Balistika - cim zacit?

To mi budes muset trochu vysvetlit. Ty rozlisujes balistiky na ty, ktere jsou vhodne pro nekoho, komu hrozi nastrel, ty, vhodne pro nekoho, komu nastrel nehrozi ?
A proc by ti druzi meli tu zatez vubec tahat ? Predpokladam, ze jsem to jen nepochopil spravne.

Tak ja odpovidal na prvni dotaz jakou balistiku. Ano rozlisuji balistiku podle toho jake me hrozi realne nebezpeci podle toho volim. A kladu duraz i na komfort. Tak ono si musis polizit u vyberu strasne veci, kolik toho do toho chci investovat, co me realne horzi, nebo co sni budu delat a podle toho volim. Jako muzes si koupit vestu s limcem nakuklame atd a je super, kdyz se vozis jako strelec ve vezi, lale zkus si sni projit nejaky strelecky zavod kde se plazis atd.

Tomu mnozstvi kriterii rozumim, sam jsme o tom shora psal. Ale ja se v balistikach zas tak nevyznam, takze me zaujalo, ze pro nekoho, komu realne hrozi nastrel bys doporucil keramiku, ale ty sam pouzivas UHMWPE
Co ti s UHMWPE hrozi takoveho, ze by te pred tim keramika ochranila ?

Dovolím si reakci. Pokud jsem VIP, celebrita atd., tak bych volil neprůstřelné “triko” či lehčí vestu. Pokud jsem profík, třeba agentura, policie atd. , tak keramika(není problém s pravid. vyměnou), při riziku poškození plátů kompozit z oceli v HDPE. Pokud jsem hobbík tak rozhoduje cena + trvanlivost, tj. keramika nám vypadne.

Trochu jsem nalomen řešit i bezpečí v civilu + případně i dětí => řeším diskrétní balistiku do batohu (panel), třeba jen proti pistoli. Takové EDCčko.

Celkem pěkný startovní přehled:

Nemá někdo zkušenost s firmou Airgun?

Diky za odkaz. Cim je dana ta nizka trvanlivost keramiky? Pochopil bych ze to neda 5 let kazdodeniho noseni a pusobeni UV, ale co se stane kdyz to necham 5 let ve skrini “pro strycka prihodu”?

No tak to je dáno obecnými požadavky ozbrojených složek. Po prodeji se napíše datum a od toho se počítá max 5 let. Pokud leží na skladě (vhodné podmínky), tak je tam dodatek, že možno prodloužit o dalších 5 let, ale více ne. Pokud by se offiko chtěla nasadit po tomto datu, je třeba provést testy pár kusů z várky, ale to nikdo nedělá a proto jsou pak v nabídce bazarů a army shopů.

Pokud bude ležet v doma v dobrých podmínkách, tak použitelná pravděpodobně bude třeba 10-15-20+ let. Nikdo to ale nepotvrdí, jelikož to nikdo oficiálně ne zkouší. :wink:

1 Líbí se

loni armada zkousela prave a zjistili ze nic moc

1 Líbí se

Ajaj, už to vidím, viz například:

Takže nejen batohy, ale i vesty, boty,… Kdy se někdo konečně naučí nakupovat a ne jen prát prachy za klumpy. :worried::pleading_face:

To ze ma vesta nejakou certifikaci, vyrobce si udela nejaky testy, vysledek ponizi nejakou bezpecnostni pisvajcovou konstantou a vysledek napise na certifikat aby meli jistotu ze neslibujou ze to vydrzi vic nez realne je mi jasny.

Co me zajima je ten fyzikalni princip starnuti keramiky. Z te trochy materialove vedy co sem v zivote potkal mam keramiky za z definice v case stabilni a nekorodovatelny materialy. Nebo jsou v tech platech nejaky kompozity a rozpada se nekeramicka slozka?

Nahodím udičku, jelikož je to problematika rozsáhlá nejenom na toto fórum, ale i mě.

Zkuste dát do Google pictures heslo ceramic ballistic structure a uvidíš možná proč je to tak limitované, proč to nedá multihit atd.

tak ona keramika je vetsinou nalepena na UHMWPE. tak keramiky se nebojim ze by odesla v case ale to okolo

@KaNo no prot se delaji plastve aby to dalo vic

V case stabilni a nekorodovatelny ano, ale je to material krehky.
Ta „omezena trvanlivost“ ma stejny duvod jako to, ze to neni multihit. „Na prvni ranu“ keramika zadrzi i velkou energii. Pak uz je ale v tom miste poskozena a dalsi impakt uz nezadrzi. Zakopanej pes je, ze poskozeni, ktere zpusobi, ze ranu uz nezadrzi, zpusobi i podstatne mensi energie. Parkrat na tu vestu neco hodis, nemusi to byt ani moc tezke, a tim jsi „hit“ vycerpal. Udavana zivotnost je pomerne kratka proto, ze je pocitana na vysokou spolehlivost. Kdybyses spokojil s tim, ze ti staci vymena pri poklesu spolehlivosti na 95%, mohl bysis je nechavat bez vymeny daleko dele.
Velmi zjednodusene receno.

2 Líbí se

Tak tak, keramika je materiál odolný a tvrdý, ale velice křehký.

Stačí si představit malé panely, podobně jako šupiny upevněné na nosným podkladu. Při výstřelu je nejen panel, ale i jeho okolí poškozeno -tj. naprasknutí dalších, odloupnutí,…

Životnost, resp. trvanlivost je velice závislá na soudržnosti celku, kvalitě a časové výdrži “upevnění” panelů na matrici a také chování se k balistické ochraně - nemůžeš jen tak skákat na zem, někam to švihnout,… Je to balistická na takové policejní lážo plážo, URNA sáhne patrně jinam.

Velice se mi líbí krásně využitá statistika, resp. aplikace teorie pravděpodobnosti (např. Poissonova rozdělení). Těch 95 % úspěšnosti i relativně, resp. strojařsky odpovídá. :grinning_face:

Ještě malý edit, nevím jak na to. Co téma konkretizovat na Osobní balistické prostředky - pláty, vesty,… ? Takto se to tváří na venek obecně - balistika je široká.

Tak takhle uz tomu rozumim. Ty drobny praskliny me nenapadly. Diky!

Tak když to shrnu, tak v ČR máme asi tyto možnosti:

• Argun - soft armor + keramicko-kompozitní a polyethylen panely, helmy
  • Hodonský - soft armor
  • Gared - soft armor + keramicko-kompozitní a polyethylen panely (nyní asi omezený prodej​:confused:)
  • Mars Jevíčko (jen nepřímo-často výprodeje od AČR, oficiálně se civil k výrobkům nedostane) - asi jen soft armor
  • Combat System - soft armor + nekeramický kompozit
  • Rigad (Protection Group DK) - keramika
  • Strike Face (není nějak prázdno) - pláty Armox + protistřepinovka)
  • Toolsteel.cz - polotovary Armox platů
  • BestPatron.cz - Armox pláty

Pokud máte další, tak můžete doplnit, ideálně též zkušenost, odkaz na testy,…

Otázka do publika. Když už budeme mít vestu či plát, tak co hlava? Máte třeba budete helmu, kokos či blembák na hlavu?

Ceny nových jsou cca 13 t, bazar/výprodej třeba 3t. Vesměs je to do maximálně 9 mm Luger, protože šipka a nápor na lebku a krk musí být mazec. Asi jako dostat pár ran 9x19 v soft armoru. Chvíli hvězdičky a ty modřiny,…

S hlavou je to stejne jako s vestou samotnou. Nejprve musis vedet jaky mas ukol. A z toho ti vyleze odpoved na vhodne vybaveni. Zadna univerzalni odpoved neexistuje.

1 Líbí se

Tak dejme tomu, univerzální řešení pro většinu, co budou mít doma na ramínku vestu či nosič s pláty.

Vzít nějakou armyshop vykopávku stylu plecháč z ČSLA, nebo moderní kevlarku z výprodeje či Číny (dají se objednat), nebo to ne hrotit a udělat si setup z nějaké helmy na airsoft?

Ono to dostat na hlavu musí být pěkná prsa, která při nejmenším způsobí otřes, zhmoždění krční páteře atd. Když už někdo míří na hlavu, je to většinou sniper a ten nemine.

Ono i když vás někdo trefí, tak to vůbec nemusí být fatální - viz moje „zážitky“, kdy jsem byl třikrát postřelen (https://streleckeforum.cz/t/nebojte-se-nechat-se-strelit-v-ramci-moznosti/576)
Ano, asi bych byl v některých situacích (zvlášť ten průstřel hrudníku) za balistiku vděčen, ale stalo se, no… Průstřelům končetin pak balistika většinou nebrání vůbec a když vám to vezme tepnu, tak jste v prdeli více, než průstřel plic (vlastní zkušenost, bohužel)

To mi nějak nesedí. Měl jsem za to, že snipeři naopak preferují zásah do těla.