Mam doraz na zkusenejsi - co poridit do nosice platu?
Koupil jsem pusku.
Aby bylo kam dat zasobniky, tak vestu.
A kdyz uz to ma kapsy na platy, neco bych tam taky dal.
Hledam neco, co ma i nejakou realnou ochranou funkci, ale vzhledem k tomu, ze zatim nemam uplne predstavu, co v tomhle smeru dal, nechce se mi investovat majlant.
Takze hledam low cost reseni na lepsi urovni, nez preklizkova vycpavka.
Já můžu jen říct, že nedoporučuji “železo“. Pár let jsem se tahal s Kirasou a nikdy více. Rozhodně jít do keramiky, i když je to finančně o trochu náročnější, což se ale bohužel trochu vylučuje s tím “nechce se mi investovat majlant“, protože slušná keramika prostě něco stojí.
Taky jsi ale nenapsal to zásadní - jakou třídu odolnosti požaduješ, a od toho se odvíjí i vše ostatní.
No, to prave nevim. Jestli se drzet u zeme financne i tridou, zato vysoko s vahou?
Kdyby se nekomu doma valelo prebytecne zelezo, idealne s nastrikem, asi bych se nezdrahal mu od nej pomoci. Alespon pro zacatek by to nemselo byt tak nolestive a pak bych se rozhledl.
Proc bych mel chtit tu ci onu tridu?
Jaka kategorie bylo to Tvoje zelezo a kolik vazilo?
„tridu“ mas proto, aby te uchranila od urciteho typu streliva. Cim vyssi rida, tim sirsi okruh toho, co to zastavi. Jeho vyber je vzdycky kompromis mezi urovni ochrany, vahou a cenou.
Do rozhodovaciho procesu ale vstupuje i to jake rozmery platu, zda ochranu jen zpredu nebo i zezadu, zda ochranu z boku, ochranu rozkroku …
hacek je, ze ze sebe muzes za drahy penize udelat perfektne obaleneho spatne pohybliveho snehulacka. Druhy extrem je maly hrudni plat, ktery te vahou a v pohyblivosti omezuje minimalne.
Musis se rozhodnout co chces. Pro preferenci mezi „aktivni obrana a pohyblivost“ versus "tezk a aomezujici „pasivni bezpecnst“ zadna univerzalne platna odpoved neexistuje.
Tak nejak jsem si to predstavoval. Ale kdybys treba napsal, jak to resis Ty osobne, mozna bych se v tom nasel…
Kde se cca muze pohybovat ten rozumny kompromis…
Ja se zatim inspiroval od tebe. Uz rok o tom premyslim
A do doby nez to rozmyslim mam predni a zadni IIIa, coz ale nepovazuju za finalni reseni.
V podstate se rozhoduju, jestli keramika, nebo zacnu za perspektivni povazovat HDPE a jina jeste novejsi (a taky drazsi) reseni.
Myslete i na to, že balistické materiály stárnou. Keramika, polyethylen nebo aramid nevydrží věčně – běžná životnost je 5–10 let a výrazně záleží na podmínkách skladování. Datum výroby proto není formalita, ale zásadní údaj.
Taky se přidám. Já bych začal tak, že bych si změřil, co že za plát, tj. velikost potřebuji. Vyhový hotovka, nebo atyp? Jaká bude skladba,tj. odolnost a tlousťka. Dle toho se volí nosič, ne opačně! Je dost možné, že současný nevyhoví. Je možno obojí nechat vyrobit, treba u Gared.
Ano trvanlinvost je problém, vždy něco za něco.
Mimochodem socka provedení je nejméně Armox plát, Hardox je na radlice a terče. Cena cca od 500,-Kč/ks bez nastriku.
Váha je tloustky,něco mezi 3.5-5 kg/ks, tudíž počítej 2x, samozřejmě i rozměr hraje roli. Někde jsem to měl, kdesi u Brna tuším řežou. Měli možnost obalu či nástřiku. Občas byl inzerát na Bazoši.
Mrknu na to. Ocel je dobrá na multihit(více ran do jednoho místa) a dál minimální průhyb(trauma), odolná pádum. Keramika je je lehčí, špatný multihit a větší trauma,křehká. Pak se prý dělá specialka pro UA, tj. plát, ale tenčí (třeba jen 3 mm) + HDP obal. To má vesměs jen samé plusy, jen odolnost je nižší.
Jaky jsou myslenkovy vychodiska pro vyber platu? Jakoze s jakym realnym pouzitim pocitate? Home defence? Nebo uplne SHTF situace kde bude clovek chodit po meste s dlouhou a cekat stejne vyzbrojenyho protivnika?
Ja o naplni nosice premyslim (zatim teda opravdu v rovine teoretickych uvah) spis jako o zatezove “posilovaci pomucce” na trening, aby clovek netrenoval nalehko.
Myslenkovy pochody mohou byt nejruznejsi. Nekdo to proste hodi do auta nebo to ma doma na „co kdybych se nahodou ocitl …“ Nakonec, v Chribske se zasahu ucastnil clovek, ktery tam pribehl z domova, protoze byl v ten cas na tom miste - takze nikdo nemuze rict, ze se takova vec stat proste nemuze. Nekdo se pripravuje na DHFT, ale to je siroka nabidka variant, takze i to pak vede k ruznym resenim. No a nekdo si balistiku bere i na nektere strelecke treninky. Jednak - trenuj jak budes bojovat, druhak, lide jsou omylni a na komplexnich trenincich mohou udelat komplexni chybu.
Na tohle asi zadna univerzalne platna odpoved neexistuje. Nakonec, samotna motivace proc mit zbran a proc s ni umet zachazet neni u ryznych lidi stejna.
ja jsem zacinal s lvl3A, a jedu UHMWPE, proste ta vaha rozhoduje, ted mam lvl3. Jako chapu ze si nekdo koupi ocela jako treninkove tezitko, ale jinak nechapu proc to delal. ono se to nezda ale je fakt rozdil kdyz ma plat 1,2kg nez 4kg. Keramika je hezka, ale tam bych to videl u nekoho, kteremu realne hrozi nastrel.
A rozhodne to hcce s balitikou i strilet pac ten plat v te veste je fakt znat najedhou musis jinak pracovat s puskou