300blk a vše okolo tohoto náboje a zbraní s ním spojených

Jsem fanoušek této ráže. Dle mě je to nejlepší ráže na české střelnice kde je hodně často jen 50m a k tomu třeba problém s hlukem…zde je 300blk ideál, pokud chci ráži co je univerzálnější než 9L a zároveň si přeci jen chci občas střelit 100+…zde má 300blk výrazně návrh nad 9L.

Ano cena je vyšší…

Pokud přebíjím dá se ale pořád dostat pod cenu 223 u subsoniku.

Zároveň po dlouhém zkoušení jsem dospěl k závěru, že Sweet spot u zbraně této ráže co do funkčnosti je Sig Spear LT, z krabice funguje s SB sub a super bez tlumiče…jen přepínám nastavení plynového regulátoru…

Tomuto nemůže konkurovat DD, kde musím měnit pružiny, ani další Arka, kde musím použít tlumič pro funkci se sub…

Jen z doslechu jsem zaznamenal, že podobně funguje Várka, měl jsem v ruce jejich apecial na 300blk, podobná pažba jako DD PDW, hlaveň podobné dlouhá ale má přepínatelný gasblok…ne stavitelný, ale velkým tlačítkem přepínatelný, zpracování super, ale nestřílel jsem z toho.

Jaké jsou vaše zkušenosti s 300blk?

No, asi mě budou zdejší kamenovat, ale já taky vidím v 300 blk (AAC) jistý potenciál na české poměry střelnic a též i pro obranné použití v naší krajině. :wink:

Na úvod bych s dovolením vložil pár užitečnou věc - porovnání délky hlavně vs dosahovaný výkon (energie). :smiling_face_with_sunglasses:

Dostáváme tedy následující konkurenční dvojice obdobného výkonu (ale pozor odlišné balistiky):

• 6" hlaveň v 300 blk cca = 10" hlavni v 223 rem
  • 10" vs 16" hlaveň a
  • 16" vs 24" hlaveň

Jak je vidět, 300 blk je výhodná především na taktiku, tj. požadavek co nejkratší pušky s dobrou možností tlumení. :wink:

Základní/přehledová balistika propadu střely pro různé náboje 300 blk:

Ekvivalenty střeliva od S&B:

Na možnost 125gr již není dovolen odkaz. :wink:

Co říkáte na zbraň: Puška samonabíjecí AR-15, New Frontier Armory, 10,5″, 300 BLK (dostupné na Armedu)? :thinking:

Omezeni dano duveryhodnosti uctu.

V zadnem pripade nechci rozpoutat jakoukoliv flamewar ohledne „nejlepsiho streliva“. Rozumim, ze pro tebe je podstatnym kriteriem hluk a/nebo povazujes za podstatnou vyhodu to, ze na kratsi vzdalenost ma vyssi zastavovaci ucinek nez .223R.

Ja se nakonec rozhodl do teto raze nejit. Strasi me, ze .300 AAC BLK je natolik zamenny s .223R, ze ho lze do komory vlozit a odpalit, ale uz ne natolik zamenny, aby to zbran prezila bez uhony. Souziti techto dvou razi v jedne domacnosti tak vyzaduje ultimativni schopnost nedelat chyby. Tedy dovednost v mem pripade dost nejistou. A hluk me az tak nepali, takze zvysene riziko by nebylo vyvazeno ziskem neceho opravdu prinosneho. To uz ale zalezi na individualni situaci.

1 Líbí se

Jo, to se nedá vyvrátit, když se (ne)zadaří, tak to vypadá takto:

V Habrestu je momentálně akce na supersonic 124 gr S&B, při odběru 1000 ks vychází kousek na 13.10 Kč. Řekl bych, že dobrá akce pro nepřebíječe :slight_smile: .