Zážitkové střelby - mor a nebo nutnost k přežití komerčních střelnic?

Aby se neplevelily jiná vlákna, zde bych chtěl shromažďovat názory uživatelů na tzv. “zážitkové střelby”. Asi každý, kdo navštivuje komerční střelnice se s tím už v nějaké podobě jistě setkal a na hodně místech můžeme vidět i reklamu na tyto akce (a to i v angličtině).

Já osobně toto moc rád nemám (mírně řečeno) a kdykoliv, když přijdou “zážitkáři”, tak jsem značně nesvůj a místo toho, abych si hleděl svého, musím ještě po očku kontrolovat, co dělají. Pokud je to jeden či dva, tak se to ještě dá, ale zvláště když je to větší skupina, tak to někdy není jednoduché a už jsem i několikrát ze střelnice raději odešel :confused:, než sledovat co vše (i přes přítomnost dozoru) vyvádí.

Každý asi nemá to štěstí být členem uzavřeného spolku a chodit si na “svoji” klubovou střelnici - a ti co tu možnost mají, tak jim normálně nepokrytě závidím. :wink: My ostatní, co jsme holt závislí na komerčních střelnicích se asi musíme s tímto nějak smířit, protože co jsem se tak bavil s personálem střelnic, tak “zážitkáři” jim generují nezanedbatelný zisk, zvláště pokud se jedná o klienty ze zahraničí (především němci a angličané) a taky firemní “teambuildingové” akce pro spousty lidí.

Jaké tedy máte vy zkušenosti a názory na zážitkové střelby a klientelu, co se jich účastní?

Bohužel s tím mám jen nepříjemné zkušenosti… Třeba jak jsem psal v jiném vláknu, na střelnci Jelen, správci super, střelnice na pohodu… Jenže často tam jezdí jeden “borec” z Vinice, se kterým jsem se tam už několikrát chytil, protože pořád přerušuje střelby, aby si mufloni mohli podívat na terče, ostatní si tam organizuja, ač není správce, manipulace muflonů šílená a bohužel i toho pána, no už jsem ho tam poslal někam. Onehdy se posunula střelba z pistole na 25m a to tam kydal, že se na to nedá střílet… sám moc neumí a pak tam vezme muflony, kteří neumí už vůbec, pořád je musíš hlídat, a opravdu to není bezpečno. Tak ať se domluví, dají to pro zážitek od do a bude klid, ale nevíš kdy Ti přijde. Opravdu tohle dokážou znechutit a několikrát jsme i radši odešli, než tam být. Kdybych věděl, kdy tam mufloni s tím borcem budou, nejel bych tam. Chceš si zastřílet a ne pořád přerušovat, hlídat a dávat na někoho pozor.

2 Líbí se

Tak chápu, že střelnice na tom trhne i několikanásobně víc, než u klasické návštěvy, prakticky prachy zadarmo, ale jak tu píšete, je to vykoupeno hrozným komfortem a jistou obavou o bezpečnost jejich i tu svoji.
Školení bezpečnosti sice proběhne, ale když to pak člověk drží jak “prase kost”, tak člověk doufá, že to z té ruky zážitkáře nevyletí. Navíc, určitě bych nedával nikomu bez ZP do zásobníku více, jak 3 náboje. Takový méně či úplně nekontrolovaný 2. a 3. výstřel z leknutí při citlivé spoušti, no nic moc. :confused:

No, co si budeme povídat, na “normálních” střelcích se neuživí, to by ty ceny byly podstatně jinde. Nicméně taky jedna zkušenost a bohužel negativní, z jedné venkovní severozápadně od Prahy. S kamarádem jsme byli na stavu, chodili na plochu k terčům. Vedle na ploše zážitkovka, organizátor na nás nevrle koukal, když jsme počkali, až dostřílí a signalizovali jsme, že jdeme na plochu. Prostě jsme ho zdržovali. Když jsme byli na ploše, tak alespoň nestříleli, ale bohatě stačilo, když tam manipulovali se zbraněmi (hlavně jak), moc dobře po těle nám nebylo. Přitom jsme se snažili být fakt rychlí, ale nepomohlo. No, nic jsme mu neříkali, očividně tam jezdil takhle se zážitkovkama často a byl kamarád se správcem, tak by to nemělo smysl. Takže jsem taky hodně opatrný, když mám kolem něco takového, naštěstí to není moc často a tohle byl snad jediný takový exces.

Já chodím v Praze střílet do Prague Armory a tam mě nikdy lidi co jdou na zážitkovou střelbu nevadili. Co jsem měl možnost mrknout občas do boxu, kde to probíhalo, tak tam nikdy nikdo nevyváděl se zbraní něco co bych považoval za nebezpečné. Vždycky tam stojí vedle střílejícího člověka instruktor.

Já jsem byl v Prague Armory možná jenom dvakrát, ale jednou jsem tam zažil větší skupinu zážitkářů a nebyl jsem si jist, jestli jsou střízliví, nebo jen tak rozjívení, ale stačilo to na to, abych v podstatě o PA už neuvažoval.

JJ - a o tom také píši v úvodním příspěvku - ono když je to jeden/dva lidi, tak se to ještě dá kontrolovat (a i dozor to stačí zvládat) a ti lidi jsou většinou v pohodě, ale jak je tam tři a více lidí, tak občas vznikají vskutku peprné situace. Jak jsem už psal, několikrát už jsem raději odešel, když vedle hlučela “tlupa paviánů”…

S timhle nema s “klubovosti” co delat. Nakonec zakon takovou kategorii strelnic ani nezna. To je spis o organizaci provozu na strelnici a schopnosti a ochote provozovatele a spravce pravidla nejen vymyslet, ale i vynucovat.

Ono je něco jiného dva v boxu nebo tlupa 10 muflonů na otevřené pár metrů od tebe.

Zatim spatne zkusenosti nemam.
Ale prave jsem si predstavil prestrelku vyvolanou nechtenym vystrelem zazitkare smerem k jine skupine strelcu.

K tomuto mám toto :slightly_smiling_face:
Za mě…
Díky jedné zážitkové střelbě mám dnes ZP. A z vlastní zkušenosti musím říci, že mám veskrze pozitivní zkušenosti se zážitkovými.
Byl jsem tedy asi jen na třech nebo čtyřech, abych si zkrátka vystřelil z něčeho k čemu se jen tak nedostanu (válečný BrEn, .50BMG,..) byl jsem u dvou firem a musím říct, že školeni i bezpečnost zajištěna. Obzvláště u jedné, kde bezpečnostní instruktáž byla delší než střelba samotná a bezpečnost na střelištích zajištěna. Jeden instruktor jeden střelec. Zbytek 5m za stavem. A nikdy nebyli na střelnici nezúčastněné osoby. Střelnice byla vždy rezervována jen pro daný kurz!
Myslím, že tak jak jsem to zažil já by to mělo být. Už z podstaty věci jako je “osvěta”!
(Ještě mě překvapilo kolik je vždy žen. Někdy i víc něž lidí :grin: (humor))
Střelbou nepolíbení (to zní drsně :laughing:) získají informace, respekt a snad to v nich potlačí obavy, že střelci jsou nějaký magoři. Musím, říct, že jsem ještě nenarazil na instruktora magora. Vždy příjemný pokec a i zábavnou a nenudnou formou podané informace kolem zbraní. A furt dokola “bezpečnost vždy na prvním místě” a furt dokola a bez omrzení to opakují a i to byl jeden z impulzů proč jsem se rozhodl pro získání ZP. Je to zábava, ale stále je tam ten respekt! Budeš kravit, schytáš to. Ale myslím, že jsou mnohem nebezpečnější zábavy.. jako sjezdové lyžováni, auto, moto, cyklo a jiný kros,… na střelnicích se toho špatného stane mnohem míň než na svazích Krkonoš.
Za mě tedy ano!
S bezpečností, bezpečností a hlavně bezpečností!

1 Líbí se

Mě spíše připadá, že se nám tu rozmohly takové, no jak bych to napsal neoficiální a neformální zážitkové střelby. A společně na otevřené je to peklo… Osobně mám fakt špatné zkušenosti.

Věřím, že jsou firmy, snad ne jedinci, kteří to provozují tak jako, že bych jim nesvěřil ani splachovací toaletu, ale já mám zkušenost dobrou a jsem rád, že někteří fungují jak mají. Tak ti mi nevadí. A když to přinese střelnici peníze na další fungování tak budu rád. Už tak to mám 30 km na nejbližší :face_with_diagonal_mouth:

1 Líbí se

@Sobiho Kazdy, kdo vezme kamarada bez zbrojaku na strelnici, protoze si to kamarad chce zkusit, porada zazitkovou strelbu. A kdo z nas to nikdy neudelal. Uz jsme takhle s sebou mel i ctyri - protoze on, manzelka a obe deti. Opravdu mas pocit, ze tohle je ten problem ? Mozna. Ale i tady je (take) na spravci strelnice aby bezpecnost zajistil a pokud je tahle grupa problematicka, tak je vykazal. To by proste problem byt nemel.

Jasně, taky bereme kamarády, ale nikdy to není 1 na 12 a o tom to je, většinou jezdíme jako parta a vždy je to 1 na 1 max 1 na 2 (manipuluje pouze jeden). A rozhodně si za to nebereme peníze. Na druhou stranu z těch 12ti má střelnice víc. Ale vykázání už i proběhlo :wink:

Takze co je tedy problem ? Zazitkova strelba, tedy strelba nekoho, kdo ZP nema a bezprostredne se na nej ani nechysta ? To, ze je za penize ? Nebo to, jak moc se poradatel a ucastnik zna ? Nemyslim, ze v tomhle je jadro pudla. Problemem je pouze zajisteni bezpecnosti.
A o tu jde at si spravce strelnice na streliste pusti zazitkare, skupinku kamaradu, nebo mu tak řádí nekdo, kdo si rika instruktor a porada neco, cemu rika soukromy kurz obranne strelby.
Takze ano, na strelnicich se muze vyskytnout urcity druh problemu, a to pri nejruznejsich situacich, vcetne zazitkovych streleb. Ale rovnitko mezi zazitkove strelby a problem bych urcite nekladl.
Videl jsem nedavno pripravu na zbrojak. Jen “nasucho, v ucebne”. Ja tam mel jinou praci. Musel jsem nakonec odejit, protoze jsem se nedokazal udrzet a opravoval jsme lektora pred jeho zakama. Predpokladam, ze kurz mel nakonec i nejakou praktickou cast. Tu uz jsem ale nevidel, ale cekam, ze i tam bych mel trochu problem. Mel bych dospet k zaveru, ze na strelnicich by se nemely delat ani pripravy na zbrojak ?
Jestli ej nekde problem, tak v urcitem stretu zajmu. Spravce strelnice musi zajistit bezpecnost, a tedy pripadne urcitou aktivitu zakazat. Soucasne ale potrebuje aby strelnice ekonomicky prezila a tyhle aktivity nezridka prinaseji vic penez, nez “bezne strileni zkusenych strelcu”.