AČR stahuje balistické vesty: Při pravidelných zkouškách odolnosti se totiž ukázalo, že nechrání tak, jak by měly. Vystřelený náboj prošel skrze celou testovanou vestu, která je přitom teprve v polovině své životnosti. Armáda za vesty zaplatila 255 milionů.
Inu ještě, že mám tu levnější co není OOP od Combat System a nemusím se tedy bát!
Tak zase kdyby ještě měly být funkční, bylo by míň sádla. Taky je mohli koupit tak, jak F35ky. To by bylo i lepší, protože by se nepřišlo na to, že jsou nefunkční, když by fyzicky neexistovaly. A nikomu by to nepřišlo ani podezřelé.
Ono, upřímně … kdyby příslušníci AČR chránili české hranice, tak bych jim ty vesty přál funkční a klidně kilo poslal. Ale na okupaci Afghánistánu, Mali nebo Iráku je to spíš ke škodě. Co si objednali, to mají.
No mám kolegu, který byl x-krát v AFG a byl i pod palbou v patrole, něco tam odsloužil, fajn kluk, už od AČR odešel. No naposledy jsem mu ukazoval “civilní” gear, včetně ARka jak mám postaveno atd. No konstatoval jediné, že tohle by si tam přál nosit, no a když je to ještě x levnější, bez množstevních slev No to se nemůžeme divit, že je takový bordel jaký to tam je, a jedno kdo je u moci. Jen teď navýšíme peníze, aby jsme za to samé co GŠ chce zaplatili ještě víc. Viz kuchyně za 4,7mil a další předražený zakázky. Připomenu boty a teď ty “batohy” z Temu co jdou 6 let a teď jsou v Rusku Kdyby ty věci byly třeba předražený, ale byly alespoň k něčemu…
přesně to mě napadlo. Prý ještě nějaké mají ve skladu. A testují ty použité.
Nejspíš řeknou, že ta testovaná byla poškozená způsobem, který vylučoval další použití. To když tam sedí ti, kteří to nakoupili. A ty nové se ztratí nebo budou nahrazené a příští test vyjde.
Jestli tam sedí jejich oponenti, tak bude potřeba koupit nové, aby měli sádlo oni. I kdyby byly funkční.
Jj, asi byla zlámaná přetěžováním. Ale má vydržet, tak otestovali tu nejhorší. Teď je otázka, jak na to pamatuje smlouva s dodavatelem a co kdo vymůže.
Pokud je toto pravdivý výstřižek, tak těch 5 let je lež. Jinak jako “civil” mám balistickou ochranu od české firmy, certifikovanou STANAG a NJ se zárukou 10 let, tedy i při nošení a užívání dle návodu. Takže AČR koupí předražený šunt, který po 5ti letech skladování je nepoužitelný…
Jestli postupují racionálně, tak do pravidelného retestu dají to nejhorší, co v tu chvíli najdou, aby věděli, jak se chová to, co vyřazují, s tím, že všechno ostatní na tom bude určitě líp.
Pokud obrázek od @Sobiho výše je úryvek z kupní smlouvy těchto vest, záleží, co je v dokumentech podle bodu 3. Tam si určitě dodavatel napsal, co potřeboval, takže nakonec nepůjde o žádnou vadu zboží, ale jen novinářskou kachnu.
Tak armáda je v “troskách” a vedou to nekompetentní civilisté, z toho nikdy nic nebude.
Jde jen o to,jak co nejvíce peněz odklonit mimo (bitcoin hadra), nakoupit klumpy, aby něco vykázali, ale sami mají pod trikem super VIP vestu za desetisíce.
Jinak dříve armáda brala v Mars Jevíčko, tak nevím, co je jim nelíbilo.
Tak beru, že dneska se vše ladí na extrémní “spotřebák”, aby bylo zaručeno, že příště bude zase kontrakt, ale obecně šetří tam, kde to není vhodné (na to důkazy netřeba).
Tady dokonce snad nevědomky ohrožují životy - to nikdo netestuje nejen vzorky před obchodem, ale taky náhodně vybrané kusy po dodání kompletu? No zaplaťpánbůh že na to alespoň přišli.
Ono není vždy nejlevněji nejlépe a také platí, že nejdražší nemusí být nejlepší.
Jinak jsem dostal zajímavou informaci,že keramika není už top a USA, nakonec i UA prý využívá pláty s ocelovým základem a vylepšeným “obalem” (Paxcon je slabota).
P.S.: Existují i pěkné knihy o osobní balistice a materiálech na ně,bohužel v AJ (hledat ballistic body armour book + ballistic textiles boom).