Nazdárek komunito,bydlím v malé vesnici a dneska opět napadli sousedovi volně probíhající psi ty moje, když se s nimi dcera vracela z lesa.
Dělají to neustále,je nás víc,kterým se to stalo,ale majitel je debil a dělá si z toho prdel…
Prvotní myšlenku jít a čokly odmáznout,jsem po zralé úvaze zavrhl a rozhodl se pro pepřák.
Ale nemám s tim absolutně žádnou zkušenost, tak prosím o radu, co koupit.
Vím, že je třeba to potrénovat a koupit i tréninkový,ale vůbec nemám tušení, jaký pak ty ostrý…
Vzhledem k tomu,že mám i jednu dospívající a druhou dospělou dceru,bylo by dobrý, aby se dal použít i na případnou obranu slečen před nechtěnými predátory ![]()
![]()
Díkydíkydíky za rady…
ESP Police Tornado.
Doufám, že jsou psíci v pohodě. Asi bych to hlásil na policii, majitel musí mít psy pod dozorem a zabezpečené.
1 Líbí se
V obci a blizkosti bych nestrilel, ledaze by to fakt jinak neslo. Nejen kvuli tem tahanicim na PCR, co z toho pak budou, kde budou zkoumat smer strelby na nakolik to mohlo nebo nemohlo nekoho v dalce ohrozit a nejen kvuli tomu, ze to proti tobe muze obratit vesnicke „verejne mineni“ (nebo timozna budou naopak vdecni). Ale ono neni uplne jednoduchy trefit zvire v pohybu tak, aby padlo.
Peprak za sebe rozhodne schvaluju jako lepsi volbu. Nemyslim, ze je nutny hledat neco specialniho. Hacek je stejny jako pri pouziti proti lidem - je treba trefit oci. Coz neni u zvirete v pohybu uplne jednoduchy. Ostatne, ani u lidi. Cumak muze stacit, ale uz to neni tak jisty. Ostatne, jako u lidi.
Za me typ „Jet“. Sice neni tak siroky a tedy je narocnejsi na „trefit se“, ale u mlhy musis zohlednit smer vetru, aby to nedopadlo tak, ze misto ve psich ocich to skonci ve tvejch.
Me se teda vetsinou dari se psama dohodnout, kdyz ne lepe, tak prinejmensim na vzajemnem neutoceni, ale sam neumim rict jak presne to delam, takze to nemuzu doporucit. Ale mel jsme prilezitost si zkusit boj proti psovi holejma rukama, a vim, ze tohle rozhodne delat nechci pokud to jen trochu pujde. A to si rotvajler jen hral. A proti dvema a vice psum to nechci zazit v zadnem pripade.
Hlasit incidenty na policii bych sice na jednu stranu neopomijel, na druhou stranu se neupinej k iluzi, ze s tim neco udelaji Dobry je to opravdu jen k tomu, ze kdyz ty neco podniknes, tak budou existovat zaznamy, ze se s nimi byly problemy.
Jinak ale - pes je majetek. Pokud bys ho ty poskodil bezduvodne, muzes byt volan k nahre skody, ale plati to i obracene - pokud cizi majetek zpusobi skodu tobe (a to muze byt i jen uspinene obleceni) tak se nahrady skody muzes domahat i ty.
Zcela jina situace nastane pokud by po tobe pes sel na pokyn majitele, v tom pripade je pes zbran a majitel utocnik a uplatnuji se standardni pravidla pro NO, pricemz obrana muze smerovat nejen vuci zbrani, ale take proti utocnikovi. Samozrejme, jen kdyz utok trva a obrana nemuze byt zcela zjevne neprimerena
1 Líbí se
Víš co,psi jsou to naprosto nezvladatelní a napadají kolemjdoucí naprosto běžně a těch konfliktů už bylo spousta..
Nikdo to nikdy nehlásil, páč nikdo nemá čas ani náladu to s PČR řešit a majiteli je to tím pádem jedno. Vždycky jen čeká v dáli, jak to dopadne. Když na něj začneš řvát, že je debil a ať má teda čokly zavřený ve statku,když je nezvládá, tak se tomu směje.
Ale psi za to,jakýho pána mají,fakt nemůžou. Navíc pak ty oplejtačky při použití palné za to fakt nestojí, takže pepřák to jistí..
ESP je jistota jistá?? ![]()
![]()
Přiznám se, že osobní zkušenost nemám, ale pokud se nepletu, a snad mě kdyžtak někdo opraví, je právě ESP jeden z často doporučovaných brandů.
Mám bohužel zkušenost, že pepřový sprej aplikovaný ze vzdálenosti 1/2 m agresivního psa krátce zastaví a útok pak pokračuje. Osvědčilo se střídat kopance a postřik, dokud to útočníka nepřestalo bavit. V konkrétní situaci se osvědčil typ ESP Pepper Fog 50ml. Spotřebována byla zhruba polovina obsahu.
Díky za rady.
Objednal jsem dva police,jeden tréninkový a pouzdro,tak snad jsem těch 1200 nevyhodil do luftu. I když vlastně doufám, že vyhodil a nebudeme to nikdy potřebovat..
2 Líbí se
Mnou preferovany je Tornado Police, střela, 360°. Protoze nahodna nechtena aktivace je velmi nepravdepodobna, pritom ale k ovladani staci hruba motorika, zadne jemne otaceni nebo hybani malou packou. Ve stresove situaci byva s jemnou motorikou potiz. No a tech 360° proto, ze funguje v jakekoliv poloze, nejen dnem dolu. A kdo mi zaruci, ze neupadnu a nebudu lezet na zemi. Nevyhoda je, ze je pomerne velky.
Neskodi, kdyz si jeho pouziti vyzkousi, ale daleko dulezitejsi je, aby ho s sebou nosily - a to tak, ze ho v pripade potreby dokazou najit dostatecne vcas.
To stezovani si ma smysl opravdu jen „pro zaznam“. Teoreticky lze dosahnout toho, ze mu je odeberou - jenze - starost o ne po dobu jednoho roku musi zajistit obec. A o to ona rozhodne chtit nebude, takze bude prinejlepsim pasivne rezistentni.
No, tak že je třeba “problémy” hlásit je jedna věc, druhá je, že PČR nejen takové věci dneska nestíhá.
Prostě kolikrát člověka od budou, nebo řeknou přijďte zítra nebo až “toho bude více”. Možná ale pouze lokální problém, nevím.
Tady ještě jedno AJ video ke psům a obraně.
Pak jsou na YouTube videa i jak přemoci, resp. zlikvidovat psa po vojensku ala AČR, US Army či Specnatz, ale to už si případně zájemci dohledají.
Hodně doporučovaná technika,je mimo absolutní likvidaci, též metoda škrcení skrze obojek či vodítko. Toto už jsou ale velice kontaktní metody, takže pro děcka rozhodně ne. Sprej i teleskop (třeba i krátký) ale ovládnout může každý. ![]()
Mít povědomí o “anatomii” psa je též velké + (slabiny - ocas, čumák, genitálie,… ). I studená voda na hlavu má prý “kouzelnou” moc.
Tady ještě “test” spreje na psovi. Určitě to neschvaluji (neútočil), ale jako inspirace účinků budiž.
Možná bych zvážil i sprej na medvědy. Je to sice větší pixla, ale pokud vím, že musím projít kritickým místem a nejspíš dojde ke konfrontaci, tak si myslím, že je to zvládnutelné. A jednoznačnou výhodou je účinek a dosah.