Všichni policajti přes zbraně jsou milí - je to normální?

Před třemi týdny jsem poslal žádost o ZOZ a během chvilky jsem měl v datovce že jsem zapsaný v CRZ jako čekatel. Zároveň u toho byla doplněna věta “Upozorňujeme vás, že v současné době žádné zkoušky neprobíhají”. To bylo divné, protože různé střelnice už zveřejňovaly termíny zkoušek podle nových pravidel.

Hned pozítří telefon, volá mi policajt ze zbraní ze středočeského kraje. Že prý už nějaké zkoušky jsou, tak abych nebyl vyděšený tou větou. Řekl jsem mu že už termín zkoušky mám, velmi ho to zajímalo. Stěžoval si, že oni na policii nemají žádnou zpětnou vazbu, takže úplně nevědí co se aktuálně na střelnicích děje. Nakonec jsme se zakecali a byl to fajn hovor.

Včera jsem dělal zkoušky, oba policajti byli usměvaví, vtipkovali s námi, nakonec nám všem gratulovali. Milí lidé. Jeden z nich říkal, že nás zkusí zapsat do CRZ nejpozději další den. Bylo to tam zapsané tentýž den.

Hned včera večer jsem přes formulář na MV poslal žádost o výjimky na S2 a zásobníky. Čekal jsem že vyrozumění přijde datovkou. Ale ne. Dneska volá skryté číslo a prý “Zbraně, středočeský kraj. Chci vám jen říct že jsem vám zrovna zapsal vyjímky a můžete vyrazit na nákupy. Přeji vám krásný den.”

WTF? Mám pocit, že jsem se ocitl na jiné planetě. Jakýkoli dosavadní kontakt se státní správou znamenal boj na život a na smrt se zpruzelými lidmi.

Dneska jsem poslal žádost o nákupko, zítra očekávám že přijedou mi to osobně oznámit a přivezou kytku a bonboniéru.

Konec stížnosti. :smile:

3 Líbí se

Jo, taky to slýchám, že jsou na pohodu. :wink:

Asi berou dobré prachy (nebo alespoň poměr nároky-prachy je akceptovatelný) a nebo jejich odbor je lážo plážo, tak si to hyčkají ideálně až do důchodu.

Naproti tomu klasika PČR je za trest. Člověk jde hlásit ztrátu, škodu, vloupání atd. Otázky a reakce typu co my s tím, jaká je škoda, nemáme čas a lidi jsou celkem běžné. :confused:

Pak se v tom vyznejte.:joy:

A zkusil sis uz nechat ukrast zbrane a jit to hlasit na zbranove?

1 Líbí se

To ne, ale bylo by to zajímavé spojení obou táborů. :joy: Co se ztratilo? Jen jedna, stará pistole a cca 15 nábojů. Co, taková ptákovina, už jsem nelezte! :joy:

Tak jsem nemusel čekat ani do zítra. Teď volal, nákupko mám schválené.

To není samo sebou. :thinking: Jestli oni něco nekují směrem, že z důvodu “ohrožení” bezpečnosti schvalujte nyní všechno a všem. :shushing_face:

Tak ono to možná bude i tím s jakou skupinou obyvatel se to které oddělení nejvíce setkává.

Každopádné i já jsem měl snad všechny jednání s OSZBM pozitivní. I když osobně mám s PČR (až na jednu výjimku potvrzující pravidlo) obecně jen kladné zkušenosti.

Řekl bych, že ty nárokový nákupka i výjimky se snad dělají i automaticky, případně to někdo na dva kliky schvaluje zatímco si dělá kafe. I mě nákupko přišlo asi do hodiny od žádosti. Stejně tak výjimky na S2, o který jsem žádal asi o týden později.
Myslím, že CRZ to policii po novým roce zásadním způsobem usnadnil.

Jinak i můj dojem je skvělej. Od podání žádosti, přes zkoušku, vystavení nákupka a vyjímek, až po registraci zbraně. Kéž by tak jak dnes funguje zbraňová agenda fungovala celá státní správa - včetně digitalizace a přístupu policie.

1 Líbí se

Moje kontakty s OSZBM jsou intenzivnejsi, nez je bezne. A krome „sveho“ OSZBM obcas jednam i s jinymi. A resim veci i s CRZ. A muzu potvrdit, ze to proste funguje hladce. A funguji nad ramec svych zakonnych povinnosti.
Tezko uhadnout co je hlavni pricinou, ale jsou to policajti, kteri vesmes jednaji se zakonadbalymi obcany, a ti vesmes nejsou protivnik, nedavaji jim najevo, ze je maji za neschopne pitomce a neporvavaji hesla o policejni brutalite a podobne lahudky. Ja to ale vidim jeste v sirsim kontextu - moje zkusenost je, ze Policiste jsou mili k lidem, kteri nosi zbran. Obcas me zastavi nejaka silnicni konrola, en nutne jen namatkove, nejsem uplne dokonaly ridic, i kdyz to nekdy skonci pokutou (a me pripada, ze v nizsi nez obvykla), vzdy je to v pratelskem duchu a nezridka probereme i co kdo z nas nosi, ze ja toho za trenink vystrilim vic nez oni za rok a tak ruzne …
Ja si na Policisty proste nemuzu stezovat.

Ale digitalizace, kterou si tak pochvalujete, jim moc pozitivniho zatim neprinesla. Aktualne to je tak, ze zadosti podane digitalne, at uz se bavime o elektronicky podepsanem emailu, datove schrance, nebo pres podaci portal MV, skonci vytistene na papire na stole na mistne prislusnem OSZBM a vyrizuji se prakticky stejne jako byste ji tam na miste vyplnili.

1 Líbí se

Trochu by mě zajímalo, zda neexistuje nějaká rivalita mezi PČR odděleními, resp. zda vztahy mezi nimi právě netrpí tím “nadržováním” komunitě střelců.:thinking:

Ona totiž další část policistů bere věc neutrálně a podstatná část i celkem negativně - něco jako fuj, civil plesnivá s pistolkou u pasu. :roll_eyes: Já to umím líp, nebo když ne já, tak oni určitě ne! :wink:

Můžu hodnotit za posledních 5 let (od covidu) a vidím přístup policistů z OSZBM za stabilně pozitivní. Takže nějakou změnou v politické situace to nebude.

Když jsem žádal o výjimku A-I na střelivo, poslal jsem to datovkou. Za hodinu mi volala paní z KŘ, že jsem to poslal hezky, jenom jsem nezaškrtnul na co tu výjimku chci. Tak jsem jí to řekl, ona to zaškrtla za mě a ještě ten den vyřízeno. Když si představím správný postup úřadu: žádost zamítnout z formálních důvodů - znova zažádat - čekat 30 dní …

Přesně takto si představuju práci úřadu, který si platím.

1 Líbí se

S tím negativním vztahem policistů k ozbrojeným občanům - mám a měl jsem v rodině policajty. Znám i další formou kamarád/kolega rodinného příslušníka. V minulým roce jsem si mezi svými známými (držitelé, bez ZP, policajti) drobný průzkum v rámci nošení (kvůli rodinné pohodě ohledně nošení) a vyšlo mi, že všichni dotázaní policisté (řadový, kriminálka - starý i mladý) brali nošení u občanů pozitivně, nejhůř neutrálně.

Na okraj i lidi bez ZP, který ke zbraním žádný vztah nemají říkali, že pokud dotyčný dodržuje zákony tak jim to nevadí a nebojí se zbraní. Zajímavé bylo, že skrz nevědomost uváděli i věci, který zakázaný nejsou, například jeden dobrý kámoš (zbraněmi vůbec nepolíben) byl upřímně přesvědčen, že nošení v komoře je zakázané. Nejčastěji pak padalo řádné zabezpečení doma.

Byl to malý vzorek cca 20 lidí, u kterých mi nevadí, že ví. Ale i taky to bylo zajímavé.

Včera jsem potkal kluky ze zásahovky či nějaké “tajné” složky a byli v pohodě. Takoví klučíkové, cca 30-35 let. :wink: Oni nejvíc budou prudit ty “staré konzervy”, ale jak se to obměňuje, tak jich pravda ubývá.

Na nějakou vizi “hlubší spolupráce”, nebo případnou pomoc v krizi ale budeme patrně čekat ještě léta, pokud to “ něco “ reálně a nuceně neprověří dříve. :wink:

P. S. : Jsem zvědav, jak se MV vytáhne s tím cvičením v létě, kde se zapojí vybraní z SZS, PČR a zbytek IZS. :wink: Třeba z toho vzejde nějaký progres. Mocka tomu ale nevěřím, protože když to někoho neobohatí hlavně finančně, tak… Prostě bezpečnostní benefity jsou málo, a to je hodně hodně smutné.

Měl jsem mezi dotázanými i (myslim majora) co pracoval na kriminálce, pak i učil, lehce přes 60 a tak byl dokonce velmi pro. Je to ale vždy o lidech. Přijde mi, že dnes už ti stranicky angažovaní vedoucí místního odd. u PČR spíš nejsou.

Skrz spolupráci to u nás bude (dle mého názoru) kvůli minulýmu režimu (a třeba LM) ještě dost dlouho trvat. Trochu mě to mrzí, jakožto člověka vychovaného k silnému smyslu pro spravedlnost. Dle mého určitá užší spolupráce občanů s Policií je správná. Ale asi konec OT :slight_smile:

1 Líbí se

Je treba rozlisovat v nejjemnejsich detailech. Noseni zbrane pro sebeobranu a obranu blizkych je vesmes prijimano kladne. Tedy u reakce na zcela bezprostredni riziko, kde jina moznost proste nebyla. Ale nazor se pomerne rychle lame jakmile se od „jsem bezprostredne ohrozen“ zacneme blizit k „pujdu nekomu pomoct“. Ma to vic duvodu a nektere nejde tak snadno smest jako neopravnene.

Odpozoroval jsem, že názor “zbraně patří do ruky odborníkům a ne nějakým civilům” převládá hlavně u vojáků. U policistů jsem ho nezaznamenal. Už jsem byl i na pozvání pořádkových policistů na jejich střelnici.

No, nekteri policajti si mysli, ze do jejich prace by se jim nemeli michat ani straznici mestske policie, natoz uplny civilisti.
Na druhou stranu, kdyz nam vykradli stodolu a co nestihnul odnest hned si schoval do blizkeho krovi a my se rozhodli, ze si tam na nej pockame a statni mistnaky se zamerem seznamili, tak jeden z nich tam nakonec s nama celou noc byl. Ja teda dneska myslim, ze tam byl spis proto aby dohlednul na nas, ale o jistou formu spoluprace Policie a ozbrojnych civilistu slo. A i v jinych pripadech bylo vlastne mili a vstricni. Takze neni to specifikum jen tech „pres zbrane“.

1 Líbí se

Za mě mohu říci, že co se týče policistů (a policistek) na úseku zbraní a střeliva, tak mohu potvrdit, že jsem se setkal vždy z velmi vstřícným, v nejhorším případě pak „pouze“ neutrálním ale profesionálním, jednáním. Což o ostatních složkách PČR bohužel úplně říct nemůžu a o MP už vůbec, tam je to tragéd vedle tragéda.