Možná to bude tím, že nejsem úplně začátečník ![]()
A jinak díky za rady, hlavně ten bod 8 je neskutečně pravdivý ![]()
Možná to bude tím, že nejsem úplně začátečník ![]()
A jinak díky za rady, hlavně ten bod 8 je neskutečně pravdivý ![]()
Ahoj, no minimálně u BP se to tak jeví. Není se zač stydět, lepší se zeptat, než si něco udělat a… Takový Kaboom je nepříjemný a že se to u BP stává (přesypání, dvojité nabití, nedoražení střel, dvojitý výstřel - chytne i sousední komora válce,.. ).
Chápu. Mimochodem co je BP?
Ale to, že mám zbroják od 1. prosince 2025 neznamená, že jsem bez zkušeností. Věnovala jsem se historickému šermu a měla jsem repliku předovky, perkusní pistole, vlastně stejný princip, jen jednoranná. Ale je to z doby, kdy stála kilovka prachu cca 400 czk… S perkusním revolverem jsem se taky setkala, pro změnu s westerňáky. Ale ve stejné době. A po těch letech si to prostě potřebuju oživit.
A sice jsem nikdy nepočítala vystřelené náboje, ale v mých 15 letech mě vzal tehdy 21 letý kamarád a velký vzor poprvé na střelnici a chodili jsme takhle spolu střílet pravidelně, minimálně jednou měsíčně, často víckrát do mých 32 let, pak se odstěhoval do Kanady… A při každé návštěvě střelnice jsem mohla vystřílet tak 150 - 200 nábojů, z různých zbraní (teda .45 Colt s 6” hlavní jsem zvládla jen jednou
). Takže úplně nezkušená nejsem, jen si to oživuju, prostě jsem pozapomněla… A proto se ptám ![]()
BP = black powder = černý střelný prach
Pro začátečníky (i když tvrdí, že začátečníci nejsou
) máme přímo zde na fóru přehled používaných zkratek:
Díky, ony tyhle málopísmenné zkratky jsou dost zavádějící. Pro mě třeba zkratka SP znamená Single Player, ale na ČT Sport o stejné zkratce tvrdí, že jde o Světový Pohár
Za mě je správná první možnost, ale jistě jsou lidé, kteří tu správnou možnost neznají. Nebo taková NSA - National Security Agency, ovšem v česku to znamená něco ohledně sportu, nepochopitelné.
Ahaaa, chápu, profík se pozná podle toho, že zná zkratky zatímco ten, kdo zkratky nezná, je začátečník, to zní logicky
Tak já slibuju, že se všechny zkratky naučím, abych mohla být profíkem
A nebo ne, radši budu věčným začátečníkem a v případě použití zkratky se prostě podívám na význam nebo se zeptám profíků, to bude jednodušší ![]()
V názvu threadu se píše: Zkratky pojmů používaných v diskuzi o zbraních
Je celkem obvyklé, že jedna zkratka může mít více významů napříč různými obory činností. Ale tady jsme na zbraňovém (střeleckém) fóru, takže se tak nějak předpokládá, že zkratky se budou týkat zbraní a všeho, co je kolem nich - a význam zkratky se dá jaksi dovodit i z kontextu daného textu.
Zeptat se není ostuda. Kopat kolem sebe ostuda je.
Takže BP zde v kontextu opravdu nebude British Petroleum, ani Baseline Profie, ani BluePrint, ani Blood Pressure, ani Bills Payable (a ani další desítky významů), ale opravdu Black Powder.
V názvu threadu se píše “Věci pro perkus - kde koupit?” A nic o žádných zkratkách jsem tu opravdu nepsala. Takže když se najednou objeví nic neříkající zkratka BP, je mi jasné, že to není British Petroleum, ale opravdu nemůžu tušit, že někdo takhle označuje střelný prach, v životě jsem to neslyšela. A máš pravdu a obdivuji tvou sebereflexi, když píšeš o tom kopání kolem sebe. Prostě žádný učený z nebe nespadl, i když (zvláště v česku) si o sobě spousta lidí myslí, jak jsou dokonalí. Ok, akceptuji, až se příště objeví nějaká zkratka, podívám se do threadu o zkratkách. Nicméně opravdu se je učit nebudu, to radši zůstanu začátečníkem, když znalost zkratek označuje profíka
A tvůj příspěvek Héfaistos mě v tom utvrdil, že to tak opravdu je. Nic ve zlém.
edit: dál tyto irelevantní věci řešit mi přijde zbytečné, tak se dále věnujme tématu, tedy PW. Já se určitě na něco ještě zeptám a i případní další kolemjdoucí se jistě radši dozvědí informace o perkusních zbraních než blbosti o zkratkách. Díky.
Čím víc se hovno víc rozmazává, tím víc to smrdí. A nebo: Potrefená husa nejvíce kejhá. Obrázek si jistě každý udělá už sám a nemusí k tomu potřebovat ani tetu Kateřinu
.
A jen tak mimochodem - pokud se někdo chce věnovat (nebo dokonce i věnoval) černoprachým zbraním, “shánět na ně věci” (v tom chápu i shánění BP) a NIKDY se nesetkal se zkratkou BP, tak to sorry, ale JE to začátečník - a to naprosto bez debat. A přestaň zde laskavě útočit ad hominem a slovy o profíkách, jo? I když jsem sice s BP zbraněmi začínal hned v devadesátkách a z perkusních pušek, pistolí i revolverů mám nastříleno tisíce a tisíce ran, tak zde (a neodpustím si poslední citát), jak vidím, by nějaké rady byly “házení perel sviním”.
Tímto končím s OT.
Klid, nic se neděje, jen je třeba myslet na to, že i když jsem dřív “střílel”, ale nyní si nejsem “jistý”, tak se to bere úplně od znova. Opět, můžu, resp. můžeme to tu detailně rozepsat, ale je jasné, že to je nebezpečné => nechte někoho ať vás zaškolí!
Revolver asi nepřeplníte, pokud tedy nezaměníte druhy prachů. Co nebezpečné je, je nedoražení kulí/střel, lajdáctví při manipulaci s prachem, prach mezi listiny na válci, špatné nabití a posléze pokus o “druhou” střelu vedoucí k destrukci, … Raději se opakuji, než aby se někomu něco stalo. ![]()
Na YouTube je spousta videí o věcech k BP revolverům, přípravě, střelbě údržbě, závodech, mířence,…
Ano a přesně proto jsem se ptala a dostala jsem od “profíka” takovéhle školení. Obrázek si jistě udělá každý sám, jestli já jsem tak moc mimo rozumnými otázkami a nebo je mimo někdo jiný naprosto zbytečným off topicem. Je zjevné, kdo poradil dobře, např. ty a všem, kteří mi konkrétně, bez vytahování se o milionech vystřílených ran (připomíná mi to ty profíky za volantem s naježděnými miliony kilometrů, zajímavé, že skutečný profík nikdy taková čísla nezmiňuje a prostě jen suše poradí a do žádného OT nezabředne).
Jinak mám kamaráda, který střílí s perkusy a na první střelbu budu s ním. Ale taky musím nejdřív koupit potřebné vybavení a vzhledem k tomu, že on není internetově zdatný, tak zjišťuju konkrétní info tady, on mi dal seznam, co mám koupit a že mi poradí v obchodě. Jenže když to většina obchodů nevede, tak to je potom těžké…
Takže děkuji znova všem, kteří jsou ochotní poradit bez povyšování, “školení” a vytahování se. Určitě se to bude hodit i dalším. A poprosila bych moderátora, aby zbytečné OT promazat a nechal tu jen relevantní příspěvky, děkuji.