Trezory, skříně na zbraně a jejich kotvení

Ohledně kotvení ČSN EN 1143-1 Bezpečnostní úschovné objekty - Požadavky, klasifikace a metody zkoušení odolnosti proti vloupání - Část 1: Skříňové trezory, ATM trezory, trezorové dveře a komorové trezory.

Tz3

Ale zbraně lze ukládat i bez toho aby to BT1, v 217/2017 je jasně uvedeno:
TECHNICKÉ POŽADAVKY NA ZABEZPEČENÍ PŘECHOVÁVANÝCH ZBRANÍ A STŘELIVA
§ 4
Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní a střeliva považují
a) uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň splňující požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle technické normy ČSN EN 1143-1 a vybavené zámkem s vysokou bezpečností proti nepovolenému otevření zařazeným do třídy A podle technické normy ČSN EN 1300,

b) zvláštní uzamčené zařízení, které je neoddělitelně ukotveno do stěny, stropu nebo podlahy zhotovených z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu a vybaveno zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle technické normy ČSN EN 1300,

c) uzamykatelný skříňový trezor, který splňuje požadavky pro klasifikaci skříňových trezorů bezpečnostní třídy I podle technické normy ČSN EN 1143-1,

Tzn. zkouška 15RU a zámek A, tedy nemusí to být přímo BT1. Tzn. kotvit nemusíš, když toto splníš, ale nemáš tím pádem tedy BT1, protože BT1 má požadavek na kotvení a způsob musí být uveden v technickém listu a návodu.

Samozřejmně kotvení je určitě rozumější.

Nekdo jednou na ZK varoval, ze i ta certifikace pro ulozeni zbrani muze byt podminena kotvenim.

1 Líbí se

Dovolím si citaci ze stránek Chárvát Safe:

"Evropská norma EN 1143-1 (bezpečnostní úschovné objekty) je samozřejmě primárně důležitá pro výrobce, pro které představuje zdroj definic konstrukcí, resp. jejich odolnost proti definovaným útokům. Pro veřejnost je důležitá tím, že definuje, za jakých podmínek certifikace platí.

Zjednodušeně řečeno je v ní napsáno, že trezory musí být ukotvené – a to všechny, které jsou lehčí než 1 tuna (1 000 kg). Dále v ní najdeme definici předepsané pevnosti konstrukce, která musí vydržet případný útok (vytržení z tohoto ukotvení). Je však poměrně zásadní si uvědomit, že pevnost tohoto kotvení musí dle normy vydržet konstrukce trezoru. Pevnost hmoty, do které se trezor kotví norma neřeší."

Dále p. Charvát uvádí:
I když někdy není kotvení vyžadováno (třeba ze strany pojišťovny), důrazně doporučujeme kotvit alespoň základním způsobem. Vzniká tak další důležitá překážka pro případné nenechavce.

Co jsem si odnesl já (nevnucuji):
→ certifikace fakticky platí jen při kotvení a to předepsaným způsobem
→ pokud se mi ztratí trezor, který nebyl kotvený, tak pojišťovna nemusí (ale může) dělat problémy (určitě udělají maximum, aby nemuseli plnit)
→ pokud se mi ztratí trezor, který nebyl kotvený, tak PČR bude “dumat”, zda jsem vůbec plechovku měl (obrys na podlaze bude asi IMHO málo, ale zbytek závitových tyčí ve zdi asi OK)

• Za mě kotvit !!! Kdo pochybuje, můžeme napsat na zkušebnu, která dané určitě ráda doplní.
    To, že vlastní test “dobývání” (zkouška č.1) probíhá na nekotveném trezoru nevím, ale kvůli testu kotvení se určitě toto ještě trhá, takže vlastně zkouška č.2.

Ano, BT1 je s kotvením, ale ty splníš požadavky NV 217/2017 Sb. právě už jen 15RU a zámkem A viz bod a)

Teoreticky si koupíš trezor BT1 a neukotvíš ho, prakticky BT1 nemáš, protože jsi nesplnil podmínky pro BT1 a ty musí být uvedeny v technickém listu a návodu, ale splníš požadavek NV 217/2017 protože zkouška odporových jednotek a typu zámku je splněna. Protože zkouška průlomu se provádí na nekotveném výrobku a k průlomu se nesmí použít otvory pro kotvení, tedy je nezávislá na kotvení.

Na druhou stranu prokud máš pojistku a máš tam i cenosti, můžeš mít požadavek ve smlouvě na BT1, no pak neplníš požadavek pojišťvny.

Vždyť to píšu BT0 až výše ano, ale uložení zbraní nemusí být jen v BT1 a pro splnění požadavku stačí NV 217/2017 jen zkouška odporu a zámek pro vyhovění. Motají se dvě věci požadavek NV (uložení zbraní) a požadavek ČSN EN 1143 (ostatní).
Prostě OSZBM PČR zajímá NV 217/2017 Sb. a pojišťovnu případně dle smlouvy třída BT dle ČSN 1143. Ohledně souladu se ZoZ je rozhodující splnění podmínky NV.

1 Líbí se