SZS - Hodnocene strelby

Uff, uplne jsem se vysusil…
Susil jsem hodnocene strelby.
Nestrcit ruku pred zastenu a nepreslapnout vypada jako mensi problem, nez na zacatku po zasunuti zasobniku automaticky nepretahnout zaver.
A v pripade toho suseni ted i na zaver po rane jistoty nezacit odchazet driv, nez zaholstruju. To druhe snad s jinym prostredim problem nebude, ale co se mnou provedou, kdyz quer pred startem rovnou natahnu? Hned diskvalifikace?

1 Líbí se

Myslím že automatický natažení se stane celkem velké části na každých hodnocenkách :slight_smile: Rozhodčí si tě prostě zas vybije a připravíš se podruhé správně.
Já mám dojem, že na prvních hodnocenkách se mě to stalo taky :slight_smile:

1 Líbí se

Za ostatni rozhodci mluvit nemuzu, ale za me to je bez sankce. A melo by byt vsude, protoze za tohle vyhlaska zadnou sankci nestanovi. A ja sam, kdyz jsem si hodnocenky strilel minulej mesic, jsem se taky pripravoval na dvakrat. Je to naprosto bezna chyba.

Pro presnost, vyhlaska definuje tyto sankce:

DQ je za poruseni bezpecnosti a za zasah neterce.
Penalizaci 5s dostane strelec, ktery:

6.1. nabije na začátku standardního cvičení do zbraně méně nebo více nábojů než 6, a to za každý nenabitý náboj nebo náboj nabitý navíc,
6.2. nezasáhne hodnocenou zónu některého terče 2 ranami, a to za každou jednotlivou ránu,
6.3. při střelbě zpoza neprůhledné zástěny na startovní linii při střelbě překročí přešlapovou lať vymezující výchozí palebný prostor, a to za každou takto vystřelenou ránu,
6.4. při střelbě zpoza neprůhledné zástěny na startovní linii má při střelbě ruce zjevně vysunuté před neprůhlednou zástěnu na startovní linii, a to za každou takto vystřelenou ránu,
6.5. při střelbě na terče na druhé terčové linii vystřelí přes podélnou středovou osu střelecké situace, a to za každou takto vystřelenou ránu,
6.6. střílí na poslední terč na druhé terčové linii, aniž se pohybuje vpřed, a to za každou takto vystřelenou ránu,
6.7. střílí na poslední terč na druhé terčové linii až po dosažení první terčové linie, a to za každou takto vystřelenou ránu,
6.8. přebije zbraň dříve než po šesté vystřelené ráně, nejde-li o přebití vynucené řešením závady zbraně nebo střeliva,
6.9. opustí výchozí střelecké stanoviště za neprůhlednou zástěnou na startovní linii dříve, než dokončí přebití zbraně, nebo dříve, než vystřelí 6 ran,
6.10. v celé střelecké situaci vystřelí více než 12 ran, a to za každou jednotlivou ránu nad tento počet,
6.11. zasáhne neprůhlednou zástěnu na startovní linii nebo na druhé terčové linii.

Z tech pravidel mi jde hlava kolem, asi bych potreboval vodice :joy:

Jako slepeckyho psa ? Ty mivaj problem s hlukem vystrelu.

Ale k veci - jako kazdy pravni predpis (a ta pravidla jsou soucasti Narizeni vlady) to vypada sloziteji nez jaky to pak v praxi je. Kdyz na zavod prijdes, tak ti to tam vysvetlime tak, ze to pochopis.

Za tech buhvikolik zavodu na kterejch jsem rozhodcoval si nevybavuju, ze by nekdo mel problem, ze nepochopil co ma delat. Jsem si jistej, ze to na miste pochopis taky, Ale klidne se ptej.

2 Líbí se

Já jsem třeba na svých prvních hodnocenkách nepochopil, jak je možný že netrefuju ten kov v první stagi :smiley: (to se tam střílel jako rozehřívající ten Dicken drill)

@dan Pochopil a udrzel myslenku i behem akce, to jsou dve ne uplne totozne veci…
@DPS A cim to bylo?

no byl jsem celkem čerstvej držitel a strhával jsem to jak prase :smiley:

Pochopil a udrzel myslenku … jsou dve … veci

To jsou, ale udrzeni myslenky je uz zcela jine tema nez o jakem tu je rec.

V naproste vetsine pripadu spatna prace prstu na spousti a tedy strhavani. Obcas je to prilisna nervozita a celkovy adrenalinovy tres rukou. Pro obe varianty je rada stejna - vydechni si, uklidni se a pomalu a v klidu znovu.
Edit: tohle jsem opravdu napsal driv, nez jsi to napsal ty @DPS :wink:

Ale abychom tu neutekli mimo tema - mluvme spise o Hodnocenych strelbach jako o te jedne stage, jejiz parametry urcuje Narizeni vlady. Dalsi pripadne (nepovinne) stage uz bych do toho netahal, uz jen proto, ze mam dojem, ze jedinny, kdo nedela hodnocenky na jednu stage a jde si, jako ostatne casto, vlastni cestou je HT (OK, jeste KOPS, ale ten nepusobi samostatne, ale porada to pod zastitou HT).

2 Líbí se

jen mala rada, stuj dale od zasteny/krytu a nebudes mit problem s rukama, a na konci vklidu zastav dej prsrt ze spouste aposlouchej pokyny rozhodciho a nic nevymyslej. On te provede celou vybijejici sekvencí.

1 Líbí se

To asi zalezi na miste konani. U nas se na konci dava povel “pokud jsi skoncil, vybij a ukaz prazdnou” a tak nejak se predpoklada, ze drzitel zbrojniho prukazu vybit umi. Nerikam, ze rozhodci nenapovi pokud se nekdo “zadre”, ale standardne strelce dalkove neovlada,

to ano, ale pokud je to novacek tak muze byt zbrkli atd, na zavodech to vydam casto ze obcas vymsili zajma styli vybijeni. A i to pouzdro v klidu ho nechat dat pistoly do pouzdra a pak ho dal infromovat o case atd.

Jasne, to jsou takove rozhodcovske triky, se kterymi se asi potkas vsude. Dokud neni zbran bezpecne ulozena, tak se nebavime ani o case, ani o chybach (nejen nutne tech penalizovanych) co strelec udelal.
Ale hodnocenky jsou preci jen specificky zavod - na jen tak nejaka verejnost nechodi. Prakticky vsichni ucastnici maji za sebou MV102, takze uplni novacci to nejsou. To “vybijeci kreativitu” samozrejme uplne nevylucuje, ale preci jen je rozdil vybijet “obecne blbe” versus “v te konkretni situaci nebezpecne”. Mas pravdu, to prvni se objevuje, obzvlast u tech co je to jejich prvni zavod, ale to druhe je spise vzacne. Samozrejme, ne vyloucene.
Ja z casovych duvodu vetsinou zacinam lepit terce na druhe linii driv nez ma strelec vybito - ale pred tim jsem ho videl nabijet a (po seste rane) prebijet. To staci na to abych tusil jak moc se ho mam pri vybijeni bat a jestli s lepenim radsi chvili nepockam.

1 Líbí se