Survival, Prepping, Krizová připravenost

Dal bych sem téma, které by sdružovalo vše, co se týká přežití, krizového managementu a prevence pro kdejaký mazec.

Jako úvod bych dal odkaz na zajímavé povídání Svět, který jsme znali, se bortí. A to nejhorší teprve přijde, říká geolog Cílek - FOCUS ON | Seznam Podcasty

Dobré téma. Tomuto se věnuje “lépe či hůře” nejeden YouTuber - třeba Kraken, Dago, Moderní škola přežití (Honza a Míša), trochu i kanál Pro chlapy atd.

Na závěr něco ode mně.

Osobně rozlišuji “mimořádné” situace lehkého(malá /lokální-místní/porucha,…), středního( větší /okresní-krajská porucha,…) a těžkého rázu (BO, válka, povodně, tornádo a terorismus).

Dále krátkodobé (standardní) situace (do 72h), střednědobé (nadstandardní) situace (od 72 h do cca 14 dní) a dlouhodobé (od 14 dní do měsíce) a neurčité (nad měsíc).

Dle toho a s přihlédnutím k věku, schopnostem, chráněným hodnotám a “pravděpodobnosti výhry”, mám připraveny nějaké scénáře. Ano, i osobní kapitulace tam je, nejsem na to hrdý, ale holt doba a přístup okolo i toto vyžaduje mít v osobním mind setu a být s tím za/smířen. :wink:

Na základě jednoho rozhovoru s paní, které jsem si vážil - Danou Drábovou, jsem si pořídil knihu Ruka noci podaná od Cílka. Mám na tohodle autora zatím smíšené názory ale uvidíme, zatím jsem na straně 10.

Jinak doporučil bych sem Fyzikální čtvrtky z ČVUT FEL. Kde skvělý přednášky na různé aspekty každodenního života ale i přežití měl Ing. L. Sieger.

1 Líbí se

Jo jo, ty přednášky jsou výborné, protože on ukazuje co jak funguje z hlediska přežití na základě fyzikálních zákonů a tak tím někdy vyvrací zavedené postupy, které se tradují, ale nejsou účinné. Těch přednášek je více, základní je zde Ing. L. Sieger: Přežití a často tradované omyly [Fyz. čtvrtek]

Nechci do toho “házet vidle”, ale veškerý výcvik, příprava a naděje končí v okamžiku, kdy je tak blbě, že většina ztratí i morálku a poslední zábrany. :confused:

Toto imho očekávám při jaderné odvetě, chemickém útoku, větším útoku apod. De facto se v panice sami z velké části zlikvidujeme. Možností, jak toho dosáhnout máme díky “skvělému státnímu vedení” celou řadu. :pleading_face:

Jaké vidle? To, co popisuješ, je jen další věc, kterou je nutno vzít v úvahu.

1 Líbí se

No mít doma lékárničku a věci na 72h budiž. :wink: Pokud každý x-tý bude mít něco navíc v pohodě, ale pokud by “každý” měl mít doma zbraně, výstroj, filtry a masku apod., tak je něco ošklivě špatně a reakce na sebe dlouho nenechá čekat. :pleading_face:

Ono tohle přehnané syslení není normální a bude důsledně sledováno!

Petr_z_Braníka: Přesně tak, tady přece jde právě o to, být připraven na to, že většina ztratí i morálku a poslední zábrany. Nebo se snad všichni preventisté a preppeři připravují preventivně na to, že mezi lidmi vypukne v případě fatálního konfliktu období vzájemné lásky a bezuzdné vzájemné podpory???:rofl:

1 Líbí se

Hmm, tak ale počítejme, že výhodu při vytváření skupiny (sám dlouho nevydržíš) budou mít výhodu ti, co budou za prvé “single” a za druhé budou mít co nabídnout, budou užiteční a zároveň nebudou “nebezpeční” pro kolektiv. Bude požadavek na co největší shodu mezi členy. :wink:

I když je to drsný, tak ženský jsou automaticky jen “na to” a děcka a starší jsou jen “břemenem”. :pleading_face:

Představa sólistů bránící se přesile ve svém domě či bunkru, s pomocí i dalších ozbrojených členů domácnosti je pěkné sci-fi. :smiling_face_with_sunglasses:

1 Líbí se

Fascinuje mě, jak když se někdo zmíní o připravenosti, je prvni reakce shozená atomovka. :smiley:

Single lidi budou mít nevýhodu. Nejsou naučený žít s ostatními lidmi, tolerovat nedokonalosti ostatních a nebudou mít schopnost domlouvání se na kompromisu.

Incelovský, že žensky jsou jen “na to” si asi nech od cesty. Ony totiž neexistují vojačky, policistky, hasičky, zdravotnice, jerábnice… mám pokračovat? Za obou světových válek ženský nepodržely ekonomiku celýho světa, protože chlapy byly odvedený. To by mě fakt zajímalo, jakou částí jsi tohle vymyslel? K tomu když srovnám mě a manželku, tak je velký množství věcí, který já neumím a ona ano.

S dětma je to taky zcestný, protože z dlouhodobého hlediska potřebuješ nějaký progres, nějakou udržitelnost. Pokud bych už přistoupil na apokalypsu, tak za 10 let jsi vyřízenej a bez mladých lidí si skončil. Nehledě na psychyckou stránku přežití (často opomíjená), kdy rodičovství je obrovský smysl života. Třeba vůle k pokračování v přežívání nebo v boji pro svoje děti je a buse vždy větší než jen pro prachy, nebo cizí skupinu.

V neposlední řadě když máš rodinu, tak už máš skupinu. A skupinu, kterou při nejmenším znáš, né-li která funguje. Když jsi sólista, tak si skupinu nejdřív musíš hledat. Pak otázka, kdo a která skupina by té přijala. Úplný sólista nevydrží, nebo né nějak udržitelně dlouho.

4 Líbí se

Nepochopeno, ale to nevadí. Tak se učte Morseovku, ovládat vysílačku, filtrovat kaluže, střílet na 500 metrů atd., ale o tom to “není” imho není.:wink: Kdo pochopí či pochopil pointu, tak bude hledat řešení jinde a daleko dřív, než se toto “dlouhodobě neudržitelné dogma” vetšiny zcela sesype.

Chování lidí a jejich ochota se již pěkně ukázala za Covidu. Ani elementární zásady nebyli schopni většinově dodržet. Ovšem, pro blaho všech a hlavně pro možnost “všude lozit” si klidně nechali vpravit experimentální svinstvo, a to zcela “dobrovolně”. Tuto “slabost” si stát či nepřítel bude dobře pamatovat a zase to někdy použije.:smiling_face_with_sunglasses:

Jo, místo v krytu Vám klidně přenechám. Nepředpokládám, že by mě vybrali, ale pokud ano, tak se jej zříkám. Stejně nejspíše většina těch, co se nedostanou se nějak bude těm vyvoleným “mstít”, tak s tím je nutno počítat, než se necháte zavřít do krytu.

Moc těch krytů není, u nás to ruší jeden po druhém a pak kapacita 200 a 500 lidí není kdo ví co. Jo, aktivace je možná do cca 48 - 72 hodin, to je celkem fofr ne?:rofl:

Ať zachováme nějaký “praktický přínos” tématu, tak stačí mít základní a malý bug (out) bag, samozřejmě uzpůsobený dle ročního období. Někdo bude oponovat, to si přece v případě potřeby udělám během 10 - 20 minut taky. Jo, uděláte, ale ten čas bude “hrát” pro Vás, když budete potřebovat ujet pryč dřív, než se ucpe město, nebo třeba trochu více zabezpečit barák → vypnout vodu, elektriku a plyn, třeba i trochu zabarikádovat spodní patro. To všechno budete dělat v čase, kdy sousedi ještě třeba ani nenašli baterku či rádio.:wink:

3 Líbí se

To jako ze je lepsi se neockovat?
Kamarad, kriminalista v produktivnim veku, zdravy, sportovni, … nez prislo ockovani, prohral na jednotce intenzivni pece.
Experimentalni? V tehle fazi urcite lepsi male riziko s ockovanim, nez velke bez.

3 Líbí se

To si musíš rozhodnout (taky je mi líto té spousty životů - mimochodem, ani ne kvůli nemoci či očkování/neočkování, ale kvůli chamtivosti a selhání krizového řízení), ale spoustě lidí to přineslo negativa, mají potíže, následky atd. Já to toho nešel a jsem rád.:smiling_face_with_sunglasses:

Výbavička a “nářadíčko” dle sootch00:

Tak co, dáváte přednost “minimalismu” ala bug out bag, nebo raději “plná polní” dle přístupu minuteman bag? Osobně jsem pro variantu č. 1.

Ano, pořád narážíme na fakt, že “bezpečnost” je vlastnost zajištěná i vlastní pílí, ale určitě bychom neměli akceptovat přebírání více věcí, než je zdrávo. Stát si potom zvykne a o to víc na to bude kašlat příště, příště a ještě dál v budoucnosti. Zbytek diskuze s politickým nádechem či doplnění/vyvrácení faktů v bizáru. :wink:

Právě jsi vysvětlil, proč neznámého sólistu nemá rodina nikdy vzít do skupiny. :wink:

4 Líbí se

Takže v krizi 100% uděláš, co se ti řekne a nebude pochyb o ničem? Například, prostě tady v té lahvičce je spása, tak si ji vezmi. Jdeš do toho, ne, tak nejsi náš, ale proti nám. :thinking:

Mimochodem, způsob, jakým bylo očkování na očkovacích centrech často připraveno, odporuje všem zažitým standardům a etice vůči pacientovi. Nikdy, opakuji nikdy neexistuje, že na tácku bude nachystáno x stříkaček a lahvička přípravku/vakcíny nikde. Vždy, opakuji vždy musíš vidět kompletní přípravu před aplikací. Dále máš právo být informován o šarži a číslu té dané ampule. Já to mám vše zapsáno, tedy u těch očkování, co se běžně dávají (např. Tetanus).

Zrovna takto se dělí v krizi “hloupé ovce” a “odbojáři”. Další síto ale bude, oddělit odbojáře a potížisty, to je fakt.

V krizi je asi potreba trosku improvizovat, treba s delenim lahvicky pro vic lidi.
Ono ani rozdavani humanitarni pomoci nejspis nebude uplne podle vsech hygienickych a jinych standardu.
Kdyby se melo vsechno i v krizich predem byrokraticky pripravit, humanitarni pomoc prijede plesniva a zkazena 3 roky po krizi.
Prekvapuje mne tenhle postoj u nekoho, kdo ma pripraveny bagl, ze ho hodi na zada a zahrabe se nekde v lesich. Budes v takovem pripade shanet povoleni od majitele pozemku? Budes si shanet povoleni k lovu v dane honitbe?
Ne, budes improvizovat a vyuzivat, co se zrovna zamane.

1 Líbí se

KaNo: No covid jsme já i manželka prodělali nejméně dvakrát, možná i třikrát. První byl skoro fatální, bylo to asi blízko meze přežití, nebyli jsme schopni se skoro ani najíst, ani si dojít na WC oboje stálo obrovské úsilí a nebýt synů, kteří nám vozili jídlo a nechávali ho za vrátky, tak nevím. Celé dny vysoké horečky, velmi špatně se dýchalo, neustálé návaly těžké zimnice…

Absolvovali jsme následně doporučená tři očkování, vše v pohodě, reakce na vakcínu žádná, druhý covid už byl jako středně silná chřipka, další měla manželka, já už ne a bylo to velmi slabé, ale testy potvrzené, že to je covid.

Takže očkování pomohlo a nebýt toho, tak by to asi převálcovalo značnou část lidí, spíše jsme nechápali ty, co se očkovat nedali a mohli ohrozit ostatní… Naše sousedka byla proti očkování, že si nenechá nic narychlo udělaného píchnout, no a nepřežila to, po pár dnech léčení se doma jí odvezli do nemocnice a za asi týden jsme měli ve schránce parte…

A ohánět se v krizové situaci tím, že stříkačky byly bez lahviček na tácku a ohánět se etikou, to je asi trochu mimo, chtěl bych vidět, jak bys bazíroval na etice někde v polních podmínkách, kdy se improvizuje a musí se to prostě NĚJAK zvládnout…

1 Líbí se

Jenom ve zkratce, během toho nejhoršího, jsem byl na nákupech či někde pouze 1x za tři týdny v průměru, v čase kdy byla opravdu minimální šance někoho potkat. Vždy dodrženo vše v maximální možné míře. Kdyby někdo potřeboval, nechalo se jídlo na klice, nebo někteří měli provázky s háčkem (dodávka do patra).

Nejhorší byly notoričtí “spouzeči a družiči”, prostě lezli všude a bez “důvodu”. Pak taky ti, co začli kašlat a stejně šli do práce. No, těžko někoho soudit, ale nějaká kolegialita v možnosti omezit šíření nemoci nefungovala a někde nefunguje dodnes. Je mi zle z těch, co v krámě smrkají u pečiva a pak rukama… , vždyť já si beru jen ten svůj rohlíček. Do čekárny k doktorovi chodí úplně na “kaši“ a bez roušky,atd.:confused:

Je to v nás, a Češi se chovat moc neumí. Rouška či cokoliv na hubu je trapné a projev slabosti. Takto si můžeš dosadit ledacos. Třeba i šetření PHM za krize a optimalizace a lepší využití dopravy. :wink:

Dobrá vychytávka do “nepohody” - paracord survival grenade:

a dále super kanál se survival vychytávkami :wink::

1 Líbí se