Název kurzu: MV-101
Místo konání: střelnice Don Shot, Brno
Termín konání: 7. února 2026
Cena kurzu: 1400 Kč (sleva 210 Kč za včasné přihlášení)
Kurz MV-101 je prvním ze série kurzů pro program střelecké přípravy. Dle příslušného nařízení vlády má zajišťovat „teoretické znalosti a bezpečný nácvik dovedností při nakládání se střelnými zbraněmi a na jejich použití v nutné obraně a v krajní nouzi“. Bez jeho absolvování není možné se účastnit prakticky zaměřených navazujících kurzů, proto je nutné k němu tak přistupovat.
Konkrétně jsme probírali tato témata:
První pomoc: tato část byla zahájena výrokem ve smyslu „máme na to vyhrazeno pouze 45 minut, takže si tady nic prakticky nevyzkoušíme a uděláme si jenom rychlý teoretický přehled“. OK, chápu. Absolvoval jsem dvakrát vícedenní zážitkové kurzy ZDrSEM a mám povědomí o tom, jak obvázat ránu, jak udělat záklon hlavy nebo jak provádět resuscitaci, tady jsem se toho moc nového nenaučil. Odnesl jsem si z toho pouze myšlenku si sestavit IFAK a začít ho nosit všude s sebou. A taky postup C-A-B-C (catastrophic bleeding, airway, breathing a circulation), ten jsem neznal.
Kategorizace zbraní: naprosto zbytečné (ani to není požadováno v onom nařízení vlády), o tomhle by každý držitel zbrojního oprávnění měl vědět. Ztráta času.
Základy balistiky: pro mě zajímavé, ale do tohoto kurzu to vůbec nezapadalo. Bylo to příliš teoretické (učili jsme se termíny jako vnitřní, přechodová, vnější a terminální balistika) a nebylo jasné, co jsme si z toho měli odnést. Padlo však i doporučení na to, jaký typ střeliva nosit, což bylo určitě užitečné.
Krajní nouze a nutná obrana: kdybych neměl načteného Tomáše Gawrona, bylo by to pro mě velice zábavné. Takhle to pro mě bylo jen příjemné zopakování a pěkný rozbor různých případových studií.
Alternativní obranné prostředky: rozhodně přínosné, i když věnovat tolik času taktickému peru (kubotanu) mi přišlo jako dost svérázné.
Situační přehled a taktické zásady řešení sebeobranných situací: myslím, že tohle měla být hlavní náplň kurzu MV-101. Nešťastně to bylo zařazeno až ke konci, kdy jsem začínal mít problém po celém dni přednášek udržet pozornost. Jinak asi OK.
Obrana pistolí proti noži: hurá, konečně nějaké praktické cvičení. Dostali jsme pouzdro s airsoftovou Berettou 92 a měli jsme za úkol odstřelit útočníka, který se na nás ze sedmi metrů rozběhl s gumovým nožem. Při prvním pokusu se mi stalo, že jsem měl nevědomky zajištěnou pojistku, s níž jsem si v tu chvíli nedokázal poradit, tím pádem to skončilo bídnou smrtí ubodáním. Nejlepší část kurzu – každému, kdo chce nosit pistoli či revolver na obranu, vřele doporučuji si tohle vyzkoušet.
Sečteno a podtrženo jsem se většinu času nudil, protože se v téhle oblasti celkem intenzivně sebevzdělávám a většinu prezentovaných znalostí jsem už měl. Někomu, kdo teprve studiem obranné střelby (a sebeobrany obecně) začíná, to však mohlo dát víc.
Lektor: Milos, myslim jestl ise pletu a najde se nekdo, kdo vi, opravte mne
Strelnice: Rouchovany
Byl jsem od nich par mesicu pred tim na zazitkovce, abych si overil, ze opravdu papiry chci. Na kurs jsem sel jako pouceny zacatecnik po procteni ZK a knizky Manual obranne strelby (kterou take velmi doporucuji).
Byli jsme pouze dva, takze kurs hezky odsypal a nakonec jsme i prekrocili osnovy - prenaseni, strelba v pohybu, …
Sice meli puvodne vyhrady k revolveru a ja si kvuli kursu koupil Arexe, nekonecnjsem si mohl relevantni casti zkusit i s DAO 5ranakem.
Puvodne jsem kurs vybral kvuli mistu poradani a tolik od toho necekal. Ale byl jsem veeeelmi prijemne prekvapen. I takhle dlouho zpetne mam porad pocit, ze to byla trefa do cerneho.