Střelecké kurzy: recenze a doporučení

Diskuze primárně zaměřená na sdílení zkušeností a zážitků ze školení, týkajících se střelby a věcí okolo toho.

Když se budete chtít podělit o recenzi kurzu, snažte se ji psát následující formou, aby se v tom ostatní mohli rychle zorientovat:

Název kurzu: ...
Lektoři: ...
Místo konání: ...
Termín konání: ...
Cena kurzu: ...

[samotný text recenze]

Název kurzu: MV-101
Místo konání: střelnice Don Shot, Brno
Termín konání: 7. února 2026
Cena kurzu: 1400 Kč (sleva 210 Kč za včasné přihlášení)

Kurz MV-101 je prvním ze série kurzů pro program střelecké přípravy. Dle příslušného nařízení vlády má zajišťovat „teoretické znalosti a bezpečný nácvik dovedností při nakládání se střelnými zbraněmi a na jejich použití v nutné obraně a v krajní nouzi“. Bez jeho absolvování není možné se účastnit prakticky zaměřených navazujících kurzů, proto je nutné k němu tak přistupovat.

Konkrétně jsme probírali tato témata:

• První pomoc: tato část byla zahájena výrokem ve smyslu „máme na to vyhrazeno pouze 45 minut, takže si tady nic prakticky nevyzkoušíme a uděláme si jenom rychlý teoretický přehled“. OK, chápu. Absolvoval jsem dvakrát vícedenní zážitkové kurzy ZDrSEM a mám povědomí o tom, jak obvázat ránu, jak udělat záklon hlavy nebo jak provádět resuscitaci, tady jsem se toho moc nového nenaučil. Odnesl jsem si z toho pouze myšlenku si sestavit IFAK a začít ho nosit všude s sebou. A taky postup C-A-B-C (catastrophic bleeding, airway, breathing a circulation), ten jsem neznal.
  • Kategorizace zbraní: naprosto zbytečné (ani to není požadováno v onom nařízení vlády), o tomhle by každý držitel zbrojního oprávnění měl vědět. Ztráta času.
  • Základy balistiky: pro mě zajímavé, ale do tohoto kurzu to vůbec nezapadalo. Bylo to příliš teoretické (učili jsme se termíny jako vnitřní, přechodová, vnější a terminální balistika) a nebylo jasné, co jsme si z toho měli odnést. Padlo však i doporučení na to, jaký typ střeliva nosit, což bylo určitě užitečné.
  • Krajní nouze a nutná obrana: kdybych neměl načteného Tomáše Gawrona, bylo by to pro mě velice zábavné. Takhle to pro mě bylo jen příjemné zopakování a pěkný rozbor různých případových studií.
  • Alternativní obranné prostředky: rozhodně přínosné, i když věnovat tolik času taktickému peru (kubotanu) mi přišlo jako dost svérázné.
  • Situační přehled a taktické zásady řešení sebeobranných situací: myslím, že tohle měla být hlavní náplň kurzu MV-101. Nešťastně to bylo zařazeno až ke konci, kdy jsem začínal mít problém po celém dni přednášek udržet pozornost. Jinak asi OK.
  • Obrana pistolí proti noži: hurá, konečně nějaké praktické cvičení. Dostali jsme pouzdro s airsoftovou Berettou 92 a měli jsme za úkol odstřelit útočníka, který se na nás ze sedmi metrů rozběhl s gumovým nožem. Při prvním pokusu se mi stalo, že jsem měl nevědomky zajištěnou pojistku, s níž jsem si v tu chvíli nedokázal poradit, tím pádem to skončilo bídnou smrtí ubodáním. :smiley: Nejlepší část kurzu – každému, kdo chce nosit pistoli či revolver na obranu, vřele doporučuji si tohle vyzkoušet.

Sečteno a podtrženo jsem se většinu času nudil, protože se v téhle oblasti celkem intenzivně sebevzdělávám a většinu prezentovaných znalostí jsem už měl. Někomu, kdo teprve studiem obranné střelby (a sebeobrany obecně) začíná, to však mohlo dát víc.

Kurs: Sebeobranny kurs pistole zaklad

Termin zacatek srpna 2024.

Lektor: Milos, myslim jestl ise pletu a najde se nekdo, kdo vi, opravte mne

Strelnice: Rouchovany

Byl jsem od nich par mesicu pred tim na zazitkovce, abych si overil, ze opravdu papiry chci. Na kurs jsem sel jako pouceny zacatecnik po procteni ZK a knizky Manual obranne strelby (kterou take velmi doporucuji).

Byli jsme pouze dva, takze kurs hezky odsypal a nakonec jsme i prekrocili osnovy - prenaseni, strelba v pohybu, …

Sice meli puvodne vyhrady k revolveru a ja si kvuli kursu koupil Arexe, nekonecnjsem si mohl relevantni casti zkusit i s DAO 5ranakem.

Puvodne jsem kurs vybral kvuli mistu poradani a tolik od toho necekal. Ale byl jsem veeeelmi prijemne prekvapen. I takhle dlouho zpetne mam porad pocit, ze to byla trefa do cerneho.

Název kurzu: Pistole Basic
Lektor: Martin Mátl
Místo konání: střelnice CS Solutions, Brno
Termíny konání: 11. ledna 2026, 8. března 2026
Cena kurzu: 2000 Kč za každý termín

Na první střelecký kurz po získání zbrojáku jsem se přihlásil na stejnou střelnici, kde jsem dělal zkoušky odborné způsobilosti, a rozhodně jsem nelitoval. Kurz se mi líbil natolik, že jsem dva měsíce trénoval, co jsem se v něm naučil, a pak si ho ještě jednou zopakoval.

Zaměření je čistě na praktické ovládání pistole pro obrannou střelbu.

Po krátkém úvodu ohledně nošení pouzdra, úchopu pistole a střeleckého postoje jsme trénovali nanečisto zapichování spolu s namáčknutím a resetem spouště. Poté jsme se přesunuli k ostré střelbě a postupně přidávali a trénovali další dovednosti: kontrola zásahu terče, stavu zbraně a okolí po střelbě (high-ready pozice), plynulá střelba na více terčů, taktické a nouzové přebití, střelba jednoruč a taktické odstranění závad.

Pro začátečníka je toho relativně hodně ke vstřebání během pěti hodin, takže jsem nebyl jediný, kdo se rozhodl kurz absolvovat ještě jednou. Poprvé jsem se necítil moc komfortně: nikdy předtím jsem nemanipuloval s nabitou pistolí v pouzdru, navíc jsem používal půjčenou CZ P-10C, protože se mi moje P-07 zrovna rozbila, a kromě toho byla na střelnici na lednovém termínu hrozná zima. Teplota se blížila nule, protože byla zřetelně vidět pára od pusy. :cold_face:

Březnový termín tak pro mě byl pohodlnější. Sice stále dělám drobné chyby, ale cítím se připraven na pokračování v navazujícím kurzu.

3 Líbí se