Střelecké drilly a tréninkové terčové situace

Podělte se o drilly a střelecké situace které používáte při tréninku, ať tu máme nějakou inspiraci.

Já hodně jedu pohyb a přechod mezi zbraněmi, takže hodně improvizují, každopádně klasické drilly co používám:

El presidente

https://gun.4fan.cz/2021/01/el-presidente/

F.A.S.T

https://gun.4fan.cz/2021/12/f-a-s-t-fundamentals-accuracy-speed-test/

1 to 5 drill

https://gun.4fan.cz/2021/02/1-to-5-drill/

21 drill

https://gun.4fan.cz/2021/02/21-drill/

Je toho víc a často kombinují víc drillů do sebe, hýbu vzdáleností, střílím to oběma zbraněma.

Já se snažím drilovat to, s čím bych se asi z 99,9% mohl setkat při běžném životě - tedy při EDC nošení pistole. Takže driluji z 99% pistoli. Tasení, přenášení, střelba za pohybu, z krytu, přebíjení, řešení závad, střelba jednoruč, slabou rukou, za ztížené viditelnosti, s použitím svítilny apod.

Běžně s sebou (zatím :wink: ) nenosím pušku ani karabinu/pdw, tím pádem (zatím :wink: ) moc necvičím přechody krátká-dlouhá a vice versa a ani nějak extrémně intenzivně netrénuji s dlouhou - tam snad jen z low ready zapíchnutí a střelbu při CQB. Ale už ani nechodím nikam na soutěže, plinkám si tak jen pro radost.

1 Líbí se

Máš v tom udělaný nějaký řád? nebo jak to všechno stíháš?

Na trénincích většinou střílíme situace co si připravíme předem, drilly nějaké třeba jen na začátku na rozstřílení, a pak kalíme situace. Většinou je trénink třeba na 3 hodinky.

Doma jedu basics, suším tasení samotné, pak tasení se spuštěním, potom doubletapy s přenosem (target focus), pak nějaká chůze a nakonec reloady.

Snažím se tomu dát 10-30 minut, dýl to ani moc nejde, drtím to support handou jak to dá, takže pak chcípám.

A tedy suším prakticky jen pistoli, na pušku prostě není čas, i MPX jsem prodal, nebylo využito :slight_smile:

Obdivuju to nasazení

Zdar, píšu na základě prvního příspěvku - máte ještě někdo nějaký další tipy na drilly/tréninky?

Zajímaly by mě hlavně takový, co by šly střílet na klasický krytý střelnici na 1 terč v rámci stavu. Doteď jsem (jakožto začátečník) střílel klidný mířenky, abych vylepšil úchop a spouštění. Ale po absolvování prvního stupně SZS bych rád i něco dalšího.

Chápu, že pro dynamiku je nejlepší si booknout víc stavů, celou střelnici nebo jít na nějaký trénink ven, ale jakožto mladý táta od rodiny zas nemám tolik času a manévrovacího prostoru.

Dík

To by mě také zajímalo. Jakožto začátečník jsem si zatím na střelnici na nic jiného než klasickou mířenou střelbu netroufl. Otázkou také je omezení dané provozním řádem střelnice.

Snažím se ale drilovat nasucho. Kromě tréninku se sušilkami (doporučuji tohle video od Lucase Botkina, které je plné tipů ohledně sušení) jsem si za pár stovek koupil laserový náboj na AliExpressu, nainstaloval mobilní aplikaci Laser Academy od Mantisu, vytiskl si terče a trénuju podle toho. I v základní neplacené verzi aplikace je toho poměrně dost na natrénování, jen tak se to neomrzí.

Laser Academy je moc fajn na začátek! Super volba.

1 Líbí se

Statických drillů jsou mraky, nicméně většina jich je za mě užitečná až od určité výkonnosti. Na začátku je nejdůležitější konzistentní úchop, spouštění, tasení, přebití. Na to v zásadě nepotřebuješ nic než jeden terč. Takový „dot torture“ je super mix tohohle všeho, a máš hnedka feedback jak se ti dařilo oproti předchozím pokusům.

Super, dík! Ten Dot Torture vypadá super. Připravím si papíry a budu to kombinovat s Bill Drillem. Tedy vylepšení práce na spoušti a zvládání zpětného rázu. Od toho se hezky odpíchnu zas k dalším.

Zkusím si k tomu postupně na plotru vytvořit i nějaký kombinovaný terče se zónama, kam se trefit + to bude mít benefit, že budu mít náhodný nucený přebíjení.

K laserovemu naboji si kup na alikovi i terce. Koupil jsem jeden ledkovy a jeden padaci. U toho ledkoveho mam pocit, ze obcas nezaregistruje zasah. Padaci pada hezky. Ma prepinac a budto zustane po zasahu lezet, nebo se po par vterinach opet vztyci.
Ale i tak mne to nejak nebavi…

Na elektronické terče jsem se díval a nakonec jsem došel k názoru, že mi stačí si vytisknout papírové.

Jsou za par kacek, jen zerou baterky. Jo - u obou jsem alespon prelepil repracek izolepou, lepsi by asi bylo dovnitr strcit trochu molitanu na tlumeni.

1 Líbí se

Bill drill za mě je jeden ztěch drill. které mají smysl až na „vyšších“ levelech. Doubles na tohle bohatě stačí, ba naopak, vezmeš si z toho mnohem víc informací. u billdrillu když je člověk „začítečník“ tak prostě nebude tušit, proč se stalo, co se stalo.

YouTube kanál Kontakt zveřejnil pěkné video s přehledem různých drillů:

Hezké, ale opět budu opakovat co pořád melduji v různých vláknech a přispěvcích dokola a dokola. Trénujte především v takovém vybavení, jaké je vaše EDC. Já tedy ve městě (krom policie) moc lidí s open carry nepotkávám a z mých zkušeností je bezkonkurenčně nejzásadnější naučit se dostatečně pohotové tasení ze skrytého nošení. Zvlášť nyní v zimě, kdy je vrstev oblečení více, je to velice kruciální.

Samozřejmě, pokud jste policista, (nebo se chystáte jako kontraktor do Jižní Ameriky či do Afriky), má smysl trénovat i s pouzdrem jako je na výše uvedeném videu, ale jinak jsem už viděl mnoho situací které skončilo pro obránce fatálně jen proto, že se nedokázal dostatečně rychle dostat ke své zbrani. Takže trénujte tasení ze skrytého nošení a pudové zapichování. Konečně to se tá i dobře sušit a nepotřebujete k tomu střelnici.

1 Líbí se

Názor hobbíka, který hobbíkem zůstane na věky.:smiling_face_with_sunglasses:

Jak padlo, tak umění tasení je “král”. Pak přebíjení a krizovky typu závada umožňující střílet třeba jen po jednom. Práce s krytím, resp. barikádou a střelba na více cílů, resp. více vzdáleností. Vždy je třeba “odhadnout” ten nejvíce nebezpečný a ten “likvidovat” přednostně. Střelba nestandardní pozici + slabá/zraněná ruka.

Jo, ještě naučit přesnosti na 2-3 rány, 1-2 zpomalovací a jedna extra mířená. Toto je asi pro 99℅ lidí mimo profíky dostatečné.

To je můj vrchol, více se patrně neposunu.

Po tom co tu vidím za debaty budu ďáblův advokát a řeknu, že střílet rychle a přesně, tedy trénovat sportovní dynamickou střelbu, je to nejlepší co pro všeobecnou střelbyschopnost můžete udělat. Tasení z EDC beru jako něco, co by samozřejmě každej kdo nosí měl mít nacvičený. Ale bez gripu a očí jste stejně v zadeli.

Tak vždycky bude něco “navíc”, co by člověk mohl umět. Problém je, že ne všichni chtějí zbraním zasvětit celý život nebo jeho podstatou část. Proto je třeba hledat kompromis v podobě “rozšířeného všeobecného základu”, který pokryje většinu situací. Je to něco jako základy čtení, psaní a počítání nebo řízení auta. Že školy to zůstane tak, nebo je trochu rozvinuto a další čas polknou věci jiné. Nejenom případným bojem a střelbou člověk živ. Ale jen názor.

Někdo moudrý kdysi pravil: “Raději neumět nic, než to dělat blbě. Raději umět málo a pořádně, než hodně a nic z toho.”

Pro moderní, bezpečný a bezstarostný život je dnes nutno umět věci z různých oborů. Prasklou hadici v autě si pistolí neopravíte, pokud tedy neodchytíte v krizi zrovna mechanika, kterému pohrozíte. :grinning_face:Toto směřuji hlavně na fakt, že řada střelců třeba převyšuje policii, ale v případě svého či jiného zranění jsou v pytli.:smiling_face_with_sunglasses:

Střelba a výcvik střelby jde v ruku v ruce s první pomocí. Bez tohoto + rozšířeného právního obzoru je systém neúplný.

Něco z YouTube:

a dále je tam emergency reload, one hand reload, reload injury hand,…