S flobertem na medvěda?

Rád bych zbraň do kapsičky od vesty co zastaví i grizzlyho. …. jasně je to nadsázka … velká … ale jako počátek diskuse o to “co aspoň mít na medvědy” by to šlo, no ni?

Na zpomalení spoluturisty třeba postačí i flobertka a možná grizzlyho zasytí jeden turista. Já teda ten vtip znám s malorážkou :grin:

Zásadní věc - budeš na medvěda sám nebo (což je horší) se svými dětmi?
Pak je asi lepší se tomu nevystavovat.

Jestli tam budeš se skupinou cizích lidí, tak pamatuj, že nemusíš být rychlejší než medvěd, stačí nebýt nejpomalejší ze skupiny. Cokoliv co odpudí míšu je plus. Ale jestli už se rozhodl lovit, tak asi s prázdnou neodejde.

tu o indiánské babičce, jednoranné malorážce a grizzlim znáte?

1 Líbí se

Když k tomu přistoupím seriózně, tak základ na hnědého medvěda je 10 mm Auto. Asi nejlepší (jak spolehlivostí, tak kapacitou) malá pistolka je k tomuto účelu vhodný Glock 29. Pokud člověku nezáleží na velikosti, tak pak Glock 20. A pokud mu nezáleží ani na velikosti, ani na kapacitě :wink: (tj. stačí mu 8+1), tak pak nějaká 1911 v 10 mm Auto (já mám na tyto účely Ruger SR).

U nás nepředpokládám setkání ani s grizzlym, kodiakem, či ledním medvěděm, tudíž 44 Magnum (příp. 454 Casull) můžeme ponechat stranou. :wink:

Jedna důležitá věc - není důležitá jen ráže, ale i výrobce střeliva! například 10 mm Auto od S&B je tak MOC podmotorované, že je to spíš takový .40 S&W+P. Nemusíte rovnou shánět tormenťáky od Buffalo bore, ale 180 gr střela by měla mít ze čtyřpalcové hlavně alespoň 380 m/s (842 J) a ne 338 m/s (666 J) jak má S&B.

Takhle…

.357 magnum z krátké hlavně (Ruger KLCR) dá se odhadnout energie střely? díky

Cca 540 J. (158 gr à 325 m/s). Ale je to simulace z GRT.

Samozřejmě záleží na našlápnutí náboje - výpočet nahoře vychází ± pro továrny. Když si postavím “pravý” 357 Mag (tzn. na hranici tlaku 3000 bar), dostanu se se střelou 158 gr z KLCR na cca 662 J. (158 gr à 360 m/s).

Pozn. - v obou případech je počítáno s cylinder gap (mezera mezi válcem a hlavní) 0,15 mm.

Pozn2. - z mého Rugeru GP100 čtyřpalce chodí tyto maximální navážky kolem 418 m/s (890 J). Viz>:

Pozn3 - ty navážky 12,8 a 13,3 D037.1 už jsou “Ruger only“, páč už jsou nad 3000 bar (jen jsem testoval zda sedí výpočet v GRT s hradly), takže střílím tu navážku v tmavě zeleném sloupci, co je kolem 2973 bar.

1 Líbí se

Děkuji za odbornou odpověď, “Ruger only” je myšleno tak že Ruger snese víc než ostatní revolvery? Děkuji

A první sloupec je délka hlavně v palcích?

Ano, Ruger snese více jak ostatní revolvery. Není to jejich oficiální stanovisko, ale u hodně druhů našlapaného střeliva u amerických výrobců (Buffalo bore ap.) se můžeš setkat s označením těch nejnašlápějších navážek “Ruger only“, páč mají vyzkoušené, že to ty revolvery (válec i rám) prostě v pohodě snesou.

Ad 2 - nevím co myslíš s prvním sloupcem a délkou hlavně? Délka hlavně je daná a tu mám 4 palce. Ta tabulka jsou moje reálné výsledky na hradlech z dvou válců (12 ran).

1 Líbí se

Díky s tou délkou jsem se spletl, už chápu že je to vše pro 4 palce.