Realistické vyobrazení zbraní ve filmech a seriálech

V mládí jsem s oblibou sledoval akční filmy, ve kterých se často střílelo. Čím jsem ale starší a čím více toho o zbraních vím, tím pro mě je bolestivější sledovat zejména hollywoodské ztvárnění zbraní. Někdy mi to zkazí dojem z jinak dobrého filmu.

Nemyslím tím jenom klasické chyby jako nekonečné zásobníky (v podstatě jakýkoliv akční film z 80. a 90. let), kdy hrdina s šestiranovým revolverem vystřílí desítky nábojů, nebo tiché tlumiče (známá je tlumičová přestřelka z jinak skvěle zpracovaného Johna Wicka 2). Myslím tím třeba i nesmyslné zacházení se zbraní (například šermování s pistolemi namísto míření), nebezpečný prst na spoušti (slavná scéna z filmu Pulp Fiction je výjimkou), vícenásobné natažení zbraně (jak v této parodii), střílení uvnitř prostor bez ochrany sluchu (kdy by všichni ohluchli) atd.

Proto jsem nadšený, když někdy natrefím na nějaký film, kde se důsledně dbá na realismus. Příkladem za všechny budiž třeba bankovní scéna z filmu Heat (česky Nelítostný souboj), kde je mimo jiné vyobrazena výměna zásobníku u AR-15 (v klipu v čase 6:25) natolik dobře, že ho prý někteří instruktoři střelby ukazovali na školeních.

Máte nějaké doporučení na film, který realisticky vyobrazuje zbraně?

Film mě teď přímo zrovna žádný nenapadá, ale celkem realistické bylo vyobrazení zbraní např. v seriálu Better call Saul. Příkladem budiž přestřelka z dílu Bagman, kde jsou krásně a realisticky zpracované zvukové efekty u zásahů odstřelovačkou - ve scéně z “cílové oblasti“ (čas cca 0:47) je prvně slyšet náraz střely do těla (a vidět její účinek) a až za cca sekundu je slyšet z povzdálí zvuk výstřelu. Přesně tak, jak by to bylo slyšet ve skutečnosti. Tady si dal někdo sakra práci…

A co se týče nejen kvalitního zvuku ale dobře zvládnuté “sebeobranné střelby“, tak jsem si vlastně vzpomněl i na film - Collateral (stejný režisér jako Heat - díky @risa2000 za připomínku) a slavná krátká přestřelka “That’s my briefcase?“ :wink:

Heat a Collateral je vděčná klasika. O Heatu dokonce jsou na Youtube videa přímo s režisérem, kde to zmiňuje. Collateral dělal nepřekvapivě ten samý rejža, a když se navíc spojil s perfekcionistou Cruisem (v tom dobrém slova smyslu), nemohlo to dopadnout jinak :slight_smile: .

Další z mých oblíbených, nevím jestli realistických, ale pro mě realisticky vypadajících jsou: Band of Brothers, 13th Hours (The secret soldiers in Benghazi), ale mám dojem, že to je spíš realisticky zobrazená válka, než jenom zbraně.

Jo, klidně můžete doporučit i seriály. Takový seriál je vlastně jen dlouhý film rozsekaný na několik dílů. :slightly_smiling_face:

A je pravda, že u válečných filmů se častěji více snaží o realismus než u akčních filmů.

Děkuji za doporučení, minimálně na Collateral se v nejbližší době podívám. Ta scéna nemá chybu.