Ahoj střelci, myslíte že má v dnešní době význam si koupit pistoli na nošení v ráži 40sw?
S povolením možnosti používat střelivo s řízenou deformací nevidím důvod proč jít do .40 SW a ne do 9 mm Luger.
To asi zalezi - neshanel bych konkretni zbran kvuli razi 40sw. Kdyby se ale naskytlo neco dobryho za super prachy asi bych to neodmitl prave kvuli razi, ale to je o tom jestli prebijis. Ted byla treba 1911 STI v 40sw v bvs za 5,5k v udajne dobrem stavu a ta cena byla asi z velke casti prave kvuli razi.
Jak bylo uvedeno, pokud to nebude třeba i na nějaký závod, tak je to pasé.
Pokud chci větší bum, tak raději .45. Taky bych ale bral v potaz, že EU bude tlačit na nižší spotřebu olova, tudíž budou při výrobě vždy v přednosti menší kalibry. ![]()
No já 45 nepovažuji za větší bum. Kdysi jsem pistoli v 40sw měl a oproti 9mm to byla už taková chlapská rána.
Uvodni otazka neni s cistym svedomim zodpoveditelna neb neobsahuje klicovou informaci „koupit k cemu“. K jakemu ucelu …
Na nošení jak v civilizaci, tak i v přírodě
OK. Prvni co me napadne - je to tak trochu specialita. Kdyby se neco opravdu zvrtlo, sezenu pak nahradni dily a strelivo ? Omezme se ale na noseni za trvani standardni civilizace.
.40 SW ma vyssi energii, vyssi zastavovaci ucinek, ale je vetsi, takze je jich v zasobniku typicky mene.
A tim se dostavame k jadru problemu. Idealni strelec se je schopen idealne trefit. Takze vlastnosti strely vyuzije dokonale a tudiz jich vic nepotrebuje. Pro idealniho strelce bych .40SW oznacil za vhodnejsi. Ale byt dobrym strelcem, a to i ve vypjatych situacich, vyzaduje pomerne dost treninku. A to prubezne.
Takze - budes pravidelne a dostatecne trenovat, prestoze cena .40SW je nejmene dvojnasobna proti Lugeru ? Pokud ano, pak .40SW muze mit smysl. Pokdu te ale vysoka cena donuti trenink omezit, pak tvrdim, ze radeji byt lepsi strelec a mit Lugera, nez horsi strelec a mit .40SW.
Just my $0.02
Ano, cena je vyšší, ale tu bych až tak neřešil. Každý si musí říct na co má. Já tedy i přebíjim. Ale přemýšlím, že bych si koupil glock 23, no nevím.
Tak jestli na to máš argumenty, tak hurá do toho. U mě taky vede argument standardní ráže + bubák zákazu olova v budoucnu, nebo kdy se rozhodnou sáhnout na oprávnění přebíjet. Když se bude moci něco střílet, tak rozhodně tovární produkce a čím větší standard a menší kulka, tím snesitelnější cena.
Osobně chápu potřebu většího výkonu, i když se dívám po 10 auto, která zažívá jakousi renesanci a výhledově by to s ní mohlo být lepší. Záleží, proč to člověk chce. Já ji mám v plánu kvůli lovu, na nasrané prase už je luger na hraně. Zároveň se vyskytuji ne tak daleko od Slovenska a jejich ne úplně nízkých medvědích stavů, kdy je třeba počítat s tím, že migrujících méďů bude s rostoucími stavy přibývat. Ale je to o pohledu, a ve výsledku jsou to všechno jenom výmluvy pro pořízení nového kvéru ![]()
Je tu nějaký myslivec? Prý mají nyní trochu volnější ruce, co se týče dostřelné rány krátkou.
Více viz novela mysliveckého zákona (o lovu zvěře). Ti ale asi budou volit něco ale 357 mag a výše.
Mě tedy spíš než 40sw víc láká 10 mm auto nebo 357 Sig. Ale nevím, k čemu by mi to mělo být dobré.