Ráže 40sw

Ahoj střelci, myslíte že má v dnešní době význam si koupit pistoli na nošení v ráži 40sw?

S povolením možnosti používat střelivo s řízenou deformací nevidím důvod proč jít do .40 SW a ne do 9 mm Luger.

To asi zalezi - neshanel bych konkretni zbran kvuli razi 40sw. Kdyby se ale naskytlo neco dobryho za super prachy asi bych to neodmitl prave kvuli razi, ale to je o tom jestli prebijis. Ted byla treba 1911 STI v 40sw v bvs za 5,5k v udajne dobrem stavu a ta cena byla asi z velke casti prave kvuli razi.

Jak bylo uvedeno, pokud to nebude třeba i na nějaký závod, tak je to pasé. :wink: Pokud chci větší bum, tak raději .45. Taky bych ale bral v potaz, že EU bude tlačit na nižší spotřebu olova, tudíž budou při výrobě vždy v přednosti menší kalibry. :smiling_face_with_sunglasses:

No já 45 nepovažuji za větší bum. Kdysi jsem pistoli v 40sw měl a oproti 9mm to byla už taková chlapská rána.

Uvodni otazka neni s cistym svedomim zodpoveditelna neb neobsahuje klicovou informaci „koupit k cemu“. K jakemu ucelu …

Na nošení jak v civilizaci, tak i v přírodě

OK. Prvni co me napadne - je to tak trochu specialita. Kdyby se neco opravdu zvrtlo, sezenu pak nahradni dily a strelivo ? Omezme se ale na noseni za trvani standardni civilizace.

.40 SW ma vyssi energii, vyssi zastavovaci ucinek, ale je vetsi, takze je jich v zasobniku typicky mene.

A tim se dostavame k jadru problemu. Idealni strelec se je schopen idealne trefit. Takze vlastnosti strely vyuzije dokonale a tudiz jich vic nepotrebuje. Pro idealniho strelce bych .40SW oznacil za vhodnejsi. Ale byt dobrym strelcem, a to i ve vypjatych situacich, vyzaduje pomerne dost treninku. A to prubezne.

Takze - budes pravidelne a dostatecne trenovat, prestoze cena .40SW je nejmene dvojnasobna proti Lugeru ? Pokud ano, pak .40SW muze mit smysl. Pokdu te ale vysoka cena donuti trenink omezit, pak tvrdim, ze radeji byt lepsi strelec a mit Lugera, nez horsi strelec a mit .40SW.

Just my $0.02

2 Líbí se

Ano, cena je vyšší, ale tu bych až tak neřešil. Každý si musí říct na co má. Já tedy i přebíjim. Ale přemýšlím, že bych si koupil glock 23, no nevím.

Tak jestli na to máš argumenty, tak hurá do toho. U mě taky vede argument standardní ráže + bubák zákazu olova v budoucnu, nebo kdy se rozhodnou sáhnout na oprávnění přebíjet. Když se bude moci něco střílet, tak rozhodně tovární produkce a čím větší standard a menší kulka, tím snesitelnější cena.

Osobně chápu potřebu většího výkonu, i když se dívám po 10 auto, která zažívá jakousi renesanci a výhledově by to s ní mohlo být lepší. Záleží, proč to člověk chce. Já ji mám v plánu kvůli lovu, na nasrané prase už je luger na hraně. Zároveň se vyskytuji ne tak daleko od Slovenska a jejich ne úplně nízkých medvědích stavů, kdy je třeba počítat s tím, že migrujících méďů bude s rostoucími stavy přibývat. Ale je to o pohledu, a ve výsledku jsou to všechno jenom výmluvy pro pořízení nového kvéru :grin:

2 Líbí se

Je tu nějaký myslivec? Prý mají nyní trochu volnější ruce, co se týče dostřelné rány krátkou. :wink: Více viz novela mysliveckého zákona (o lovu zvěře). Ti ale asi budou volit něco ale 357 mag a výše.

Mě tedy spíš než 40sw víc láká 10 mm auto nebo 357 Sig. Ale nevím, k čemu by mi to mělo být dobré.

1 Líbí se