Prostředky na čištění a údržbu zbraní

Abych se vrátil zpátky k tématu. Zakoupil jsem ještě lněný olej (půl litru v Bauhausu za nějakých 158 Kč) a zkoušel pomocí něj udržovat dřevěné části zbraně. Stačí to nanést (používám štětec), nechat hodinu vsáknout, a pak pomocí hadru vyleštit. První výsledek vypadá slibně.

Lněný olej je z nouze ctnost, používám jen na nějaké to “venkovní dřevo“ (a ta cena je také masakr, normálně ho kupuji za 80,- Kč za litr!).

Při renovaci pažeb používám olej tungový (čínský dřevný olej), a to pak vypadají pažby hned lépe:

2 Líbí se

To je moc pěkná práce. Kdybych náhodou zjistil, že mi lněný z nějakého důvodu nevyhovuje, zkusím tungový, díky za doporučení.

Kde se dá sehnat lněný olej tak levně? Cenu jsem popravdě vůbec neřešil, potřeboval jsem tam vyzvednout další věci a ten olej tam zahlédl.

Nejen oleje kupuji ve firmě Fima (na to Penzion Valaška neber ohled, mají nějaký dodrbaný stránky na free šabloně):

1 Líbí se

Lneny olej se k udrzbe dreva pouziva tradicne, ovsem vetsinou ne uplne surovy, ale tepelne upraveny - pak se mu rika Fermež. Ta je bud’ cista (lneny olej jen tepelne upraveny), nekdy jke v ni pridavek kovovych soli, ktere urychluji polymeraci oleje, nekdy se pridava lakovy benzin ci obdobne rozpoustedlo - zlepsuje pronikani fermeze do dreva.

Kdyz budes shanet a kupovat fermez, bude cena hned jina. Je pravda, ze fermez muze byt i z jinych rostlinych oleju, ale lnena je asi nejcastejsi.