na to jsou dobré buď uchošťoury, anebo taky šťourátka do dýmek.
Jen pro představu, co tě při shánění přípravků “na čištění” stejně jednou čeká… ![]()
A to tam ještě není ten motorák a vazelíny na mazání (mám to v garáži)… ![]()
Jen ještě jedna věc, taky samozřejmě je předmětem sporů.
**Malorážkovou hlaveň při používání olověných střel nečistit
**
tedy míněno po každé střelbě. Olovo hlavni neškodí a hlaveň se časem dostane do stavu konsistentních nástřelů. Samozřejmě, po mnoha tisících výstřelů se hlaveň musí vyčistit a pak zase nastřílet nějaké množství olova, aby dobře nesla.
Kdo čistí a olejuje po každé střelbě, nic nepokazí, jen nebude mít takový soustřel.
O tom jsem taky četl. Mimochodem, jak to je s brokovnici? Jak často ji čistit?
Brokovnici bych prostrikl libovolnym zvlhcovadlem a protahl boresnakem minimalne.
Já mám olej na zbraně Brunex (tedy myslím, že se takhle jmenuje), sadu kartáčků (kovový, takový tvrdý plastový?? a měkký jakoby filcový), “tyčku s otvorem na konci” a hadříky do té tyčky. A pak to, co mi dal výrobce. A čistící podložku Glock s nákresem celé zbraně a postupu čištění.
PS: omlouvám se za amatérské názvosloví, ale já fakt nevím, jak se to jmenuje. Ráda se nechám poučit.
Myslím, že hledáš slovo „vytěrák“. ![]()
Vidíš to, to bude ono ![]()
Ještě takový legrační postřeh z dávné minulosti - někoho to pobaví a někomu pomůže nedělat chyby.
Jednou jsem si koupil takový ten kartáč na čištění hlavně, průměr seděl, tak jsem ho vzal. Měl na konci očko. Bez podezření jsem ho pak vrazil do hlavně a zjistil, že ho nemůžu protáhnout durch skrz to očko a zpátky nejde, protože by šel proti srsti. Samozřejmě pochopení situace bylo rychlé, ale jak z toho ven … zabral jsem víc, překonal tu fází proti srsti a vytáhl. Asi bych příště spíš ucvakl to očko a vytlačil ho.
Takže nováčci .. kartáč protahujeme od komory k ústí.
Dodnes mi vrtá v hlavě, na co ta věc byla určená, proč tam bylo to očko.
Jestli to ocko bylo takove placate, tak tim se provleka patch. V zavislosti na tom v jake fazi cisteni zrovna jsi bud’ napusteni nejakou cistici chemikalii, nebo suchy.
Ale mozna si spatne predstavuju, cos to tam mel. V takovem pripade slo mozna o neco naprosto jineho ![]()
Proste valcovy kartac 7.65 osa z dvojiteho krouceneho dratu, ktera koncila kruhovym ockem do ktereho vesel prst, ale to samozrejme neprojde hlavni.
Pripadl jsem si jak opice, co chytne banan a pracka ji uvizne ve smycce.
Asi něco takovéhoto, pro čištění pistolových (krátkých) hlavní:
Což je stejně na prd, neboť kartáč (ať už nylonový, nebo bronzový) by měl být našroubován na tyčce, co je na ložiscích otočná v rukojeti, aby při pohybu v hlavni mohl kopírovat šroubovici vývrtu. Navíc to na obrázku je opravdu na extra krátké hlavně…
tohle jsem měl v origo kufříku k CZ 75
Not great, not terrible
Na “provozní” čištění hlavně používám hada.
Když to chci udělat důkladně (před uložením na delší dobu, nebo delší době), tak vezmu CLP (tuším od RedSix) jako “rozpouštědlo”, vytěrák a patche, a střídám to s kartáčem, a čistím tak dlouho, až jsou ty patche relativně bílé.
Pokud ukládám, protáhnu ještě patch s olejem a pak další na sucho, na “mikrokonzervaci”. Pokud neukládám, končím.
Po delší době v trezoru akorát protáhnu hadem.
U nové zbraně čistím hlaveň postupem “důkladně”.
Mažu hlaveň po celém vnějším povrchu a kulisu olejem a pak otřu mikrovláknovou utěrkou v podstatě do sucha. Dál mažu styčné plochy, což jsou na plasťácích typu Hellcat, nebo PDP jen dvě úzké a krátké lamely na každé straně rámu a na CZ vodící lišty na rámu jen kapkou. V podstatě mám po mazání zbraň “suchou”.
to je on.
Mám ho teď v dílně na čištění děr.
On si každý najde ten svůj čistící a mazací program. Pak ho ještě mockrát změní podle toho, jak se naučí číst, co která jeho zbraň podle způsobu použití potřebuje.
Taky je otázka, kdo má jaký zájem. Někdo prostě chce svoji první zbraň upečovat k smrti. Tak nemá problém za různé vodičky, kartáčky, vytěráčky a hadí oleje dát i víc, než kolik prožene hlavní ve střelivu. Strávit čištěním, leštěním, mazáním a utíráním oleje déle než střelbou. Je to možnost.
Jiný chce střílet a všechno ostatní, jako čištění, mazání, ladění zbraní a výroba střeliva jsou jen nutné aktivity, bez nichž by to střílení stálo zaprd.
Někteří jdou tak daleko v minimalismu mazání, že poslední dvě pistole, které jsem kupoval z druhé ruky, byly sice tak trochu čisté, ale úplně suché, takže skoro nechodily. Rozhodně ne podle mých představ. U jedné z nich to mělo takový vliv na předvedení chodu zbraně, že prodávající v důsledku toho slevil z ceny.
Zbraně mažu, aby chodily co nejsnáze. Určitě mnohem víc než málo a než doporučuje výrobce. Každý ať si zkusí, kdy mu zbraň chodí s nejmenším odporem a podle toho maže. Samozřejmě, nemazat vnitřek hlavně.
No a pokud někdo před střelbou vyhrabává pistoli z písku, logicky maže míň, aby se mu písek tolik nelepil. Tak jako tak, bude mu to dřít víc, než kdyby mazal fest a do písku zbraně nedával.
Tos to trochu postavil jako, ze si kazdej muze vybrat, jestli si do pistole pisek (nebo pistoli do pisku) hazet bude nebo ne. To ale plati leda u sportovnich a loveckych zbrani. U zbrane sebebranne nevime za jakych okolnosti k jejimu pouziti dojde. Mozna jsme se uz rvali na zemi. Mozna mi ten kver upadnul, a kdo vi, do ceho.
CImz nerikam, ze existuje jedno univerzalne spravne rozhodnuti - jen, ze clovek by mel pri planovani mazani myslet i na ty situace, ktere si zazit nepreje.
I tak volím radši namazané než suché pistole. Kdybych jen nosil a vůbec nestřílel, zvážil bych to znovu. Jak říkám, každý si musí vybrat podle svých potřeb a užití. Není jediná správná volba za všech okolností.
Nutnost maza tu nikdo, tusim, nikdo nerozporoval. Spravna otazka je “jak moc namazane” ![]()
cistím celkem dost, a BoreTech Eliminator ten velkej mam uz 4 rokem a stale tam je tak 1/3. sice pocatecni investice drazsi, ale mas to na roky