Proč jsem (ne)přešel z iron sights - argumenty, zkušenosti, tipy

Red‑dot na pistoli –⁠ berlička nebo nutnost? Proč to máte tak, jak to máte? Podělte se o zkušenosti, splity, důvody :slight_smile:

Osobně jsem zastánce kolimátorů, jsme sakra v 21. století a navíc jsem svůj první kolimec dostal zadara v losování na instagramu :smiley:

Jaký je váš pohled na mířidla/red dot na pistoli?

Je to vec, ktera

1. zrychluje a zpresnuje strelbu, pokud strelec zbran zapichne natolik presne, ze v kolimatoru tecku vidi, v opacnem pripade ji zpomaluje
  2. se muze rozbit snaz nez klasicka miridla, a i kdyz na zbrani klasicka miridla jsou, vlastnik kolimatoru s nimi obvykle tolik netrenuje
  3. zvetsuje zbran a komplikuje noseni

Rozhodnuti zda kolimec ano nebo ne je tak velmi individualni.

Kolimator nemam na zadne ze svych zbrani. Nejblize se tomu blizi pistolovy puskohled na Ruger super blackhawk. Srandovni je, ze z pistoli ma ke kolimatoru naslapnuto nejvice moje nejmensi zbran - sig p365 protoze uz ma hotovou pripravu. Mam ale pocit, ze by to zbran moc zvetsilo. Musim si to nekde osahat.

Zatim nepresel, zatim nemam nic, na co by to slo primontovat, krom weaveru na malorazce. :sunglasses:
Dalsi vlastnosti, ktere beru pro budouci pravdepodobny nakup v uvahu:

• dalsi vec, ktere muze dojit baterka
  • neco, za co se da snaze natahnout pistole

Kolimátor nemám jen z důvodu, že nemám pistoli na kterou by šel dát. Ale kupovat nějakou další, určitě budu chtít, aby na ní bylo možné kolimátor dát. U mě je důvod hošící se zrak.

Na kolimátor jsem přešel, protože je příjemnější na střelbu. Jako výhodu beru, že oči mají zaostřeno na cíl a nemusí hledat mušku a snažit se na ní zaostřit, což je po nějaké době unavující. A taky jsem s kolimátorem přesnější :smiley:

Mám zbraně s kolimátory i bez kolimátorů. Umím zapíchnout tečku na cíl. Stejně tak otevřená mířidla. Na 10m nejsem s kolimem přesnější. Když se snažím, dám zálepku bez kolimu úplně stejně jako s kolimem. Po osmé až desáté ráně je už jedno, čím mířím, díra je pořád stejná. Na větší dálku to možná trochu pohodlnější bude, zvláště, když se stáhne intenzita, aby tečka byla menší.

Nosil jsem na pistoli kolim dva dny a pak jsem ho sundal. Děsně se zanášel nepořádkem.

Měřeně nejsem s kolimem na Zece přesvědčivě rychlejší (při stejné kvalitě zásahů) než s železnými mířidly na Subu od Caniku. Ale zdaleka to tolik netrénuji. Kdybych to víc trénoval, asi bych rychlejší byl.

Kolim je jednodušší pro začátečníky nebo pro případ zhoršujícího se zraku s výjimkou astigmatismu, ten naopak střelbu s kolimem dost zhoršuje.

Začátečníky nenaučí správně koukat na mířidla. Striker s kolimem je jako automat s asistenty v autě. Jeden pak sedne do manuálu se zadním náhonem bez asistentů a nehne se z místa.

Takže jo kolim je dobrý sluha, pokud funguje a je čistý, jinak to je zlý pán, který vede k lenosti.

na nošení je dost dobrý mít uzavřený, třeba EPS je na tohle super, není velký jako acro, ale perfektně funguje.

a teda ono když máš dobrou mechaniku rukou, naučenou, tak je jedno co tam máš, protože stejně koukáš na cíl, s tím či oným :slight_smile: pak jsou jen rozdíly v rychlostech a přesnostech :slight_smile:

1 Líbí se

Na nošení EDC mám v železech G19X, k fullgearu s balistikou mám v Safarilandu na snížené platformě PDP 4” FS + HS507COMP ten kolim je fakt televize i na PDP :smiley: U EDC volím jednoduchost a minimalizaci poruch či komplikací proto železa. U toho PDP jsem koupil vyšší mušku a tím pádem jsem zvedl i mířidla, takže v kolim je dole, sice málo, ale vidím. Ovšem je to nouzové. No a cvičím s obojím :slight_smile:

Otevřený kolimator má jednu zásadní nevýhodu. Za deště,když dojde k pokapání skla, se tečka začne tříštit.

Můj první kolim, další už bude uzavřený! Zkušenost na vlastní kůži! :slight_smile:

Jasně, jde o užití. Na závodě si to před stagi zkontrolujes a setřeš, při tréninku je to fuk, děláš si s tím co chceš.

Na nošení je uzavřená varianta lepší volbou, i kdyz déšť tam není zrovna častý problém, když máš zbraň pod oblečením.

Mám podobnej setup jako kolega výše, na taktiku (občas carry) mám uzavřený EPS.

Na závodní pistoli mám 507comp, protože je velkej :slight_smile:

Na pistoli co nosím nejčastěji, tam to vyřešila příroda, není tam na kolimec příprava.

Ahoj! Hodně jsem o kolimátoru dříve přemýšlel, protože mám pistoli Canik s přípravou optic ready. Potom jsem si ale řekl, že se musím naučit střílet i bez kolimátoru, abych to vůbec trochu uměl. Možná někdy, ale souhlasím, že to má svá pozitiva. Negativa hlavně velikost, prach uvnitř, baterie. Zatím jsem to odložil a trénuji bez. Je na něj ještě dost času :grinning_face: . Jrd

1 Líbí se

uzavřený kolimec řeší prach :slight_smile: baterka je věc jednou ročně když jsi extrémně opatrný, a velikost třeba EPS carry je fakt malinká :slight_smile: nicméně souhlasím, vždy je dost času posun. :wink:

Ahoj! V neděli jsem si byl s kamarádem vystřelit na střelnici v Klatovech, jezdíme tam už léta a tento týden se mě tam ani moc nechtělo, měl jsem týden “blbec”, zkazil jsem, na co jsem sáhl. Ale nakonec se přece jen chci maličko pochlubit, nebylo to tak hrozné. 25m, náboje 9mm Luger Alza přebíjené, Canik TP9 Sub Elite. Jrd

4 Líbí se