Co nás to říkáte? Stalo se vám něco takového? Nejsem si vědom žádného pádu, úderu. Prostě mi přišlo, že je tam pistole nějaká volná, tak kouknu a najdu toto:
Ahoj, stalo se mi něco podobného u pouzdra,které jsem koupil s pistolí. Slepil jsem to tehdy nějakým dvojsložkovým lepidlem a už nejméně dva roky to pořád drží.
Myslím, že to pouzdro bude min 10 let staré a ten kydex prostě časem zkřehne a když třeba dotáhneš pásek víc než obvykle, tak to halt praskne.
Buď to zkřehlo, nebo China kydex, prostě malá tvárnost/pružnost polymeru. ![]()
Koupil jsem ho v srpnu 2023 na kydexovapouzdra.cz, což je myslím normální značkový RH holsters a bylo nové, protože jsem čekal na výrobu na míru dle konfigurátoru. Není staré ani Čína
Mě se stalo něco obdobného i u relativně drahého pouzdra od RH Holsters. Prostě ten kydex není nesmrtelný.
Jinak prasklo mi i pouzdro Bravo Concealment, ale to stojí oproti kydexu polovinu, takže tam mě to tolik nebolelo.
Co mě nikdy neprasklo jsou klasická kožená pouzdra. Svého času jsem na ZK založil i vlákno „Končím s kydexem, návrat ke kůži“ neboť aby mě pouzdro za více jak 1,5 k Kč vydrželo jen 4 roky pravidelného EDC považuji za nepřijatelné…
No, tak tohle stojí 2.400,- Kč a nedožilo se ani tří let
sem mohl nekde drive zaseknou a vznikne ti mikropraklina a pak ja se to pouziva to nekdy prasne, me se to taky stalo, vetisnou to neprakne hned ale az po case pouzivani.
No jestli pouzdro stojí 1500 a vydrží ty 4 roky, což je 48 měsíců, tak když to zakrouhlím “pro lepší” počty tak to je cca 1 Kč/den. To imho jde.
Při opravdu brutálním nasazení si dovedu představit odpis i po roce. ![]()
No, něco ti výrobci musí žrát, jinak by pouzdro no ask warranty - life time no limit, stálo třeba + 5t Kč.![]()
vsechno jde znicit, otazka jen za jak dlouho, kydex je “plast” a ten proste v dobe meni vlastnosti, navic kdyz to nechas nekde na slunci/ nechas zmrznou tak to akorat urychlis
Glock je taky „plast“ a nepraská… (Ono oba jsou to polymery).
Nicméně plastove/kydexove pouzdra pouzivam jen na EDC, na mazlíky (revolvery, 1911 ap.) mám pouzdra kožené a ty budu mít asi doživotně. (Mám tedy v záloze i kožené pouzdro na G19, kdyby něco…
)
tak o kuzi pokud se taky nestaras tak muze odejit. popraska steri. ale je pravda ze kozene s peci je v podstate “nesmrtelne”.
Kůži jednou za rok-dva zhlehka přetřít lanolínem a vylešit. A je to „nafurt“.
Kydex je holt spotřební zboží.
S kydexovymi pouzdry už jsem skončil. Mám dvě. První od RH a druhé od Ongear. Popraskaná jsou obě. Bohužel není to nic výjimečného.
Tak jsem si z něj nechal alespoň ty speedloops a zadal do výroby nové. Ještě jsem se párkrát zamyslel nad tím, kolik nadávek jsem za poslední tři roky slyšel na moji svítilnu Olight mini 2 Walkyria… zda nemám nejprve zvážit výměnu světla, než zaplatím za nové pouzdro…. Ale ona mi celé tři roky slouží dobře, tak jsem nakonec objednal pouzdro ve stejné konfiguraci zbraň+světlo.
Akorát si nechám udělat poloviční swetguard. Já ho na vnějších pouzdrech nemám. Původní myšlenka byla, že na dynamických kurzech je zbraň části venku a bude tam vadit. Ale chybí mi tam, alespoň nějaký. Při holstrování tam leze tričko a mikina a vůbec. Dokonce jsem si už dokázal i skřípnout kůži.
Na vnitřních pouzdrech mám SwG plný, tam je to nutné, ale ten zase píchá do břicha, když v něm není zbraň. Tak uvidím, jestli je poloviční ta správná cesta.
Uriznout to muzes vzdycky.
Ja bych jeste zvazil, jestli nevzit z temu plat v potrebne velikosti, pripadne v bundlu s nyty, a tu ruplou pulku bych nahradil.
I kdyz uz mas objednano, mel bys na kursy nebo k jine kabelce jiny kousek. ![]()
Imho je to normalni. Mne prasklo po dvou letech EDC kydexove pouzdro nosene hlavne v zime. Nizke teploty, nizka houzevnatost, a jak clovek cykluje (vklada a vyndava zbran), tak to pak praskne asi na unavu.
Jo, fotka pouzdra co mam na opasku prave ted. Ten sroub na regulaci samosvoru brani aby se prasklina sirila dal dolu.
Jo, nosím teď bez svítilny, ve starším pouzdře které jsem používal před jejím koupením. Tam ten samosvorný šroub udělá vlastně dvojí práci, to je fakt.