Opotřebení pružin zásobníků

Měl bych dotaz k nošení, respektive skladovaní nábojů v zásobníku. Ač technik (ale né strojař) něco o zatěžování ocelových prvků vím, tak se chci ujistit:

Zásobníku víc škodí, když opakovaně a často páskuju a vybíjím, než když mám dlouhodobě napáskováno?

Mám i tak jednou za měsíc/rok/dekádu vybit a napásovat to jiných zásobníků? Zásobníků mám víc, nosim JHP a na střelnici pálím FMJ, tedy zásobníky nezcykluju ani na střelnici.

Při častém plnění a vyprazdňování se pružina zásobníku namáhá více než v případě, že se zásobník nechá plný. Samozřejmě za předpokladu, že nepřekračuješ kapacitu předepsanou výrobcem.

Je to obdobné jako s tlumiči u auta. Pokud je vůz zaparkovaný, pružiny tlumičů celou dobu drží jeho váhu a nedochází ke znatelnému opotřebení. Na rozdíl od situace, kdy při řízení vozidlo najíždí na nerovnosti a tlumiče pracují (pružiny se natahují a smršťují).

Osobně jsem to vyřešil samostatným zásobníkem na JHP, který nevyprazdňuju.

Jen technická - pružina a tlumič (i u auta) jsou dvě diametrálně odlišné věci (když se budemem bavit o klasické ocelové pružině, ať už vinuté, listové ap., a klasickém olejovém tlumiči.).

A k tématu - pružině skutečně víc vadí cyklování v plném rozsahu jejícho chodu než statické zatížení/stlačení (opět v plném rozsahu chodu). Sice se materiál mírně s časem unavuje, ale u toho cyklování je ta únava (a případné zkrácení pružiny) o něco větší. U některých pružin existuje i něco jako „záběh“, kdy se úplně nová pružina ať už plným zatížením, či cykly, o něco zkrátí ale pak drží desetitisíce cyklů relativně beze změn pracovní délky. Každý (dobrý) konstruktér s tím umí počítat a navrhne pružinu tak, aby prostě fungovala.

Ve zkratce - neřešit, střílet.

2 Líbí se

A nevyprazdňuji nikdy?

V teorii je skutečně lepší, nechat to napáskované. V praxi je to úplně fuk.
Mám zásobníky se kterými závodím fakt dlouho a často. Neustále plnim a vyprazdňuji střelbou, a chodí :slight_smile:

Já bych jenom jednou za čas obměnil náboj v komoře, pokud nosíš pistoli nabitou. Jinak bych s tím nic nedělal.

1 Líbí se

Naboj noseny v komore jednou za cas vystrelit a doplnit cerstvy, tedy jestli ho do komory dostavas klasickym pretazenim. Jestli naboj do komory vkladar manualne, pomalu pres nej stahnes zaver (a lehce pripadne doklepnes zezadu), tak ani tahle obnova nebude moc potreba.
Ja praktikuju druhou variantu a naboj za rok a 3 mesice noseni nevykazuje zadnou zmenu (zatlaceni strely, vyviklani, …).

Co jsem videl rozbory a prirovnani k pruzinam u ventilu v motoru, prestal jsem nad jejich vydrzi uvazovat. Daleko driv odejde cela zbran, nez ustrilis zasobnik, zvlast, kdyz jich mas vic.

Kdo chce moudro v instantní podobě, tak:

Upraveno - pročištěno :wink: