Ve zbraních se pohybuji od r. 1973, tedy od 9 let. Tehdy jsem dostal svoji první zbraň- Slavii 618. V roce 1995 s účinností zákona 288 jsem si udělal ZP. Ale po 15 letech nastal zlom a já přičuchnul k předovkám, a propadl jim jak feťák heráku. To je prostě úplně jiný svět. Nejen střílení, ale i úpravy zbraní, výrpba flastrů na kule vyření mazání v včelího vosku a loje, výroba doplňků a nakonec i roční výroba vlastní Pensylvánské pušky podle puškařské školy Johnna Philipa Becka z r. 1876….
Takže pokud někdo uvažuje o tom, zkusit si předovky, vřele doporučuji, ale i zároveň vyruji- je to návykové Jen je nutné vědět, že to je úplně jiný svět- nestačí jen nabíjet a střílet. Je nutné vědět, jaké stoupání má vývrt zbraně (kdo z dnešních střelců tohle o své zbrani ví_), protože každé stoupání vyžaduje jiný typ střely. Např. do stoupání 1-66 se hodí jen kule, a do stoupání např. 1-24 jen ogivální střely, hlavně Real a Maxiball, Minié do trošku pomalejších stoupání (1-48) atd. Je nutné vědět, že každá střela jinak “lítá”, každá navážka jinak ovlivní balistiku, atd. atd. Je to prostě spousta studování a znalostí, bez nichž netrefíte z 20m vrata od stodoly. Ale naopak- každý rok se v USA pořádá mistrovství ve střelbě předovkama na siluetu bizona na vzdálenost 1000y-900m. Na klasická mířidla…. Takže s dostatečným uměním a znalostmi jsou to velmi přesné zbraně.
Takže kdo by měl zájem nastudovat veškerou problematiku, a pak se třeba rozhodnout, vytvořil jsem kdysi komplexní stránky s veškerými radami a návody k předovkám, kde mám kompletně popsánu a nafocenu vlastní výrobu Pennsylvánské pušky, která mi trvala rok:
Snažil jsem se zde popsat pokud možno vše, případně můžu poradit, pokud budu moci.
Všiml jsem si že ses zaregistroval a trochu doufal, že se ozveš a něco napíšeš! Díky že ses ukázal a budu moc rád když budeš sdílet i trochu fotek tvé práce a kutění. Obdivuju to roky:)
Díky za uznání, ale poslední dobou toho času nějak moc není- od rána do večera v práci, a na kutění a potažmo focení, zpracování fotek, psani HTML a PHP kódu už prostě čas není. Dokonce už ani na střílení. Já bych si zastřílel snad jen pokud bych se rozhodl spáchat sebevraždu
Poslední dobou jsem jen upravoval svýho Tauruse G3C, kterej ne moc ochotně polykal A1 střelivo, takže gumový kotoučky s diamantovým prachem a 20 minut práce, a teď by polknul i protiletadlovou padesátku Zítra budu osazovat místgo mířidel Meprolight MH3 jednobodovej zaměřovač, jinak se zatím na nic nechystám. Tedy mimo opravy PCP odstřelovačky, ze který uchází tlak. Tak nevím…
Ono i ta stavba te tve pensylvanky by si zaslouzila aby to videlo vic lidi, kdyz bys nemel co na praci, chvili casu a naladu hod sem prosim par fotek at se pokochaji i ostatni👍
Abych nezasviňoval vlákno „VYNÁLEZY“, pokračuji o vylepšeném kolečkovém zámku zde.
Ten kolečkový zámek… jak na něj tak koukám, tak je to trochu… no ta spoušťová páka mi přijde dost egál. Od pohledu nevěřím takovému poměru ramen. Rád bych ten zámek viděl v chodu. Za mě je to spíš snůška výrobních zjednodušení.
Co je minimálně drzost, je to tvrzení o stylu rýhování koleček. Příčné rýhování najdete naposledy u - ne nevím kde je hranice maloseriové a seriové výroby u replik - každopádně u replik již neexistující španělské firmy Mendi. Já si projdu svuj archiv fotek a myslím že nějaké ty příčné zářezy budou i na historických.
Další hovadina je to o rozebírání a čištění po každé ráně.
Vylepšení červíkem… pro náhražku kamene s vloženým kamínkem do škrtátka pro autogen… pane jo!
TVL vlastně…
Tak buď pánovi dlužim - ne nedlužim - za červíka… nebo za to že jsem zkusil použít odřezek z té škrtací/křesací tyčky!
BTW - jiskří to jak svině, ale prach mi to nezapálilo. Vcelku nasraný jsem tedy použil to správné a stylové, tedy nikoli křemen jak ve svém patentu uvádí ten profesor Semtamťuk (pamatujete na Adolfa Borna ve Čtyřlístku?), ale plátek krásného pyrytu. Taky krásně jiskřil, ake strašně ho to žere. A co hůř - taky mi to nechytalo. Teď už skoro nepříčetný jsem tam dal ten pazourek, se kterým jsem ten krám koupil… a světe div se! Jiskru takřka nevidno, ale pistolka uďála BÁC!