Něco na začátek o předovkách

Ve zbraních se pohybuji od r. 1973, tedy od 9 let. Tehdy jsem dostal svoji první zbraň- Slavii 618. V roce 1995 s účinností zákona 288 jsem si udělal ZP. Ale po 15 letech nastal zlom a já přičuchnul k předovkám, a propadl jim jak feťák heráku. To je prostě úplně jiný svět. Nejen střílení, ale i úpravy zbraní, výrpba flastrů na kule vyření mazání v včelího vosku a loje, výroba doplňků a nakonec i roční výroba vlastní Pensylvánské pušky podle puškařské školy Johnna Philipa Becka z r. 1876….

Takže pokud někdo uvažuje o tom, zkusit si předovky, vřele doporučuji, ale i zároveň vyruji- je to návykové :slight_smile: Jen je nutné vědět, že to je úplně jiný svět- nestačí jen nabíjet a střílet. Je nutné vědět, jaké stoupání má vývrt zbraně (kdo z dnešních střelců tohle o své zbrani ví_), protože každé stoupání vyžaduje jiný typ střely. Např. do stoupání 1-66 se hodí jen kule, a do stoupání např. 1-24 jen ogivální střely, hlavně Real a Maxiball, Minié do trošku pomalejších stoupání (1-48) atd. Je nutné vědět, že každá střela jinak “lítá”, každá navážka jinak ovlivní balistiku, atd. atd. Je to prostě spousta studování a znalostí, bez nichž netrefíte z 20m vrata od stodoly. Ale naopak- každý rok se v USA pořádá mistrovství ve střelbě předovkama na siluetu bizona na vzdálenost 1000y-900m. Na klasická mířidla…. Takže s dostatečným uměním a znalostmi jsou to velmi přesné zbraně.

Takže kdo by měl zájem nastudovat veškerou problematiku, a pak se třeba rozhodnout, vytvořil jsem kdysi komplexní stránky s veškerými radami a návody k předovkám, kde mám kompletně popsánu a nafocenu vlastní výrobu Pennsylvánské pušky, která mi trvala rok:

Snažil jsem se zde popsat pokud možno vše, případně můžu poradit, pokud budu moci.

2 Líbí se

Všiml jsem si že ses zaregistroval a trochu doufal, že se ozveš a něco napíšeš! Díky že ses ukázal a budu moc rád když budeš sdílet i trochu fotek tvé práce a kutění. Obdivuju to roky:)

Díky za uznání, ale poslední dobou toho času nějak moc není- od rána do večera v práci, a na kutění a potažmo focení, zpracování fotek, psani HTML a PHP kódu už prostě čas není. Dokonce už ani na střílení. Já bych si zastřílel snad jen pokud bych se rozhodl spáchat sebevraždu :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Poslední dobou jsem jen upravoval svýho Tauruse G3C, kterej ne moc ochotně polykal A1 střelivo, takže gumový kotoučky s diamantovým prachem a 20 minut práce, a teď by polknul i protiletadlovou padesátku :laughing: Zítra budu osazovat místgo mířidel Meprolight MH3 jednobodovej zaměřovač, jinak se zatím na nic nechystám. Tedy mimo opravy PCP odstřelovačky, ze který uchází tlak. Tak nevím…

Ono i ta stavba te tve pensylvanky by si zaslouzila aby to videlo vic lidi, kdyz bys nemel co na praci, chvili casu a naladu hod sem prosim par fotek at se pokochaji i ostatni👍

Vždyť to mám na těch stránkách, tam můžou vidět všechny fotky-

Jsou rozdělený do kategorií, stačí jen klikat.

1 Líbí se