Vlákno o přebíjecím lisu LEE Ultimate Turret Press
Můj první lis. Myslím, že poměr cena / výkon je asi to nejlepší co se dá sehnat. Samozřejmě jsou lepší a rychlejší lisy, ale to je úplně jiná cenová kategorie. Turret je na začátek super.
Co jsem tak pochytil řada lidí si stěžuje na zápalkování na turretu - taky jsem s tím bojoval. Pak jsem našel tohle video a po tuningu zápalkovače je zápalkování téměř 100%, minimálně úplně v pohodě pohodlné a funkční.
Já bych fakt psychicky nedal dělat všechny operace zvlášť, taky jsem z více zdrojů slyšel, že Lee sice funguje, ale je to tzv. DODO (dodelej doma).
Určíte dostaneš co si zaplatíš, není to Dillon nebo jiné lisy za 30 tisíc a více. Ale pamatuju se když jsem začínal přebíjet kolik jsem toho najednou musel koupit, lis, matrice, kokily, prachovače, váhy…Pak jsem ocenil, že můžu aspoň nějak začít za nějakej omezenej budget. A turret pořád i po letech slouží a i když se třeba jednou dokopu k nějakému lepšímu lisu, tak turreta si určitě na některé menší přebíjecí seance nechám.
To ale myslíš klasický Turret, já právě rozbíhám tu novou verzi Ultimate, co má lecos jinak a má možnost hlav od 3 do 6ti pozic.
To zápalkování ještě nevím, ale pozitivní je, že jde dopředu pohledem ověřit stav zápalky před domačkáváním a pak i po nazápalkování. Podávání zápalek u té sady šesti nábojnic jsem, zatím, řešil ručně.
No, ani Dillon není na 100% a já velký přebíjecí lis domů nenacpu.
Tady čekám sice menší výkon jak na víceoperačním lisu, ale já měl hlavně problém s kvalitou. Loadmaster je prostě oříšek, na další ráži je to k useřizování.
Když odpadne čas se závadami a problémy s vyrobeným střelivem, rychlost výroby oželím. V celkovém čase to vyjde nastejno.
Aha, tak to jsem, přiznávám, úplně přehlédl! Omlouvám se
SDB mám na dubovým prkýnku který si truhlářskýma svorkama přidělávám ke stolu jen když chci přebíjet. není zas extra velkej SDB ti doručí rovnou s matricemu nastavenými k výrobě, dolaďuješ jen když něco joooo nesedí. Za mě fakt spokojenost.
Další výhodou je celoživotní záruka kterou fakt praktikují, když něco nějak nejde, praskne, posílají nový díl bez otázek, maximálně se zeptají, jak se to stalo, aby poradili.
Ale nevýhodou je rozhodně to, že tenhle typ je pouze na pistolové ráže.
To jo, ale to bych ho musel koupit před několika lety, dnes je ta cena nesmyslně vysoko
A já potřebuji aktuálně dělat dvě ráže.
Připevnění lisu mám obdobné.
Prkénko jsem používal naposledy na jednooperáku, pomocí vinglu jsem ho pro formátování s odzápalkováním používal naležato. S rozumnou efektivitou jde ale vyrábět jen na progresivním lisu. A k němu jsem si pořídil samostatný stolek.
Nevěřím, že může být lis s matricemi nastaven univerzálně z výroby, aby šel použít hned z krabice. Nikdo neví předem, kdo z čeho chce co vyrábět jak a proč.
V balení ti zašlou i dummy round vyrobený právě na tom tvém konkrétním lisu. Pak už skutečně jen doladit detaily a jedeš.
Aktuálně stojí 22t.
A nepřestavíš ho reálně na druhou ráži.
Když byl za 10-12t. tak to bylo něco jiného. Jenže to bych ho musel koupit, když jsem si udělal ZP, ne dnes.
Aktuálně jedu 9L a začínám .38 spec, to bych na SDB stejně nedělal, protože Turret bude levnější, než konverze na jinou ráži. Takhle mám částečně jednotné matrice, příslušenství a částečně i obsluhu.
Všechno je o požadovaném objemu produkce a ceně za hodinu práce. Z toho pak vyjde, který lis si má kdo pořídit. Někomu stačí jednooperák, jinému z výpočtu vyjde turret, dalšímu progrese, čtvrtému plnoautomat, ostatní outsourcují.