Zdar všem,
zajímalo by mě, zda je tu někdo, kdo dal Alienu pořádně zabrat. Zda pistole drží, nebo bylo potřeba nějakého servisu. A pokud majitel přebíjí, tak jaký náboj se mu osvědčil.
Jen technická (OT) - z toho nadpisu smaž to “majitelé”. Mě to evokovalo nějaký thread o majitelích firmy Laugo Arms… ![]()
Nebo tedy, pokud ti jde konkrétně o zkušenosti majitelů zbraně, tak:
Laugo Arms Alien - zkušenosti majitelů
Vlastní zkušenost nemám, ale ten ohřev a zanášení je z konstrukce jasný odpočátku. Proto mě nikdy střelecky nezajímal. I levnější pistole mají kratší chod spouště.
Jardo, nechci se vás nějak dotknout, ale plynová AR15 vás také střelecký nezajímá? Neboť se zanáší a také zahřívá. K délce chodu spoustě. Vlastním TSO a ten má reset spoustě krátký, ale Alien má ještě kratší. Ale odpor spouště je znatelně vyšší než u TSO.
Teď mám dilema, jestli živit OT nebo neodpovědět na přímou otázku… Co je víc neslušné? Zkusím odpovědět a uvidím, přijde-li trest.
Tedy v první řadě, dotknutí se mě nedotklo. Víc než plynovky se mi líbí pístovky. Střelecky mě AR15 obecně příliš nezajímá, přijde mi (třeba v porovnání s Sa58) příliš ostrá, hranatá a těžká. Pocitově. Vím, že existují i lehké verze (plynovek) s krátkými hlavněmi, ale pořád mi přijdou nepříjemné do ruky. Ale jeden směr v AR15 mě zajímá. Líbí se mi horní lišta a možnosti montáže příslušenství na předpažbí. To je opravdu skvělé, takže velmi vážně uvažuji o AR15 v 7,62x39. Vím, že to teď schytám od pravověrců, ale hybrid od palmetta mi přijde úplně dokonalý.
Proč mi na zbrani vadí ohřev a přílišné zanášení? Protože chci mít možnost vystřelit 400 nábojů za půl hodiny. Bez chlazení v kyblíku s ledem bez čištění a mazání v průběhu střelby.
Nejčastěji střílím Canikem a Zekou. Kromě toho, že to zvládají, má Canik pracovní délku spouště asi 1mm a Zeka asi 1,5mm (bývala kratší, ale opotřebení se projevuje). Canik si o větší čištění říká kolem 1500 ran a Zeka kolem 500-800 odhadem.
K původnímu tématu. Konstrukčně je Alien zajímavý, ale právě diky tomu, že má brzdící válec uvnitř, nemůže dopadnout jinak než ohřátý a zanešený. Je to vlastnost, ne chyba, ale pro mě je to vlastnost nežádoucí.
Zahlédl jsem, že Ian z YouTube kanálu Forgotten Weapons dělal před pár lety zátěžový test Aliena a ten obstál celkem dobře. Inu, posuďte sami.