Po kolika ranách byste doporučili zbraň vyčistit kompletně s plným rozebráním? Jde mě konkrétně o velice přesně spasovanou 1911. A necháváte si to vyčistit u puškaře nebo si to rozebíráte doma, když nejde zrovna o Glocka a podobné zbraně?
1911 je na kompletní rozebrání velmi jednoduchá (pokud je člověk alespoň základně manuálně zručný) a jde to (až na případné odšroubování střenek) úplně bez nástrojů. Kompletní rozborku pro čištění provádím co cca 1500 ran.
Díky. Tak se do toho asi po příští návštěvě střelnice taky pustím.
Kompletni rozborku delavam obvykle v listopadu, a nekdy jeste jednu v unoru. A mezitim takrka necistim. Ja mam ale Glocka …
Tak ono to je spíš na vysledování, s jakým střelivem po kolika ranách začne mít zanešení zbraně vliv na funkci. No a pak čistit dřív. Lišit se to bude nejen modelem zbraně, ale i kusem zbraně stejně jako střelivem a asi i střelcem. On totiž každý vnímá chod zbraně trochu jinak.
Jediný, co jsme rozebral do šroubku, byl můj první černoprachý revolver ![]()
Od té doby mne to už nenapadlo ![]()
Jde mě o Bul Trophy, tak to má spíš blíž k té variantě ručně slícované “speciálky”.
To neni jen o “rucne lisovanych specialech”. Vidime to u nas na kurzech - sportovni presne zbrane maji nezridka problem zvladnout jednodenni kurz, coz je 250-300 vystrelu a je lepsi jim o poledni prestavce doprat alespon zakladni vycisteni. Naproti tomu “pracovni” zbrane vydrzi dlouhe tydni i mesice bez cisteni bez vetsiho dopadu na funkci.
Ruzne zbrane proste byly navrzeny pro ruzne pouziti a tomu odpovidaji jejich vlastnosti.
Tak ono i u terčové slícované “speciálky” stačí pro bezproblémový chod vyčistit klasickou základní rozborkou (u té na těsno spasované 1911 především pořádně vyčistit a správně namazat vodící drážky v závěru) a bude fungovat.
Kompletní rozborka na prvočinitele a dokonalé vyčištění obvykle není pro funkčnost nezbytně potřeba a dělá se spíše pro pocit - jak už jsem psal, dělám to u své 1911 co cca 1500 ran - ale moje 1911 není EDC, ale terčovka v 10mm Auto (jako EDC mám Glocka
)
O Olesko sice jde, ale takhle to funguje i na tech zcela zakladnich kurzech u kterych sebe ani zbran na zem nehazis. Shadow 2 proste nijak neobvykle zacina po nejakejch 200 vystrelech zavadit ciste jen tim jak je zaneseny povystrelovymi zplodinami. Samozrejme zalezi na pouzivanem strelivu a i na osobe strelce. Kdyz se spoji presne slicovana zbran, trochu vic bordelici strelivo a strelec, ktery ma mozna kotel nastrileno mirenkou, ale na dynamickou strelbu nema optimalni uchop a nedava zbrani dobrou oporu, tak to pak proste obcas nepretahne dobre.
Ale to jsme uhnul od tematu, tohle je spis o cisteni jako takovem, nez o kompletni rozborce.