Kolik jste ještě ochotni investovat do nové zbraně

Založil sem tohle téma pod vlivem článku v posledních ZN o pistoli Taran Tactical za 300 tis. Kč. Před pár lety jsem měl zbraně za cca 70 tis. Kč jednu a byl to nějak můj strop. I z hlediska užitných vlastností/cena. Nejsem žádný soutěžní střelec, jen prostě hobík, který má zbraně rád. Nedávano přišel Alien za cca 100 tis. Kč a teď tu je zbraň za 300 tis. Kč. Dávají vám ještě tyhle ceny za zbraň pro “běžné” uživatele smysl?

Musí ti to přinést něco, co ti jiná zbraň nedá. A tím nemyslím nějakou zbytečnou finesu těžce v koupenou nežádoucími vedlejšími efekty. Myslím tím reálný účinek v cíli nebo v čase. Pokud ti to nedá pistole za 70, 100, 300 tisíc nebo 2,5 milionu, může ti to dát pistole za 15 tisíc koupená z druhé ruky za 9.

Co tím chci říct. Cenovka lepší pistoli nedělá, naopak, vzbuzuje větší očekávání než jaké dokáže pistole splnit.

Radši střílím dobře levnou než špatně drahou.

Před lety jsem byl připraven dát za pistoli klidně 70. Chtěl jsem pistoli pro radost. Nakonec jako nejlepší bez ohledu na cenu v mém výběru dopadla Arma Zeka. 15 tisíc jsem ušetřil. Ale musel jsem vyvinout vlastní celogrip, abych spolehlivě našel mířidla. Teprve potom jsem začal Zekou s kolimem trefovat to, co jsem do té doby trefil tehdy nejmenším Canikem (Sub Elite).

Dneska jsem se Zekou objektivně lepší než se Subem, ale Zeku neunesu a já závodím tím, co nosím. Jedním Subem za 15 a druhým za 9.

Na druhou stranu, umím si představit pistoli, za kterou bych dal třeba 150 tisíc. Ale taková ke koupi není. Ani za víc ne.

Chápu, ale Arma a podobné pistole stojí cca 50 tis. To mi pro střelce ne špičkové úrovně IPSC celkem adekvátní. Trefovat, i radost si dělat, jde i se zbraněma za nesrovnatelně nižší cenu. Beru to ze svého pohledu střelce, který zkouší, hledá a nenechází ten “svatý grál” pro své potřeby. A důležité je říct, že pro střelce, který si své koníčky financuje sám, bez podpory jakékoliv spolupráce s výrobcem. Pořád si nějak pro sebe nemůžu ospravedlnit tu cenu, která by mi dávala důvod, investovat do takovéhle zbraně. Co za své peníze dostanu víc? Lepší matriály? Pochybuju, materiály na výrobu zbraní jsou dané. Lepší zpracování? Měl sem dvě zbraně stavěné známým puškařem, objednal od výrobce díly s přesahem, ručně dopasoval a cena zbraně nepřesáhla 65 tis. Kč. Tak že platím jen za značku a za to, že mám stejnou zbranň, jakou používal hrdina ve světově známém filmu?

To je celý o tom, na co to chceš, závodní speciál co bude stačit koupíš za 35-60k, bude zbraň za 3 kila 5-10krát lepší? nebude žejo.
Nicméně nějakou fakt libovou 2011 za 100 tisíc bych si někdy koupit chtěl, i kdyby jen na uctívání a mazlení :slight_smile:

Ale to je pořád o té ceně :slight_smile: Já měl STI Edge - stavěná puškařem za 65 tis. Kč. Dala bez problémů 55 tis. ran a dál slouží kolegovi, který střílí podstatně míň. Tahle zbraň z hlediska ceny/ užitné hodnoty dávala na 100% smysl. A zbraň za + 100 tis.? Jen k mazlení? Pak je to už investiční zbraň a 100 tis. Kč není nic moc :slight_smile: Já se ptám na normální zbraň, k běžnému používání ( ne špičkový sportovní střelec), jen tak, pro radost, že mám v ruce dokonalý nástroj……..

mě ta magická hranice užitný pistole přijde kolem těch 60. Pak už tam musí být nějaký další faktory.

A to si zrovna ja nemyslim. Cena je jeden ne vsak jedinny faktor. Zbran musi prinest neco „aby to za to stalo“. Jenze kazdy si ceni neceho jineho. Navic, kritickym parametrem neni absolutni cena, ale cena vztazena k ekonomicke situaci dotycneho.
No, a pak jde taky o to, na jake vybaveni si myslis. Mozna na tom jsem tak dobre, ze bych mohl uvazovat o pusce za 150kKc. Kdyby mi slo jen o pusku. Jenze pokud je muj strop tech cca 150kKc a ja chci i nocni videni, no tak si proste budu muset poridit pusku lacinejsi, aby mi na to nocko zbylo.
Na tvy ankete neni nic spatnyho - jen to, ze az ti nejakej vysledek vyjde, nebude mozne rict, co ten vysledek znamena …

Já to nemyslel jako anketu :slight_smile: Jen mě zajímá, jak to vidí druzí. Taky mám tak nějak strop na 70 tis. za samotnou zbraň. Že pak do toho ještě nacpu cca 20 tis., se už tak nějak nepočítá. Přece jen si myslím, že za cenu +100 tis. už pak za své peníze nedostanu z technického a uživatelského hlediska žádnou přidanou hodnotu. Ale ono to nejspíš není jen u zbraní. Od určité ceny každého výrobku pak už dál platíš jen za značku a ten image, který to kolem sebe vytváří.

Pokud to má být zbraň pro nějaký konkrétní úkol, tak cena by měla ± odpovídat průměru v tomto segmentu. Pro EDC kopyto je to prostě do cca 25000,- za pistoli + cena za případnou bižuterii (kolim, baterka ap.).

U sportovních speciálů je to rozpětí i stropová cena poněkud jinde, ale i tam se dá najít nějaký ten statistický průměr a od toho odvozovat.

A jako poslední jsou sbraně sbírkové/pro radost/na mazlení - tam je strop dán pouze a jen finanční situací kupujícího. Taky by se mě doma líbil ve vitríně dvoják Holland & Holland v ráži 700 Nitro Express, ale prostě na něj těch pět mega nemám.

Ale chtěl jsem něco v 10mm Auto a nechtěl jsem Glocka (ty mám právě na EDC) ale spíš 1911. Tak jsem vzal relativně levného (34000,-) Rugera 1911 SR a dokoupil na něj custom díly za dalších cca 30000,- Ano, mohl jsem vzít rovnou nějakého top Kimbera, ale já si rád hraji… Takže teď mám 1911 Rugera za 64000,- :wink: Je to finanční nesmysl, ale mám to právě jen pro radost a občasnou velkou ránu na střelnici (no, to je relativní, na to mám vlastně Rugery v 44 Mag. - což je prostě další kapitola těch sbírkových zbraní).

Pro představu jak takový finanční nesmysl vypadá:

2 Líbí se

Všem díky za vyjádření názoru. To Héfaistos: Plně chápu tvoji stavbu “finančního nesmyslu” Taky sem pár takových udělal a i když si znalí kolegové ťukali na čelo, prostě mi to dělal radost.

Tenhle dotaz rozhodně neměl být o tom, kdo si co může dovolit a čím se může pochlubit. Jen sem chtěl vyprovokovat takové malé zamyšlení, co má ještě smysl pro “normálního uživatele” a co už je tak nějak mimo mísu. Myslel sem to obecně, co je ještě schopen normální člověk cenově akceptovat, bez ohledu na určení zbraně, EDC, sport, investiční zbraň, nebo klasika “ jen tak , pro radost”

Rád si o zbraních typu Taran Tactical, nebo Stacato přečtu, podívám se na pěkné fotky, ale ten pocit, že to musím mít to ve mně už nevyvolává. Člověk musí být trošku realista…… :slight_smile:

To je tak individuální a relativní… Zeka nebo KMR nejsou vůbec drahé. Za tu cenu přinesou víc užitku než dražší produkty jiných místních výrobců.

Cenu zbraně na střílení víc řeší ten, kdo chce střílet málo. Cena zbraně má totiž v takovém případě relativně vyšší podíl na celkových nákladech. Kdo střílí hodně, řeší cenu prachu, střel a zápalek, jestli zbraň stojí 10 nebo 100 tisíc už není tak významný rozdíl protože vliv na celkové náklady je mnohem méně významný.

Jak už jsem řekl, Nová Zeka není drahá, moje závodní speciály ale jsou za 15 a 9 tisíc… je to moc nebo málo?