Viz nadpis. Co za váhu používáte na vážení prachu při přebíjení?
Pokud teda vážíte, chápu, že pro většinu lidí asi bude dostačující objemové odměřování prachovačema. Stavím open trickler a chtěl bych se inspirovat.
Viz nadpis. Co za váhu používáte na vážení prachu při přebíjení?
Pokud teda vážíte, chápu, že pro většinu lidí asi bude dostačující objemové odměřování prachovačema. Stavím open trickler a chtěl bych se inspirovat.
Používám digitální váhu do 50 g z Alíka za pár stovek a pro kontrolu klasickou mechanickou váhu Lee.
Mám RCBS Charge Master 1500 Combo. Už asi pětadvacet let. Už ale dlouho na skříni, poslední roky používám tehdy obyčejnou nejlevnější váhu z Číny, která váží úplně stejně.
Taky jsem z mechaniky (Lee ,pak Hornady) přešel na levnou čínskou váhu do 50 g, mechanikou teď jen občas pro kontrolu čínské, jestli váží stejně. Váhu používám při nastavení prachovače, a pak občas kontrola navážky, vždy 10 navážek pro zmenšení chyby vážení.
Zacinal jsem jako mnoho z nas pred 1/4 stoletim s LEE vahami. A LEE davkovacem, jmeno si nepamatuju ale melo to plastovy kuzelovy buben a stavitelnou dutinu. Vahy prekvapive dobre. Davkovac neprekvapive naho.no. Starou BA9 to davkovalo dobre. BA10 prijatelne. ASko nebo SP2 nebo S020 uplne na di do pr…
Davkovacku jsem nahradil RCBS Uniflow s mikrometrem. Casem se kolem mne otrel jeste LEE Autodisk a od letu oknem ho zachranilo me ekociteni, smysl pro nedelani bordelu na ulici a to ze ho ode mne spolu s LEE1000PRO koupil Hungry.
Elektronicke vahy jsem zavrhnul po kratke epizode s LYMAN 1500. Zakladni mechaniky LEE byly presnejsi.
Casem je nahradily RCBS 5-10 a RCBS 10-10. Tak nejak se to tusim znaci.
Dale jsem dokoupil jeste jednu Uniflow s mikrometrem a dodelal na to tu „automatizacni“ sestavu tahel. Tim pedalem tedy nemusim pouzivat ani origo Dillon davkovacku, ktera me v porovnani s tou Uniflow tez sr… nebyl jsem z ni nadseny.
Do kratkych jedu Uniflow na 650tce. .223 na LOS jedu timtez zpusobem.
„Ostrostrelecke“ - tedy lepsi .223 jedu na „stolni“ Uniflow, kde podle nalady a spechu delam jednu navazku na 2 nebo 3 davky. A usazuju v L.E.Wilson.
„Snajperske“ davkuji na 3 davky a doladuju na vaze tricklerem. Usazovani opet v L.E.Wilson.
Rozdeleni puskovych navazek na tri mensi v souctu snizuje chybu objemoveho davkovani. Empiricky overeno.
O stavbe vlastniho automatickeho chargeru na zaklade mechanickych vah a par arduino modulu jsem uvazoval. Vzhledem povazlivemu snizeni mnou vystrelenych patron „na mirenku“ jsem od toho upustil. Mam zajimavejsi DIY projekty.
Právě v kontextu toho tricklování se točí moje otázka. Samozřejmě taky mám digi váhy ale když je dosýpám tricklerem tak poslední desetiny to nic nedělá a pak to třeba poskočí víc než bych chtěl. Proto usuzuji, že potřebuju něco citlivějšího, speciálně když to chci řídit krokovým motorem. Bohužel mi z toho vychází drahé EMFR váhy což je 8k plus…:-/
já používám z alíka https://www.aliexpress.com/item/1005005862470912.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.401.27591802ISpZph NEWACALOX 0.001g Precision Digital Jewelry Scale 50g/100g/200g USB Powered Electronic Weighing Scale LCD Mini Lab Balance 0.001g
Tu 50g verzi a když dosypávám po zrníčku, tak váha reaguje v grainech po setinách.
O digitalni vaze na bazi piezokrystalu (pry to tam je) mi dva ruzni lide pres elektroniku, kdyz jsem bojoval s tou Lymankou, rikali, ze je tam citlivost na elmag. pole a teplotni zmeny (i takove male v ramci pruvanu…). Proste bylo s tim vic sr.ni nez hrani, vysledky staly zaprd. Mechaniky mi delaly a delaji daleko lepsi sluzbu.
Ovsem - priznavam - za podminky, ze jsem vyradil z cinnosti magneticke tlumeni. Ano, prestanou se houpat rychleji a jsou mene citlive na pruvan od pohybu ruky, to je pravda. Ale taky jsou schopne se ustalit klidne o 0,1 grainu, mozna o 0,2 grainu, jinde nez je „true“.
A jeste jedna perlicka. Vyradte na te levne LEE vaze to magneticke tlumeni, dolepte na zakladnu nonius, prilepte na rameno lepsi rucicku ukazatele, a dostanete bezmala stejne dobrou vahu, jako treba ta RCBS 10-10. Je dobra, jen ji trochu „dotahnout“.
Jo, a nevim jak jine brandy, ale po nekolika mesicich jsem identickou vahu, jako byla ta LYMAN, nasel za mene nez polovicni cenu na eBay pod nejakou pofiderni nic nerikajici znackou.
Je to stale stejny pribeh. Nedavno jsem zaregistroval susicku na hilzny, tusim snad prave Lyman nebo Frankford. No byla to uplne ta sama jen drazsi, jako normalni na ovoce z Allegra. Nebo treba ultrazvuk pracka. Taky to samy.
Ano, ty EMFR váhy (ty drahé co doporučuje Open trickler) jsou citlivé na teplotu a průvan třeba od ventilátoru. Point je v tom, že právě při měření dokáží reagovat na přisypávání jednotlivých zrn prachu prakticky instantně, díky tomu automatický trickler ví kolik přisypávat. Pokud má váha delší odezvu tak pak dochází k přestřelení navážky. Funguje to tak (aspoň co jsem zatím z kontstrukce dílů na stole pochopil) že nahrubo se předsype do zásobníku navážka třeba 4.8gr a to se dropne na váhu a pak se dosypává po troškách na cílovou váhu 5gr. Problém je, že levné váhy, aspoň ty co mám já nereagují na jemné dosypávání dobře, takže často mám třeba 4,8 gr, dosypávám, dosypávám a dosypávám, zdánlivě se nic neděje i když mezi dosypáním mám pauzy a najednou to skočí na 5.1gr. To už se hrabem v naprostých detailech, co bych tobě vykládal, ale když už si s tím hraju…
Proto hledám váhu, cenově dostupnou, co bude reagovat dobře na jemné dosypávání…
Ty levné(ějšií) váhy prý používají tenzometrické load-celly, EMFR je jiný princip - je tam nějaký elektromagnet kdy se počítá proud potřebný na kompenzaci.. Ale to už zacházím do technických detailů které nevím jestli jsou podstatné a sám jim nerozumím.
RCBS Model 10-10 je pokud se nepletu mechanická váha, tam si nepomůžu.
To s tím přelepováním značek a zvednutím ceny je všude, klasika ![]()
Ano, 10-10 RCBS jsou mechanika a jsou super. V realu je to OHAUS, některé váhy jsou identické pro několik brandů, pouze jinak olepené, jiné jsou čistě prodávané jako OHAUS nebo jedena brand, nejvíc asi ty RCBS.
Před mnoha lety jsem si nechal v aukci, už nevím jestli eBay nebo Egun, utéci pro mě interesantní kombinaci (brandováno jako RCBS) mechanické 10-10 s nějakým zdvojeným tricklerem. To se mi líbilo. Ale holt to šlo za víc než kolik jsem byl ochoten jít.
Mechaniky mě nevadí, na těch 100-200 ročně. Akorát mě bolí držka když nadávám, že mi někdo zrovna leze do pracovny, a víří vzduch.
já proti mechanikám nic zásadního nemám a chápu, že mají svoje určení, pokud ale chci pomocí automatického trickleru prachovat žebříky navážek i pro pistolové/revolverové náboje tak je to mechanicky prostě opich. Z toho plyne moje motivace.
Prachovat tricklerem do krátký, to už patří, řekl bych, do vlákna o páně Hefaistově úchylně precizním způsobu přebíjení.
Těžko si vybavit, který to zasloužilý člen a zkušený „dálkař“ to byl a na kterém foru. Co psal, že víc než 0,1 grainu odchylky navážek v serii patron udělá na velikosti soustřelu kvalita usazování střel, jejich vyrovnaná hmotnost, případně nábojnice roztříděné dle odměřeného objemu prostoru pro prach.
Ale jo, někdy je to čistě pro pocit a nic proti tomu.
Já si třeba pro pocit udělal pro .38/.357 s WC střelama ultraprecizní usazovačku á-la L.E.Wilson.
Vlastně s tím mám možná víc práce, než kdybych odvažoval na nějakém chargeru.
Já s tebou souhlasím, ale bavím se tím a vyvíjím si kolem toho aplikace a hw a těší mě to. To že odvažuju na desetinu grainu do krátkých je jen mentální cvičení, testování, protože na přebíjení do dlouhé nemám ani střelnici ani tu dlouhou.
Taky mám v plánu sepsat svůj postup přebíjení, jen mě zdržuje že nevím jak ho nazvat, když mi @Héfaistos vyfoukl termín „úchylný“ ![]()
Jinak samozřejmě, nechci tricklerem prachovat náboje do krátkých běžně, ale pro účely vývoje navážky to nepovažuju za přestřel.
" …protože na přebíjení do dlouhé nemám ani střelnici ani tu dlouhou…"
Ale to se napravi strasne jednoduse. Staci se tolik nehlidat… bejt na sebe hodnej… nedavat si pozor… nedejboze mit nejaky kulatiny…
A najednou to neni kam davat.
Vlastne to neplati jen o hromovejch holich. Rozlejzaci tendence reloaderskeho vybaveni jsou jeste horsi casoprostorozrout.