Jaké střelivo používáte v EDC zbrani do náhradního zásobníku? Používáte stejné jako v hlavním zásobníku?
Předpokládám, že hlavní zásobník ve zbrani je JHP. Co však náhradní zásobník – máte v něm FMJ?
Podobná diskuze již proběhla i v chatu.
Volně parafrázuji → první zásobník je použit ve chvíli, kdy jsou kolem lidé a hrozí jejich zranění. Použití druhého zásobníku je za takovou dobu, kdy už kolem nejsou lidé nebo jsou v takové situaci, kdy už nehrozí jejich přímé zasažení a je potřeba místo obranného střeliva použít střelivo, které už např. osoba s vestou pocítí, případně prostřelí i překážku, která bude v prostoru před útočníkem.
Osobně nosím ve zbrani 17 x XRG a v druhém zásobníku 19 x FMJ. Prostě FMJ jsou průbojnější a když to nevyřeším XRG tak bude potřeba asi toto, protože to už fakt bude průser a případný boj už nebude face to face.
Já když už nosím druhej zásobák, nenosím ho vždy, tak to beru spíš jako zálohu, kdyby byl nějakej shitfest a já měl problém typu ztracený zásobník v chaosu nebo tak, takže stejný náboje.. Takže jsem nad tím z tohohle úhlu nepřemýšlel.
Na kurzu MV ukazovali dutinkove strely po pouziti a vysvetlovali, jak to funguje.
Jestli maji pravdu, tak tvrdy material dutinku ucpe a strela se nadale chova jako FMJ.
Staci, aby prvni v ceste bylo treba mekke 1 cm tluste prkno, sklenena tabule, …
Kdyz je prvni na rade jen slaba vrstva obleceni a pak “kapalina”, strela expanduje.
Kdyz bude mit na sobe “kapalina” buvoli kabat a jeste ho trefite do nanekolikrat slozenych klop na hrudniku, kuze kabatu dutinku ucpe a opet mame “FMJ”.
Jestli to tak opravdu je, pak je v pripade prekazky pred utocnikem jedno, jestli A-I nebo FMJ a v pripade nekryteho utocnika je A-I vyhodnejsi.
Z toho mi vyplyva, ze A-I vsude. Zbyva volit gramaz a rychlost.
(No a u meho Kevinka se stejne zachovaji jako FMJ, takze priste uz se s dutinkami nebudu zatezovat.)
Střely typu XRG mají sníženou odrazivost. Právě pri zásahu tvrdého cíle se deformuji a energii spotřebují, proto po odrazu není tak nebezpečná. Právě deformace je smyslem této střely, proto má nižší průbojnost. Proto jí nosím, vyšší účinek na živé cíle a bezpečnější po odrazu v prostoru. FMJ tolik energie nepředá deformuje se výrazně méně, tedy má vyšší průbojnost, ale nižší účinek na živé cíle a vysokou odrazivost. O “verbální” přeměně střel typu XRG na FMJ “ucpáním” expanzní dutiny můžeme pouze spekulovat za jakých okolností to bude a kdy ne.
XRG mám na obrannou kontaktní střelbu. FMJ pro střelbu jiného typu. Proto XRG ve zbrani a vedle FMJ.
FMJ (v lugeru) nepoužívám vůbec. Už několik let používám pro všechny účely celopoplastované olovo. Těžké a pomalé. Na nošení ještě těžší a ještě pomalejší.
Behem MV-101 nam poslali kolovat vetsi mnozstvi pytlicku se strelami, ktere pred gelem prosly ruznymi materialy.
Taky pousteli videa z vlastni provenience.
Musíš psát s diakritikou celé příspěvky, pak to nebude lidi mást.
Jinak já už druhý zásobník nenosím, a to z důvodů, že pokud už se budete muset bránit, je druhý zásobník přitěžující okolnost ve smýšlení většiny těch, co vás budou “soudit”. U mého kolegy, který si tím prošel, se na tom dost točili - proč měl u sebe tolik střeliva, proč měl pocit, že potřebuje mít u sebe ještě druhý zásobník ap.
Já zmaten nebyl, poplastované olovo používám taktéž (i když ne v 9Luger, ale skoro všude jinde), takže fakt vím, co jsi tím myslel.
Nicméně s tím druhým zásobníkem říkám jak to je. Pokud už to budete muset vysvětlovat, připravte si opravdu DOBRÉ argumenty a stejně budete v očích hoplofobů (což je, bohužel, i hodně státních zástupců a soudců) za nebezpečné magory, tahající tuny střeliva.
@Erix - Ono se strašně snadno plánuje, jak budu někoho utírat, než co to poté fakt musíš vysvětlovat/svědčit vyšetřovatelům/soudcům ap. a odpovítat na naprosto debilní otázky a konfrontovat se s idiotskými názory…
A abych nebyl OT, tak když už bych nosil druhý zásobník, tak bych v něm měl stejné střelivo, jako v primárním.
Abych se mohl bránit v případě závady, tedy nucené přebití a zakon mi to umožňuje. Tečka. Nemůžou se točit na něčem co je legální. Chápu, že to zkusili, ale tohle by nemělo u soudu obstat, pokud ano, velká šance na zrušení u soudu vyšší instance.
No koukal jsem, že u přebíjenek ty poplasty jsou, ale jinak jsem to nikdy neviděl. Nepřebíjím, na to nemám čas a čas je mi dražší než úspora. V čem vidíš tu výhodu poplastu?