Fyzické "kartičky" vs eDoklady (a elektronické doklady obecně)

Jak jistě všichni víte, (nebo alespoń ti, co se zajímají o zbraně, by vědět měli), s novým zákonem o zbraních a střelivu se se začátkem jeho platnosti od 1.1.2026 ruší některé fyzické doklady - zbrojní průkaz, kartičky zbraní ap.

Na ZK je kolem toho celkem šťavnatá debata, kde se probírají všechny možné důsledky, pro i proti aj.

Já osobně, jakožto “ajťák“, digitalizaci vítám. Ale na druhou stranu, jakožto konzerva, si myslím, že by měly jet oba systémy - tzn. fyzické kartičky a eDoklady - paralelně a to nejméně do doby, kdy bude digitální varianta opravdu neprůstřelná (a ne, fakt nechci nastřelit pod kůži čip).

Jak jsi mohli jistě všichni všimnout, během právě proběhnuvších voleb zkolaboval systém eDokladů a ti, co se chtěli ve volební místnosti prokazovat občankou “v mobilu“ měli zhusta smůlu a museli si zaběhnout pro “kartičku“ (tedy fyzickou plastovou občanku) nebo prostě nemohli volit. Digitální smolík. To prostě není zrovna dobrá vizitka digitalizace.

Může vás něco obdobného postihnout při prokazování se na střelnici? Jak kontrolovat při bazarovém prodeji zbraně fyzické osobě jestli má skutečně oprávnění nabývat danou zbraň? Otázek je spousta…

Jak se tedy vy díváte na celkový přechod především zbraňové(přece jen, jsme na zbraňovém fóru) “ dokladovosti“ do čistě online digitální podoby? Ring volný… :wink:

1 Líbí se

Predevsim mam problem s tvrzenim “rusi se doklady”. Ono je sice semanticky spravne, ale vesmes se pouziva manipulativnim zpusobem. Doklady se sice rusi, ale ve stejnou chvili jsou nahrazeny jinymi fyzickymi doklady. A takovou zmenu vnimam jako formalni a nechava me naprosto chladnym. OK, ne uplne chladnym - nemohu si nevsimnout pozitiv - doklad mohu mit v libovolnem poctu instanci, takze v pripade potreby mohu jeden z opriginalu protistrane ponechat, coz ji dava daleko lepsi pravni jistotu nez soucasny stav, kdy mela v nejlepsim pripade fotku. A ztrata dokladu neni prestupek.
Coz je rovnou odpoved na zaver - ja povazuju papirovy doklad, ktery mohu protistrane ponechat kdyz to bude povazovat za daleko spolehlivejsi zpusob prokazovani nez stavajici situaci, kdy byl doklad sice s ochrannymi prvky a tedy hure padelatelny, ale protistrana mohla tak leda tvrdit “ja ten prukaz videl, fakt mi ho ukazoval, a vypadal, ze je pravy”.
A u bazaroveho prodeje se z faktickeho hlediska nemeni uz vubec nic, v soucasne dobe je klicovym dokladem prokazujicim pravneni koupit zbran nakupko, a to ma papirovou podobu uz dnes, takze v tomto ohledu neni zmena uz vubec zadna. A co se tyce strelnic, kazda by si mela rozmyslet, zda zbrojni opravneni kontrolovat potrebuje. Ale pokud zjisti, ze fakt ano, nevidim v tom zadny zavazny prakticky problem. Kazdy ma svobodnou moznost volby - bud’ si s sebou doklad ve fyzicke podobe nosit bude a v pripade vypadku datove infrastruktory ho pouzije, nebo se svobodne rozhodne, ze ho nosit nebude a prijme riziko, ze v pripade vypadku mozna sve opravneni prokazat nedokaze.

Za me je teda zmena materialu dokladu zmenou spise marginalni a tam, kde shledavam rozdil, tak ho vnimam jako zmenu k lepsimu. A co se tyce zrusni povinnosti doklady nosit - ja jsme zastancem minimalnich zasahu statu. Jestli v nejake veci existuji dve moznosti “stat vybere jednu metodu a naridi” a “stat ponecha obcanu moznost volby z vice variant” tak ja jednoznacne vitam tu druhou. Takze i v tomhle ohledu jde jednoznacne o zmenu k lepsimu. Jinak by to bylo, kdyby se fyzicke doklady opravdu rusily. To bych byl proti. Ale ony se nerusi, jen se k nim objevuji alternativy a tedy moznost volby. A to je dobre.

1 Líbí se

“Doklady se rusí, ale ve stejné chvíli se nahrazují jinými…” Proboha proč?? Přitom stačí jen drobná úprava ve smyslu, že držitel nemusí mít u sebe fyzický doklad ani v případě, že má u sebe zbraň.

1 Líbí se

A jak ověřím, že to lestro z tiskárny je pravé a nevytiskl si ho (i s případným razítkem ověření) onen výtečník?

V tom zásadně nesouhlasím. Jak ověříš, že ten člověk, co ti nákupko předkládá, je skutečně ten, komu bylo vydáno? Když nebude mít ani zbroják, ani občanku, jen nějaké nicneříkající lejstra bez ochranných prvků?

V současné době, když prodávám zbraň soukromé osobě, chci vidět nákupko, občanku a zbroják a vše musí křížově sedět. U kartiček občanky i zbrojáku jsou určité ochranné prvky, které nezvládne napodobit jen tak kdejaký vykuk.

1 Líbí se

@Héfaistos naprostý souhlas

Ja uprimne digitalizaci karticek vitam. Nijak by mi nevadilo kdyby ty moznosti existovaly o nadale vedle sebe ale fakt, ze nebudu muset resit zalamimovany nesmysly nestandardniho formatu ktery pasuji do maloktere penezenky mne tesi.

Myslim, ze se to vychyta a bude to dobry.

1 Líbí se

Lejstro overis uplne stejne jako dneska overujes pravost nakupka. Kdyz to je dostatecne uz nekolik let az dodnes, nevim, proc by to najednou nemelo stacit do budoucna.
Navic, dnes muzes v pripade pochybnosti o platnosti nakupka jedine kontaktovat Policii aby ti jeho platnost potvrdila. Po novu je spektrum moznosti jak overit v pripade pochybnosti platnost toho papiru sirsi. Ja nevidim prostor to interpretovat jako zhorseni dnesniho stavu.

Takovym zpusobem z moznych alternativ, jaky uznam za pro sebe dostatecny. Ktery presne to bude je na mem uvazeni a na nasi vzajemne dohode s protistranou. I dnes jsem musel overit totoznost protistrany - a mohl jsem si vybrat z vice zpusobu jak to provest. Povinnost mit obcansky prukaz u sebe neexistuje uz desitky let. A kupodivu to prakticke problemy pri prokazovani totoznosti necini. Jak tedy muze zpusobit problem, kdyz se moznosti rozsiri ?

A presne to je to jedine, co se stalo. Rozsirilo se spektrum moznosti, ze kterych muzeme vybirat, kdyz se dohadujeme jak to provedem.
Opravdu nevidim prostor jak tohle interpretovat jako zhorseni. Ja jsem zastancem minimalismu co se zasahu statu do prav obcanu tyce. Bude tezke me presvedcit, ze rozsireni prava “svobodne si vybrat na cem presne se spolu domluvime” je krok spatnym smerem.

1 Líbí se

Asi málokdo ne. Nicméně PROČ nemůžou zůstat oba způsoby funkční paralelně? Tak, jak je to v současnosti s občankou…

2 Líbí se

Ony zustaly funkcni paralerne. Zmena ve slozeni materialu dokladu neznamena, ze fyzicke doklady zanikly. Jen se zmenil material nosice informace.

Papirova listina je jednim z nejstarsich pouzivanych fyzickych dokladu, a v podobe nakupniho povoleni mela dodnes zasadni roli pri posuzovani opravneni k nabyti zbrane. Papirove doklady jsou siroce pouzivany i pro jine pravni ukony.

Muzeme diskutovat o tom jake prakticke dusledky ma zmena materialu dokladu, zda prevazuji pozitivni nebo negativni, ale nemuzeme se bavit o tom, ze fyzicke doklady zaniknou, protoze to neni pravda.

1 Líbí se

Jen bych to “oprávnění” zmenšil na velikost občanky a průkazy zbraní a výjimky bych nahrál na čip

2 Líbí se

Takže vlastně v případě fyzických dokladů zpátky na stromy. Od papírových “bumážek“, (fungujících staletí) a různých potvrzení přes komfortní malé plastové kartičky zase zpět k papírovým dokladům z minulého tisíciletí. No, tomu fakt říkám “pokrok“… :zany_face:

1 Líbí se

Technicky, do dusledku vzato ty stavajici prukazy zbrani jsou taky jen papirove bumazky zalaminovane do folie. Kdyby to aspon melo format obcanky no. Klidne bych nejakej fyzickej nosic s cipem jak bylo zmineno taky uvital.

Zrovna zánik kartiček zbraní bude vadit asi nejméně a toto vítám. Ale nechápu, proč buďto není ZP s čipem (jako občanka), s tím, že zbraně jsou nahrány v něm (a tím pádem se to bude dát načíst a zkontrolovat i offline) nebo, když už teda ta kartičková občanka čip má, proč to nejde jednoduše vše nahrát do ní - opět pro případnou offline kontrolu v místě či čase, kde/když nebude signál/připojení.

Když to budeš mít na občance, která v současné době slouží v EU jako cestovní doklad, tak tě Germán při případné kontrole na hranicích pěkně profilcuje, když u nich nesmíš mít ani nůž…

Jako takhle, nebyl by spatnej pristup do crz i pro beznyho smrtelnika. Umim si to predstavit na podobnem principu jako funguji edoklady, tam jde taky vyklikat ktere informace chci overovateli zpristupnit.

Pokud bych prodaval cz75 zaskrtnu jen tuhle zbran, naskenuji se qr kody jako ted pri overovani obcanky, ukaze se vyrobni cislo a potvrzeni ze franta omacka je majitel a opravneny drzitel a finito.

Tak jsem se zasnil no.

Pokud se v vracis k dlouhodobe osvedcene technologii, je to, ze je starsi dostatecnym samostatnym duvodem k jejimu odmitnuti ? Cekal bych nejaky racionalnejsi duvod.

Proc dosud neni ZP soucasti OP, ackoliv se o tom dlouhodobe mluvi, opravdu nevim. Ale neshledavam ekonomickym delat “druhy obcansky prukaz” na kterem bude nahrany ZP. A uz vubec ne pokud by to melo byt kratkodobe reseni preklenujici dobu nez to nakopou na tu obcanku.
Ja bych ale moc nechtel aby muj doklad po vlozeni do nejake ctecky umoznil dotycnemu pristup k vsem moznym udajum. Uz jen udaj, ze mam ZP neni udaj pro kazdeho. Na rozdil od @DVII nemam problem s nemeckym celnikem, ja mam a pouzivam cestovni pas (presneji, mam dva) a dokud EU nenaridi povinne mezistatni sdileni informaci o drzitelich zbrani, mel bych byt v pohode. Dokonc emi nevadi, kdyz k veskerym udajum bude mit pristup kazdy cesky Policista. Ale opravdu nestojim o to aby baba na kdejakem uradu po vlozeni obcanky do ctecky videla, ze jt tam taky zbrojni prukaz. Aby kazdy spravce strelnice, ktery si do provozniho radu dal, ze musim prelozit zbrojni opravneni videl kolik a jakych zbrani mam. Pro me je “zbrojni list” na ktery si necham vytisnout takovy vytah jaky ja chci a tim se dotycnemu prokazu, takze neuvidi nic co mu ukazat nechci idealni reseni. Bavime se stale o tom, ze chceme mit doklad fyzicky, ne ? To mi plastova karticka nenabidne.

Jinak ale vidim posun diskuse od otazky jestli je dobry napad, ze se zrusila povinnost mit fyzicky ZP k debate o detailech jeho digitalizace. To je trochu neco jineho nez s cim debata zacala. Takze porad nevim v cem je problem, kdyz bude doklad celulozovy a ne polymerovy. Krome nizsi trvanlivosti, ktera me ale tolik nezajima, kdyz si muzu kdykoliv za 30Kc nechat udelat novy.

Zbrojni prukaz pozbude sve specialni funkce plynouci ze zakona o zbranich a strelivu. Stale to ale je statem vydany doklad s fotkou jehoz platnost nebyla zadnym predpisem ukoncena.

Predpokladat, ze nepodari-li se Policistovi overit opravneni pro nedostupnost systemu tak automaticky sahne k zadrzeni zbrani nebo cele osoby je mozny, ale zbytecne umely scenar. Potrebuje duvodne podezreni a to, ze ma system technicke obtize takove podezreni nezaklada. Jde spis o to, jestli ti chce zatopit. Pokud chce, pak si nejake duvodne podezreni vymysli a zbrane (nebo tebe celeho) zadrzi i kdyz tvoje opravneni v databazi uspesne overi. Jen bude muset uvest jine podezreni nez z neopravneneho drzeni zbrane. To ale preci neni zadny problem.
Pokud takove podezreni nema a nema zajem si ho vymyslet, pak tebe ani zbrane zadrzovat nebude. Vis co je to papirovani ? Na to fakt musi mit motivaci. Pokud ji mit bude tak ti doklady nepomohou.
Takze jakeho konkretniho scenare se obavas ?

@dan pas mám taky, ale nenosím ho stále při sobě. Ale vzhledem k místu bydliště a svému pohybu se mnohdy ad hoc rozhodnu, že se stavím nakoupit “levnější nutellu”.

S našim policajtem problém nemám, s babou na úřadě nebo na poště bych ho pravda měl…

Ad kontrola naším policajtem - proč by mne kontroloval, kdyby neměl důvodné podezření. Buď jsem se něčeho dopustil nebo se na mne hodí popis hledané osoby. Potom se mne zeptá zdali mám zbraň. A když mu nepůjde systém, tak by asi nebyl chytrej , kdyby mne s bouchačkou pustil pobíhat dál. Prostě je to jedna z možností, která může nastat.

Tak si tutez situaci predstavme dneska. Jsi podobny hledane osobe. Nebo jsi podezrely, ze jsi neco provedl. Navzdory kontrole totoznosti, policistovo podezreni nemizi. Ale pak vytahnes zbrojni prukaz, jeho podezreni je razem to tam, policista najednou vi, ze ty hledana osoba urcite nejsi a provest si nic nemohl. Rozlouci se a necha te odejit.

Je nepochybne moznost, ktera muze nastat, ale me to zni opravdu dost nepravdepodobne.

Ale to uz je muj subjektivni pohled - respektuju, ze tobe to jako dostatecne vazna a pravdepodobna situace pripadat muze.

Pas ja nosim u sebe porad, je univerzalnejsi. Veci, ktere lze vyridit s OP, ale s PASem to nejde je jen par. A ani svatba ani zmena trvaleho bydliste me patrne necekane nepripraveneho nezastihne. Potrebu nahle odjet do zahranici mimo EU vnimam jako pravdepodobnejsi. Ale i to je subjektivni.

Za mě doklad jako takový se rušit neměl. Měl se “překlopit” do aplikace eDoklady + na ten doklad měli nechat dotáhnout z registru co člověk má a tím by se vyřešil zánik PZ a měli bychom tam i výjimky. Fyzicky bych to klidně zrušil, protože jinak by to byl nárůst agendy a nepřineslo by to žádné výhody.

Nadále bychom si to mohli mězi sebou kontrolovat, střelnice by to mohla kontrolovat a jediné co by se muselo vyřešit, co s lidmi, kteří nemají chytrý telefon nebo možnost to aktualizovat.