EDC lékárnička/IFAK - tipy a rady

Tento komentář mě inspiroval k založení vlákna na téma EDC lékárničky:

Máte nějaké další tipy na edc lékárničku nebo co nosíte?

1 Líbí se

Narazil jsem v diskuzích a dalších tématech na zajímavé téma a to je vybavení lékarničky, IFAKu a znalostí první pomoci.

A to je správně a je to super, nikdy nevíte kdy můžete pomoci. Důležitou radu (z mého pohledu) je nejprve se to naučit a pak na základě toho si vybavit IFAK k tomu co umíte. Osobně mám dle TECC/TCCC doplněný o nezbytné náplasti s medvídky, malou dezinfekcí a pinzetou na klíšťata :smiley: protože IFAK nosím pořád a mám dvě děti, takže to musím přizpůsobit :smiley: Jinak na olešku na kurzu byla prdel, když jsme si řekli, že ukážeme IFAKy a vybavení, hned jsem poznal další fotráky :smiley:

Ale teď bych dal pár rad, určitě si udělejte kurz od někoho kdo to umí, vynechejte spolky jako ČČK apod, kde Vás učí jen někdo s kurzem, co ví reálně prd. Jsem 15 let na výjezdu a fakt to poznám od dveří a vím, že je to špatně. Doporučuji zajít na místní výjezdové stanoviště ZZS a zeptat se, pak tu máme https://www.elite-lhenice.cz/ což je podle mne top, ale fakt to chce vědět něco dopředu a mít už nejaký “klasický kurz” kde se řeší KPR/AED a zástava masivního krvácení. Pokud budete chtít nasměrovat napiště.

Studijní materiály:
Základem jsou rady od ČRR tedy Česká resussitační rada, a zejména vychází ze zkušeností pana Anatolije Truhláře a dalších:

která vychází z mezinárodních standardů:
Poslední verze zde:

Verze 2025 je v řešení

a popravdě je použitelný i tento studijní materiál, když opomeneme zpátečnický efekt HZS a to např kramerova dlaha a rozvěrač úst :smiley: Tak z 95% je to použitelné :slight_smile:

https://www.hzscr.cz/soubor/neodkladna-zdravotnicka-pomoc-skripta-2018-pdf

2 Líbí se

Ahoj. To si nemyslim. Samozrejme, pokud se na zacatku nevypravis na “Advanced”. Basic jede Jarda od zakladu.
Souhlasim ale, ze je potreba si dobre vybrat. Mel jsme za sebou pres sto hodin nejruznejsich civilnich kurzu, vcetne jednoho akreditovaneho rekvalifikacniho, kterej me zopravnil prvni pomoc ucit, ale strachu pomahat (jezisi, abych mu spis neublizi, aby ho to nebolelo a pod.) me zbavil az Jardovo CLS/TECC (priznam se, ze nevim s kterym jsem zacinal, byl jsme na obou, nekolikrat).

Zakladni urovne Jarda uci i pod hlavickou HT na Olesku, takze se neni nutne tahnout az do dalekych Lhenic.

jde o to, že pokud umíš základy plně využiješ potenciál Jardy, a to že učí i na Olešku jsem zmiňoval. Ale pokud člověk neumí nic bude z toho možná vyplesklý, Jarda naučí, ale nevyužiješ jeho potencionálu. Dane, já jsem 15 let na výjezdu, předurčení DN, jezdíme FR, jsem instruktor vyprošťování, včetně evropských “papírů” a zdravotník, u 40ex jsem to přestal počítat. Mě Jarda zase něco přidal do vínku… ale popravdě jsem si využil jeho skušeností díky tomu, že jsem neřešil základy. A i kolegy posílám k němu. To je vše :slight_smile: Nemusí být člověk odborník, ale popravdě, čím víc umíš, tím víc si užiješ jeho potencionálu. Např. junkční body jsem nedávnou použil a ten člověk přežil, jen díky tomu co mě Jarda naučil.

Já si před lety poskládal takový asi klasický IFAK, byl jsem i na kurzu. Potom přišlo dítě a postupně se IFAK změnil na v praxi používanou lékárničku, kterou dneska nosím denně v nějakém ustáleném stavu.

Jako pouzdro jsem použil Tasmanian Tiger® Utility Tac 7. Nosím v něm pár obvazů (sterilní/elastické), spoustu různých druhů náplastí, dezinfekci, pinzetu, oční vodu na vypláchnutí oka, krycí gázu. Rukavice, nužky, izraelák. Navíc tam mám koukám ještě strčené jedno chemické světlo, ale to spíš, že se tam pěkně vejde, tak aby se mě to neválelo jen tak někde v batohu.

A měl bych dotaz na lidi z oboru. Jak se díváte na “Ratcheting Medical Tourniquet”. (např.: 2" Ratcheting Medical Tourniquet) video s použitím: Ratcheting Medical Tourniquet - RMT - Customer Demonstration

1 Líbí se

Právě takovou nějakou lékárničku s přihlédnutím k dětem bych si rád vybudoval. Zkusím se inspirovat.

S timhle se ztotoznuju. Muj nesouhlas se tykal vyroku “fakt to chce vědět něco dopředu“. Ne, predchozi znalosti fakt nutne nejsou. Nemam tolik vyjezdu co ty, ale znam daleko vic lidi, co tim kurzem prosli.
Nerad bych ale, aby se to tu zvrtlo do hadky ci stranicka knizka je cervenejsi. Nicemu nevadi, ze se obcas neshodnem a kazdy si ponechame svuj nazor.

Ahojda,můžu se zeptat,o kterém ze dvou Jardů,je řeč??

Díkydíkydíky

Ze by Jardu, za kterejma muze byt nutne se tahnou to dalekych Lhenic bylo vic ?
O Duchonovi jsem mluvil.

Díky, ještě je tam právě napsanej Gutwirt Jarda,ale manželka mi posléze řekla,že ten to určitě nebude,páč ten prý už akční moc není..:slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:

Do dalekých Lhenic to mám půl hodiny, ale stejně bych se tam nerad tahnul za špatným Jardou​:grinning_face::grinning_face: