Doporučíte kartáčky na čištění zbraní?

Ahoj, můžete mi doporučit kartáčky na čištění zbraní? Je rozdíl mezi těmi z aliexpressu a něčím lepším? Vím, že by neměly být magnetické, na co dalšího si dát pozor? Pokud si připlatím, opravdu to přinese nějaký reálný přínos?

Díky!

REAL Avid dělá sady kartáčků kde jsou jak měděné, tak nylonové, sice nejsou na dlouho, ale stojej relativně pár korun a slouží dobře.

1 Líbí se

Aha, asi jsem se vyjádřil nepřesně?

Myslel jsem něco takovéhoto - Bronzový puškový kartáč Pro-Shot s mosazným jádrem | army shop alfatactical.cz

Jo taaak, hele já požívám standardně dost basic věci. dost často jen boresnake s vpletenými kartáčky, mám 3, vždycky jdu 3krát “špinavym” 3krát “středním” 3krát “nejčistším”
Poté prohlašuji hlaveň za čistou :smiley:

2 Líbí se

Ten přístup k čištění mám velmi podobný a neprožívám to nijak zásadně. Nedávno jsem ale měl takovou intenzivnější čistící seanci a když se do toho člověk trochu opře, tak ty kartáče z aliexpressu prostě “hoří”. Tak se snažím zjistit jestli když připlatím budou mít třeba delší životnost…

Před dávnými lety jsem kupoval mosazné kartáčky v Opletalce za asi 8 Kč kus. Byly celkem dlouhé a poté, co jsem 9mm kartáček ohobloval, šel použít ještě v pušce. Někdy už jen jako nosič chemie s vatou, později i jen jako držák hadru.

Dnes stojí v obchodě levný kartáček kolem 50 Kč, přičemž za tu cenu jich mám z Číny 5. Jsou kratší, ale stačí.

Takže kupuji tam a jsem spokojen.

2 Líbí se

Čištění zbraně je krásný rituál. Poslední léta již zbraně nečistím, tak jak by se mělo. Měděný kartáčky nesnáším. Okamžitě chytnou ráži, a účel čištění postrádají. Pro mě stačí k nanesení oleje nylonové kartáčky, tím si myslím, že rozpustím karbony, a pak vytření dosucha. A samozřejmě několikrát, dokud vydím špinění. Měděný (ocelový) kartáček použiji, pokud vydím opravdu usazené karbony, a to vím, že se zbraň dlouho nečistila, nebo i po vytření dosucha zůstávají matné skvrny v drážkách. Brokovnici - nečistím. Malorážku - nečistím, funguje odmašťovací rána, pokud nebude nasazena - konzervuji. Kule a pistole, vyčistím dosucha po střelbě, aby nebyla zapotřebí odmašťovací. Pušku Mosin čistím, měděný kartáček, několikrát do roka a nestřílím. BXN zápalky asi žerou a žerou. Budu rád, když se na mě svrhne kritika :smile:

Myslím, že jsi v pohodě. Kamarád razí heslo “čistim až když vidim že je to špinavý”. Nicméně dovnitř zbraně nekouká, takže vlastně nečistí vubec…

1 Líbí se