Diskuze týkající se plasťáků od České zbrojovky s DA/SA spoušťovým mechanismem a vnějším kohoutem, které konstrukčně vycházejí z CZ 75.
Konkrétně se jedná o tyto modely:
- CZ P-07 Duty
- CZ P-07
- CZ P-09
- CZ P-09 NOCTURNE (kompaktní i plná velikost)
Diskuze týkající se plasťáků od České zbrojovky s DA/SA spoušťovým mechanismem a vnějším kohoutem, které konstrukčně vycházejí z CZ 75.
Konkrétně se jedná o tyto modely:
CZ P-07 jsem si pořídil jako svou první pistoli.
Na předváděčce České zbrojovky jsem si osahal kde co a nejlépe mi do ruky sedla P-09 C NOCTURNE. Protože v následujících letech nebudu potřebovat k pistoli kolimátor (chci se nejprve naučit pořádně střílet klasickými mířidly) a předchozí model P-07 (z něhož P-09 C NOCTURNE vychází) se v inzerci nabízel v dobrém stavu za poloviční cenu, dlouho jsem nad koupí nerozmýšlel.
Ergonomicky je tahle pistole naprosto skvělá a pokud někdo chce plastovou pistoli s DA/SA spouští, není toho moc na výběr.
Má však jeden zásadní problém, který se nazývá součástka č. 37.
Pod tímto číslem je v návodu uveden tzv. kolík zápalníku, což je čep vyrobený ze srolovaného plechu, který se opotřebovává zejména sušením.
Měl jsem pistoli tři týdny, vystřelil jsem něco málo přes tři sta nábojů a k tomu zhruba stokrát nasucho se sušilkami v komoře. A pak se to stalo.
Při tréninku s laserovým nábojem se z ničeho nic po stisku spouště zasekl závěr a laserový náboj namísto bliknutí zůstal svítit. Když jsem pistoli rozebral, zjistil jsem, že hlaveň není možné vyndat ven, protože zápalník zajel dovnitř a blokuje tak laserový náboj v hlavni.
V tomhle stavu se mi nepodařilo s tím nic udělat, takže mi nezbylo než objednat sadu vyrážečů a smířit se s tím, že nějakou dobu budu bez pistole. A že dojde k vysvícení baterií v laserovém naboji.
Když jsem pak pomocí vyrážeče odstranil čep držící zápalník, došlo k odblokování zápalníku a hlaveň už bylo možné vytáhnout. Samotný zápalník byl naštěstí v pořádku, ale onen čep se používáním podařilo vykousat.
Objednal jsem příslušnou součástku z e-shopu zbrojovky, raději rovnou tři kusy, čímž jsem vykoupil jejich skladové zásoby. Jejich oficiální e-shop je v tomhle ohledu marný. Nechápu to. Náhradní součástky tak budu muset příště nakoupit v podnikové prodejně v Praze, tam alespoň něco mají skladem.
Také mě trochu zarazilo, že se mi nepodařilo sehnat dostupnou alternativu k tomuhle subtilnímu kousku plechu. V USA prý něco vyrábí firma Cajun Works, to se ale v Evropě neprodává. A potom ještě firma M Carbo, dováží to sem Poláci. Set součástek za 259 zlotých (cca 1500 Kč) plus poštovné, no nekup to.
Závěrem: výměna proběhla zdárně, pokud nepočítám to, že jsem použil příliš velký vyrážeč, který se mi zasekl v závěru a nechtělo se mu ven.
Holt pokud má čep průměr 3,2 mm, vyrážeč 1/8" je příliš natěsno. Příště zkusím velikost 3/32".