Canik - zbraně od turka

Canik – rychlý přehled hlavních modelů této turecké značky, která nestojí ledvinu :smiley:

Turecký Canik nabízí velký výkon za příznou cenu; je striker-fired a už v základu dostanete kufr, dva zásobníky, rychlonabíječ, někdy i OWB/IWB pouzdro a nějaké čistění.
Jejich spouště jsou to nejlepší, co můžete ve strikerech dostat hned z krabice, v porovnání s konkurencí se vyrovná nebo předběhne i mnohem dražší modely.

Tady je seznam modelů které jsou v ČR k dostání.

1 | Řada TP9 (1. generace & vylepšené „Mod2“)

• TP9 SF – služební full-size SA (4,5″); Mod.1 poslední kus, Mod.2 už s oboustranným záchytem závěru.
  • TP9 SFx Mod2 – long-slide 5″, optic-ready, 20 ran zásobník v balení.
  • TP9 DA – jediný Canik v SA/DA; full-size se 15 + 1.
  • TP9 SF Elite – zkrácený grip (15 + 1), světlovodné mířidla Warren.
  • TP9 Sub Elite Executive – sub-compact (12 + 1) se závěrem frézovaným pro kolimátor.

2 | Rival & Custom

• TP9 SFx Rival – polymer 5″ pro IPSC/IDPA; Black nebo Grey.
  • TP9 SFx Rival-S – stejná ergonomie, ale celoocelový rám pro menší zdvih, okamžitě z boxu ready na závod.
  • TTI Combat – limitka od Taran Tactical, přepracovaný rám a příslušenství už v krabici, má stylový kompenzátor a ta barva :wink: .

3 | METE – druhá generace rámu

• METE SFT / SFT PRO – duty size 5″, rozšířená šachta zásobníku, ambi ovladače.
  • METE SFx / SFx PRO – sportovní 5,2″ long-slide.
  • METE MC9 – mikro-compact 12/15 + 1;
    • MC9 LS (delší hlaveň/závěr),
    • MC9 TAC (závit M13,5×1 LH).
  • METE SubCompact (SC) – nejmenší dvouřadá Canik, stále optic-ready.

Co mají Caniky společné?

• Výborná 90° spoušť s krátkým resetem,
  • Bohatá výbava v balení - optic-ready závěr (většinou v ceně destičky + 2 zásobníky + pouzdro),
  • velmi dobrý poměr cena/výkon (cca 14 000 – 35 000 Kč podle verze).

Pokud chcete sportovní univerzál, začněte u TP9 SFx Mod2 nebo METE SFx PRO.
Na skryté nošení je nejmenší METE MC9/SC, případně stylová Sub Elite Executive.
A jestli to myslíte se závody vážně, Rival-S/ TTI Combat už má vše „out-of-box“.

Máte některý z nich? Přidejte fotky a zkušenosti!

1 Líbí se

Osobně už nějakou dobu střílím a závodím s Rival-S.

Spoušť je šíleně dobrá, váha zbraně je fakt super na vícenásobné výstřely a jediná limitace je střelec :smiley: Mám na něm kolem 4 tisíc ran, a jede jak hodinky.
V balení bylo i pouzdro, které vystačilo fakt dlouho. Za ty prachy za mě zázrak :slight_smile:

Se subem závodím třetí rok. S pracovní délkou chodu spouště 1mm těžko hledá konkurenci i mezi kohoutovkami. Najeto má větší desítky tisíc, nevím přesně, evidenci nevedu.

Krmím ho měkkými jemnými čajíčky, čistím tak po 1000-1500. S výjimkou ojíždění hran na úderníku a jeho bloku žádné opotřebení ani závady.

Jsem kohoutář, strikery nemám rád odjakživa, ale tohohle i nosím. Sub se totiž na rozdíl od železného rivala nosit dá.

Letos jsem mu pořídil i bratříčka, kdyby se náhodou projevila nějaká závada, tak aby bylo možné na závodě přejít na zálohu nebo z ní vzít jakýkoliv náhradní díl. Zatím ale čeká marně, viditelně se nic takového nechystá.

2 Líbí se

Někdy když plánuju střelnici po práci tak s tím Rivalem-S v kalhotách chodím, jako jo, není to komfort jako s tímhle :smiley:

Tak je trochu rozdíl mezi nosit a poponést…

Úplně nejlíp se nosí nejmenší mc9, ale ta už úplně na střílení není, hlavně úzký profil se hodně špatně drží. Mně. Nakonec i na těch subech musím mít vycpanou pažbu.

Ergonomicky nejlepší Canik vůbec mi přijde Combat. Škoda, že se už nevyrábí a alternativu nemá.

Ahoj! Mám a nosím Canik TP9 Sub Elite, trochu déle jsem se s ním kamarádil, protože na mířence nám to spolu nešlo. Ale po cca roce jsem vychytal svoje hlavní chyby a už to lítá dobře. Spoušť je super, někdy mám pocit, že táhla jedou po něčem ne úplně hladkém a myslím, že to je blokace uderníku, která chce trochu máznout, aby lépe zajela dovnitř. Mám asi 2000 ran bez zádržky a jiných problémů. Za mě skvělá volba, výborná zbran, která ja taky sexy, alespoň pro mě :slightly_smiling_face: . Jrd

1 Líbí se