.22 LR - metodika testování střeliva

Ahoj,

rád bych se pustil v budoucnu do testů střeliva .22 LR. Budu rád, když z toho vypadnout poznatky použitelné obecně i pro další lidi a tak bych tímto rád zkonzultoval metodiku použitou pro testování střeliva.

Je jasné, že každá puška, tím více v ráži .22 LR chce to své, ale třeba data naměřená chronografem jsou obecně platné a i z přesnosti lze alespoň částečně vycházet.

Přemýšlím nad střelbou 4x5 ranných položek (celkem 20 ran) na terče a následné vyhodnocení každého náboje stran chrono dat a přesnosti.

U malorážky se traduje, a já tomu věřím, že hlaveň se musí na určité střelivo zajet a nemělo by se čistit před každou střelbou.

Proto bych před výměnou střeliva vždy pušku vyčistil vytěrákem, kartáčkem a ballistolem a následně provedl seasoning pomocí 30 ran.

Jak testujete? Považujete navrhovaný postup za dostatečný? Tak mi vyjde test každého střeliva přesně na krabičku a mělo by to být více vypovídající než například nástřel jednoho terče s každým druhem což může být náhoda/smůla.

Testovat plánuji z mého Ruger 10/22 což možná není etalon přesnosti, ale je to nejpřesnější puška v .22 LR kterou disponuji.

Cílem je zjistit jaké střelivo vyhovuje mé pušce a v praxi otestovat funkci „Porovnání střeliva“ v app Reloading tracker s propojením na Shooting Companion.

Ja bych pro kazdou sekvenci naboju urcite vycistil at maji vsechny stejne pole, nebo treba dal 10 ran z kazdeho streliva jako zabehove az pak testoval. Jinak ja pises, urcit si nejaky postup a ten udrzet u vsech, problem jeste muze byt rozdilna teplota atd. asi nejlepsi by to bylo testovat v tunelu.

btw muzes se inspirovat zde:

Přesně tak jsem to myslel. Vyčistit, dát 30 ran na „usazení“ a následně 4x5 ran na terč a vyhodnocovat.

1 Líbí se

A při velkých rozptylech naměřených hodnot dát další rány na usazení a měřit znovu. 30 totiž možná nemusí stačit a byla by škoda zatratit potenciálně dobré střelivo jen proto, že se déle usazuje.

A co tam vlastne probiha pri „usazovani“ ? Cekame, ze si strelivo upravi prurez hlavne ? Nebo az oloveny prach hlaven namaze ? Nebo co se tam deje ? Asi to nakonec bude nejaka „a jo!“ blbost, ale zadna me ted nenapada …

Malorážkové náboje obvykle používají poměrně měkké olověné střely které jsou vydatně mazané.
Mazání má vliv na přesnost a při změně střeliva je tedy dobré nechat hlaveň usadit předtím, než začneš nějaké výsledky považovat za směrodatné

Malorážková střelba je něco jako alchymie. Někdy trvá, než se usadí rozptyl s nějakým střelivem, klidně i 100 ran, 30 je IMHO málo. Ale pak to střílí stovky nebo dokonce tisíce ran konzistentně. No a až se soustřel začne zase zhoršovat, tak teprve poté vyčistit a znovu hlaveň „zaběhnout“.

Na fórech se vedou dlouhosáhlé debaty proč tomu tak je, ale zatím to nikdo nedokázal exaktně a přesně vysvětlit, jsou jen různé teorie. Ale skutečnost je taková, že to tak holt je, to je prostě praxí ozkoušený fakt, ať už si o tom můžeme myslet cokoliv.

to je zname, ale asi nikdo nema tolik casu a penez aby vzal kazdeho naboje 150ks prvni 100 vposdtate jen poslal hlavni a pak vyzkousel, vycistil a opakoval, proto kdyz stanovi ze vycisti neco posle hlavni a pak zkusi soustrel tak kazdy naboj bude mit stejne podminky, a je jasne ze kdyz se pak zabehne hlaven tak to bude jeste lepsi. CO ja kdysi todle zkousel tak v postete bylo hned videt jestli ji to chutna nebo ne. a slo i o to ze nektere naboje meji hodne „uletu“ a dalsi v podstate zadne a urite to nebylo zabehem. a kdyz pak najdes ty dva tri druhy tak muzes zkust delsi test.

1 Líbí se

Přesně tak, schválně tu metodiku chci udělat tak, aby to vycházelo na krabičku, tj 30 zajížděcích a pak 4x5. Zmíněný wildgame dělal na zájezd polovinu zajížděcích výstřelů, tj 15 a nezmiňují čištění při změně střeliva.

Do toho ještě počítejte s tím, ze když je jedna šarže stejného střeliva hodně dobrá, tak další už být nemusí. Ale bavíme se o konzistentním střílení deseti ran do vnitřního průměru záslepky bez úletu.

Jasně, pokud to někdo myslí vážně tak poté co najde vyhovující náboje/šarži se touhle šarží zásobí na delší dobu.

Pro mé účely a účely testu si myslím, že nastavený směr je více než dostatečný.

Abych byl upřímný pro mě ani tak není zásadní výsledek ale spíš proces, testuju systém který už nějaký pátek vyvíjím.

Aby to mělo nějaký vypovídající výsledek, chtělo by to určitě více než 4x5 ran, aby se vyloučila chyba střelce. Takhle jsem zkoušel MC-12 po deseti ranách do záslepky.

Asi s tebou v zásadě souhlasím, mám v plánu zrovna tohle střílet ze stolice takže to by tomu mohlo částečně pomoct.

Na druhou stranu si myslím, že nějaký prvotní test stačí i takhle, favoriti z prvního kola se můžou testovat dál.

A pak, když už máš toho favorita, tak s další krabičkou zjistíš, ze to litá jinak, protože už je z jiné šarže a můžeš začít znova. A tak pořád dokola :wink::grin:. A je to stejné u všech výrobců kvalitního malorážkového střeliva.

Nepochopte me, prosim, spatne - moje otazka je uprimna. Kdyz posloucham, ze kazda varka nakonec stejne lita jinak - co je cilem celeho tohohle snazeni ? Najit takove strelivo, kterym dokazete stabilne dosahovat co nejmensi soustrel a koupit ho od jedne varky tolik, aby vam to co nejdele vydrzelo ?

Ano ,:wink:

V podstate presne tak. Ale ono dost zalezi jak moc to zeres. To ze se hejbne sarze si zas netreba imho predstavovat tak, ze co v pusce v zasade chutnalo ji prestane chutnat uplne. Imho se bavime skutecne o zavodni presnosti. Ja treba kupuju lapua cervene protoze mi kdysi vysly nejlepe a zasadni zmeny nepozoruju. Taky to strilim ze samonabijecky, ale proc si neudelat test a nevybrat si z dostupneho streliva to s nejlepsim pomerem cena/vykon at hned vim jestli za neco nepreplacim zbytecne. A jak jsem psal, pro mne je to i mentalni cviceni, malorazka typicky produkuje velke mnozstvi der na terc, takze zajimavy use case.

Rozumim. Ja porad zapominam, ze ne vsichni maji zbrane na lidi :wink:

U sebeobranne strelby bych ti pri pohledu na dokonaly soustrel rekl - zrychli. Nechces aby co nejvic naboju poskodilo co nejmensi objem tkane. Ten soustrel ma byt horsi …

Ono kdyby existovala jen jedna střelecká disciplína tak by to taky imho byla docela nuda:)

@CrocodilusCZ Jestli chceš testovat proces, tak se vykašli na záběh a vysyp tam celou krabičku po skupinách po pěti.

Pokud budeš střílet ze stolice, tak tam zároveň uvidíš, jestli a jak se hlaveň usazuje, a budeš moci případně predikovat i trend.

Počítám, že výsledky budeš zpracovávat strojově.

2 Líbí se