Základní vybavení pro kurzy (HT?)

Zdravím, rád bych absolvoval nějaké kurzy. Mám v merku od Hard Tasku MV101, 102 a pak DP1+2 a DR1+2.

1. Co jsem koukal, tak mají požadavek/doporučení na obuv a kalhoty. Byť bych rád naběhl na rigad.cz a koupil boty za 4-5k a kalhoty za 2-3k, tak si říkám, jestli není lepší ty peníze nejdřív dát do kurzu než do gearu :smiley: Máte nějaký doporučení na nějaký obyč kalhoty a boty do začátku? Třeba Dekáč a pak bych pořídil něco lepšího, nebo nemá cenu jít touto cestou?

2. Ještě tam píšou o opasku, kydex pouzdro na zbraň mě teprve čeká a určitě potřebuju pásek. Vystačí mi jak na EDC tak na kurzy např tento? : Dýlejc EDC opasek - CARRY - kydexovapouzdra.cz

Díky za Vaše postřehy :slight_smile:

Úplně to nemusíš prožívat. DP1,2 jsem dal normálně v džínách a teniskách co nosím do práce. Jediný že je Oleško na písku, tak si je pak musíš trošku oklepat, nebo si vzít něco co ti nevadí že se ušpiní.

Jinak úplně v pohodě jsou i třeba lacinný kalhoty, dokud nevíš, co po nich chceš. Třeba tohle do začátku v pohodě na kurzy a aspoň ti nebude vadit že se v kalhotách za 8000 válíš v písku. https://military.eu/cz/p/helikon-tex/kalhoty-helikon-tex-utp-polycotton-rip-stop-olive-green-96210

Ten pásek bych čekal že je v pohodě a asi to nejdůležitější co si pořídit (spolu s pouzdrem).

A ještě dodám, že na MV102 bych šel až po, alespoň, DP1.

2 Líbí se

Už asi tři roky tahám neustále tenhle pásek a je úplně v pohodě a po jiným nepokukuju.

https://military.eu/cz/p/helikon-tex/opasek-helikon-tex-utl-urban-tactical-black-98913

Pouzdro je jasný, to mít musíš kydexový a před nákupem bych si důkladně promyslel,jestli chci na zbrani svitilnu,abys to pak nekupoval dvakrát, jako já třeba :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:. Byl jsem skálopevně přesvědčen, že ji nepotřebuju a ty prachy za ní prostě nedám, ale člověk halt časem názor změní a pak to stojí o to víc..

Co se týká hadrů, já pro týhle účely a plácání se v blátě po lese,kupuju použité originál armádní hadry v armyshopech za pár korun. Když to zničíš,což není zas tak jednoduché, tak to v klidu vyhodíš a koupíš zase něco jiného..

Myslím, že Tě nikdo nebude hodnotit podle toho,co máš na sobě, ale spíš v sobě..

Hodně štěstí přeji..

1 Líbí se

Je pravda, ze kvuli bezpecnosti neni uplne jedno, v cem prijdes. Kdyz jsme prisel v paskovejch sandalech, byli na me trochu kysely :wink: Uplne se nejde divit, to je otazka bezpecnosti.
Na druhou stranu, cvicit mas v co nejpodobnejsich podminkach, v jakych bys pripadne bojoval. Takze kdyz jdu na kurz jako kurzant, tak chodim v sortkach, protoze v nicem jinym venku nechodim. Dlouhy kalhoty na Olesku beru, kdyz jdu ke klientum „sluzebne“, protoze dress-code.

Tim chci rict, ze tvoje uvaha by mela zacit u „jak to budu nosit normalne venku“. A pak uz to jen pripadne trochu doladit s ohledm na specifika strelnice.

Jo, a MV101 je cela v ucebne a dle Narizeni nasi moudre vlady zbran mit vubec nesmis, takze tam je uplne jedno v cem prijdes.

1 Líbí se

Světlo je teď první na řadě pak bude pouzdro, právě kamarád provozuje kydexovapouzdra.cz a říkal mi to. :slight_smile:

Mv102 jsem absolvoval radsi v pohorkach, kvuli pisku. Jinak bych sel radsi v paskacich keen, co se pouzivaji i na vysokohorske tury, ale bylo mi to nedoporuceno behem MV101 instruktorem, ze zpocena noha a pisek nejsou prijemna kombinace, ale ze mu to jinak nevadi.

kalhoty libovolne. ted jsem v dekaci koupil v loveckem oddeleni nejake rychloschnouci odolne za 999, kapes maji furu. Na kursech jsem byl v pracovnich kratasech z lidlu

Opasek porad nosim klasicky remen z kuze - jednovrstvy. A nemam pocit, ze by mi takticky chybel. To mozna az na MV 201 a dal, k dalsimu gearu. Strelecky mam, ale je mi krajne nepohodlny takze mozna i k dalsim doplnkum zustanu u toho remene a serepeticky radsi povesim na nosic platu, nez na opasek

Pouzdro mam z aliexpressu kydex OWB. Cena tretinova nebo mensi, kvalita cca srovnatelna. Hlavne at kryje lucik a je pevne a netlaci a zbran drzi

Dulezitejsi jsou kvalitni sluchatka a bryle, ktere opravdu kryji oci.

A taky to chce nejake sumky na zasobniky. Opet mam z alika. Pevne, zasobniky v nich drzi.

2 Líbí se

Na MV102 (protože MV 101 je jen učebna) jsem záměrně šel v denním oblečení. Jelikož to bylo na podzim, tam džíny, kožený 4 cm pásek, co nosím běžně, funkční triko (protože se člověk přecijen může zapotit), denní Iron Maiden mikina a denní bunda. Na nohou trekový Salmon boty ve kterých taky běžně chodím.

Kdyby to bylo létu, půjdu v šortkách.

Jak píše dan, chtěl jsem cvičit v denním oblečení, protože při průseru by taky nebyl čas na změnu garderoby.

2 Líbí se

Jo a jeste - kdyz bude vedro, tak hodne piti a ksiltovku. Kdyz bude prset, nemusi se byt moc kam schovat, tak nejakou plastenku na batoh i na sebe.

3 Líbí se

Díky za postřehy :slight_smile:

A pokud jsme snad na neco zapomeli, porad to mas moznost na MV101 probrat s instruktorem …

1 Líbí se

To jsem měl tak nějak v plánu :wink:

K tomu obleceni, pokud budes chodit na HT kurzy/treninky na Olesku casteji. Nakoleniky, zapichnuta nabojnice v koleni neni zase
zase tak uplne vzacny jev pri mnozstvi nabojnic, ktere se tam vali. Vysoky limec, horka .223 nabojnice za krkem neni nic prijemneho, obzvlast kdyz ji nemuzes ihned vyklepat. Oboji vlastni zkusenost.

1 Líbí se

Mas pravdu, ale nabidnu trochu jiny pohled.

S nakolenikama si clovek kleka bez respektu, a az to jednou bude potrebovat „na ostro“, tak se podle zakona schvalnosti doopravdy zrani. A mozna ho to bude do smrti mrzet, coz nutne nemusi byt dlouho.

A ano, zrovna v pondeli mi horka nabojnice pristala na holym rameni (jen tilko). A pri pokusu ji setrast se skulila pod to tilko, hezky na bricho. Nepatrim k tem, co jim bolest pusobi poteseni, takze na rovinu rikam, ze zazitek nic moc - na druhou stranu - je dobry se naucit, ze se clovek nema nesmi nechat necim takovym rozhodit. I v realny situaci muze pristat horka nabojnice. Nebo taky prustrel. Je dobry si do hlavy zadrit „ted nemam na nejaky pitomosti, treba jako, ze to celkem boli, cas, ted musim resit vaznejsi problem“.

2 Líbí se

jeste lepsi je nabojnice za brylemi. Ale v bezne obranne situaci asi nikdo nebude mit bryle, za kterymi by se chytla. To dioptricke spis neudelaji.

Mně zapadla čerstvá nábojnice za límec u košile v během zkoušky na zbroják. Pálila jak na krku tak na břiše a žádný dopad na průběh ani výsledek zkoušky to nemělo. Od té doby nepamatuji, že by se to nějak často opakovalo. Podle mě to nemá cenu řešit ani tomu věnovat čas, peníze či obětovat pohodlí.

2 Líbí se

Myslím, že i hardcore @dan je pořád ještě máčka :wink:. Pokud to chcete fakt trénovat na ostro, tak zásadně bez brýlí, bez sluchátek, to nikdy v sebeobranné situaci mít nebudete, ti, co mají dioptrické by měli bez nich, protože v osobním kontaktu o ně mohou lehce přijít, případně, pokud je někdo přepadne ve spánku v noci, tak je zase pro změnu nemusí stihnout nasadit.

Jinak samozřejmě pouze v trenkách a v jeskyni, abyste si zvykli na to, jak zní výstřel z devítky, když si vystřelíte doma, a jak se střílí ve tmě (útok ve tmě je pravděpodobnější), a nahé tělo proto, aby vás nepřekvapily ani horké nábojnice, ani skalní úlomky pod koleny, případně na jiných částech, kdyby, nedej bože, došlo k tomu, že si v sebeobranné situaci bude potřeba kleknout nebo lehnout a zrovna to tam nikdo předtím nezametl. :grinning_face:

Komu ale nevadí, že si trénink úplně neužije, a je ochoten se omezit jen na to nejnutnější pro střelbu, pak i chrániče na kolena so mohou hodit, aby si člověk nemusel 20x klekat na ten stejný šutrák, nebo do únorové břečky :wink:.

3 Líbí se

Dobre, ze nenavrhujes, ze by si mel kazdy pred treninkem vypichnout jedno oko a parkrat se bodnout nozem… :grin:

4 Líbí se

Tos zamenil cil a prostredek.

Treninkem nejde usi naucit aby je hluk trvale neposkodil. Ale lze se naucit klekat tak, aby i bez chranicu nehrozilo zraneni. Me dava smysl to umet. Ve stresu to ale clovek udela tim zpusobem, kterym to trenuje nejcasteji. Takze pokdu si vetsnou kleka „jako s chranicem“, tak ve stresu si tak pak klekne i kdyz chranic mit nebude.

Ale ano, bezpecne klekani je o neco fyzicky narocnejsi, takze pro strelce se slabsi fyzickou nebo nejakym telesnym omezenim dava smysl si ty chranice vzit.

A pak samozrejme i pro ty, co se rozhodli, ze umeni bezpecne si ve stresu kleknout nepotrebuji. Vzhledem k tomu, ze naprosta vetsina strelcu nikdy v zivote zbran k (sebe)obrane potrebovat nebude neni jejich predpoklad nesmyslny. To uz si musi kazdej posoudit sam.