Vynálezy

Tak tady nám vynálezce vynalezl vynález, kterým nám slibuje vyřešit problém, který nemáme. Raději předem pominu, že podle čestného prohlášení to radši ani (absolutně) neměří tlak. Ale můžete si u toho vyměnit komoru…

Kromě toho vylepšil kolečkový zámek a dal jakousi trubičku pod střelu do prachu v nábojnici. A možná ještě něco dalšího…

Že by se nám uvědomil další Libra? Tím rozhodně nechci nijak shazovat Libru, mnohé jeho nápady měly skutečná praktická využití a některé z jeho produktů stále vlastním a na jiné nostalgicky vzpomínám…

Uvádějí, že to tlak měří.

Mě by to docela bavilo, mít tlakoměrné zařízení. Ale ad primo nestřílím tolik, a ad secundo kolik bych musel zatopit, abych mohl měřit alespoň 4 z… z… no teď z hlavy ani nevím, kolik těch sad matric vlastně mám, já sem čubka nestálá a pro některé z těch matric už ani nemám to železo. A ad tercio - kolik techničáků by mi tím přibylo?

Kde je to vylepšení kolečkového zámku? To mě zajímá? Kdysi jsem si ho chtěl postavit, bo sem bul šermieř. Pak jsem se na to, pane hrábě vys.ál. Ale aktuálně trpím atakou druhé mízy jakési a kolečkovky se mi o5 líbí a jsem zaláskovanej.

Ovšem pouze do dlouhých jezdeckých pistolí s pažbou suhlského typu. Nějaký skoro-bumerango-kyje jako jsou puffery nemaj v ném srdci místo. Těšínky jakbysnet.

Na mobilu se mi špatně přepínají okna, abych mohl skládat příspěvek s odkazy, na které se dá dostat z odkazů, které jsem již poskytl, ale pro tebe to udělám rád.

Kolečkový zámek

Citát o měření tlaku

„Přesnost tvrzení: BTMS zatím neprezentujeme jako laboratorní měřidlo absolutních hodnot tlaku. Jeho hlavní síla je ve srovnávacím měření — v porovnávání průběhů různých ran, sérií a laborací mezi sebou.“

https://saferangetuning.com/#:\~:text=Přesnost%20tvrzení%3A%20BTMS%20zatím%20neprezentujeme%20jako%20laboratorní%20měřidlo%20absolutních%20hodnot%20tlaku.%20Jeho%20hlavní%20síla%20je%20ve%20srovnávacím%20měření%20—%20v%20porovnávání%20průběhů%20různých%20ran%2C%20sérií%20a%20laborací%20mezi%20sebou .

Zatím neprezentují… Autor si je vědom toho, že to absolutní hodnoty změřit neumí. Těžko říct, co to potom porovnává.

Celá záhada je ale jinde, i kdyby to hodnoty měřilo správně, k čemu mi jsou dobré hodnoty mého náboje určeného pro moji zbraň změřené v jiné zbrani? Vnitřní balistika je u každé hlavně jiná, protože prostě žádné dvě hlavně nejsou stejné.

A co vím o této tlakoměrné hlavni? Nic. Kromě toho, že možná neměří správně, a toho, že když se mi bude hodit vývrt pro více druhů nábojů, můžu si dokoupit výměnné komory.

Tak se podívejme na výkres z užitného vzoru. Komora má kus vývrtu ještě před přechodem do zbytku hlavně. Jak je zajištěno navázání vývrtů obou částí? Co se děje v přechodové spáře při výstřelu? Jak to ovlivňuje pohyb střely? Jaké to má přímé a nepřímé vlivy na měření? Fůra dalších otázek vyplyne jen z tohoto.

Takže co to ukáže, jak se tomu dá věřit a k čemu mi to je dobré pro střelbu z úplně jiné hlavně?

Na co mi je dobré měřit kmity tlakoměrné hlavně, když každá moje skutečná hlaveň bude naprosto jistě kmitat úplně jinak?

Proto tvrdím, že tento vynález je pro prezentované účely nepoužitelný.

Mnohem užitečnější by byla měřící sada senzorů osaditelná na skutečnou zbraň a poskytující přesné hodnoty při střelbě v reálných podmínkách.

2 Líbí se

zajímalo by mě to co jsi už naznačil - technické řešení napojení hlavně na komoru, protože pokud to chápu správně, komora resp. hlaveň nejsou pevně spojené celky a jsou vyměnitelné, což má být hlavní výhoda systému proti klasickým tlakoměrným hlavním…?

Patent na kolečkový zámek mi přijde trochu ve stylu „Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece. Pak točíme za vyčnívající osten ježkem, až na jeho protilehlé straně dostaneme do kolmé polohy nad sebou dva jiné ostny, nejdelší po tom, který už vyčnívá vpředu. Popostrčíme předním ostnem ježka tak, aby jeho dva kolmo nad sebou se nacházející ostny pronikly protilehlým otvorem co nejvíce ven."

Přesně. Plno z nás tady už vynalezlo a realizovalo plno vynálezů a zlepšováků, i v oblasti střelectví, a nepotřebuje se trapně prezentovat jako vynálezce. Je dobré vědět, že ale takoví lidé jsou a co předkládají k obdivu.

Jinak on samozřejmě nevynalezl tlakoměrnou hlaveň, jen ho napadlo mít zvlášť komoru. Což napadlo asi i všechny ostatní už dřív, ale k tomu si uvědomili mnou nástíněné problémy. A zřejmě i mnohé další. Než je řešit, je prostě výhodnější mít komoru i s hlavní v jednom kuse.

V čem přesně spočívá zlepšovák kolečkového zámku, dávno již bez ochrany, mi jasné není, nezkoumal jsem to. Prehistorické druhy zápalů jsou mimo můj zájem.

Zběžně jsem koukal na protokoly měření vlivu dvoukomorového spalování prachu v nábojnici a nějak jsem z nich deklarované nárůsty výkonu nevyčetl. Ale hloubka dírek ve špalku je jasný etalon.

To ale samo o sobě taky není špatný nápad, jen to zase vyvolává hromadu otázek a pochybností…

Tady máme ještě video „vynálezu“.

Chtěl bych dostat do ruky vystřelenou nábojnici.

Já ne. Mě by jen zajímalo, co je na tom reaktivního.

Ta trubička v nábojnici je zajímavá tím, že způsobí, že prach „odhořívá“ zepředu (pokud ta vizualizace, co sem dal @CrocodilusCZ je legit). Tedy spalování probíhá směrem ke konci dnu nábojnice (nebo ke konci hlavně), a je menší šance, že to vystřelí hořící prach z hlavně.

Samozřejmě ale to bude souviset se zbytkem systému tedy prachovou náloží, délkou hlavně, typem prachu, atd. Nicméně líbí se mi myšlenka, že to co půjde první z hlavně ven, bylo to, co hořelo první (FIFO - first ignited first out :slight_smile:), zatímco klasický zápal bez trubičky je LIFO.

Upraveno: původní formulace pro směry hoření v nábojnici a hlavni byly zavádějící. :roll_eyes:

Animace je originál od vynálezce z jeho webu.

Trubička zpomalí hoření prachu, víc ho rozloží v čase. Otázka ale spíš je, co se stane s tou trubičkou. Jak to, že trubička vydrží tlak, neroztrhne se, nerozmačká prach kolem, a přitom neubere prostor pro prach. Při představě hrubších prachů bude její dopad na kapacitu nábojnice dost významný.

Co se s ní stane po výstřelu? Nebude trubička poskakovat hlavní? Nezapadne do mechanismu zbraně? Nepůsobí nějaký nežádoucí stav?

Proč stejného projevu nejde dosáhnout vhodnou volbou prachu?

Kde je reaktivnost výmetu střely?

Odpověď ohledně kolečkového zámku dám do předovek, tam to patří.