Přebíjení .357 Magnum

Protože můj elaborát o přebíjení tohoto náboje na ZK zmizel společně se zánikem toho fóra, zkusím ho napsat zde, ale ve zkrácené verzi.

Je obecně známo, že výrobci v dnešní době nevyužívají zdaleka plný výkon tohoto náboje, tak, jak byl historicky navržen. Například S&B má tyto náboje takřka v „homeopatické“ laboraci (pouhých 369 m/s s 158 grs střelou!), což vyplývá i z níže přiložené tabulky.

Opět jsem měl za cíl vyrobit dva typy laborací. „Plinkací“, na úrovni 38 Special+P+, tak, aby nedocházelo k překročení rychlosti zvuku a pak pochopitelně plnotučnou, využívající pontenciál tohoto náboje naplno.

Střílím tuto ráži z čtyřpalce Rugeru GP 100, který je obecně znám, že je to „tank“, který snese bez problémů dlouhou střelbu i s těmi nejnadupanějšími laboracemi.

Jako prach pro plinkací laboraci jsem nakonec zvolil rychlý D032 a s navážkou 6,2 grs a poplastovanými střelami ARES 158 grs se dostal na pěkných 322 m/s. Je to příjemná rána i pro nezkušené revolveráře a přesnost je excelentní. Snad jediná nevýhoda je, že D032 IMHO dost kouří, ale zase z revolveru nevysypete sto ran za pár minut, že… :wink:

S plnotučnou variantou to bylo trošku složitější, zkoušel jsem D036, D037.1 a D037.2, D037.2 mě ale nepřesvědčila, přece jen je vhodnější pro .44 Magnum. Možná by byla vhodná pro dlouhé hlavně (6 a 8 palců) či dokonce karabiny - v pákovce by se dalo dosahovat pomocí tohoto prachu velmi zajímavých výsledků. D036 není špatná, ale přece jen je vhodnější pro 10 mm Auto.

No a s tou D037.1 jsem nakonec zvolil „zlatý střed“, tj. 12,5 grs pod 158 grs FMJ, kde už je rychlost solidních 417 m/s a energie pěkných 890 J. Zkoušel jsem (viz tabulka) i nasypat „trochu“ více, ale to už bylo (dle QL i GRT) přes maximální tlak pro 357. Ale prdy to byly slušné… :smiley:

Jak přebíjíte 357 Magnum vy?

Od které firmy bys, prosím, doporučil nadupanější .357 ? Mám Ruger KLCR a přebíjet budu (pokud někdy) až v důchodu… díky

Pokud se nepletu Magtechy mají dobré jméno v tomto ohledu.

Přesně tak. Magtech dělá ještě relativně plnotučné jak 357, tak 44 Magnum střelivo.

Podle katalogových hodnot vychází nejvýkonnější SB .357Mag SJHP oproti obdobnému náboji Magtech zhruba o 16% lépe (V0 405 m/s, E0 841 J). Otázkou ovšem je, za jakých testovacích podmínek bylo uvedených hodnot dosaženo.

Bylo by zajímavé to přeměřit, ale mýma rukama moc továrních nábojů neprojde.

Katalogové údaje S&B jsou leckdy značně nadstřelené. Resp. se člověk dočte, že je to ze zkušební 150 mm hlavně. A při porovnání třeba zrovna 44 Magnum měly S&B cca 405 m/s vs 444 m/s u Magtechu - oboje pochopitelně s 240 grs střelou - viz vlákno Přebíjení .44 magnum. Ale jo, ty SHJP vypadají nejnadupaněji z portfolia 357 od S&B.

Nicméně u 357 jsem ty Magtech neporovnával (resp. jsem je něměl pro srovnání k dispozici), tam jsem si rovnou přebíjel.

S Murphym jsme měřili nějaké 357 z 2", tak třeba ty hodnoty najde a dá je sem pro reálné porovnání.

2 Daleko: Netuším jak dnes, ale v minulosti Fiocchi byly proti S&B docela našlápnuté.

Tak ti to tady trochu zaplevelím mými skromnými poznatky.
Začal jsem s touto ráží v pákovce Henry Big Boy 20" a taky hledal terčovou a plnotučnou laboraci.
Předně musím podotknout, že mu nechutnaj poplastovaný Aresy. Rozptyl na 50m je tak na pivní tácek.
Nevím tedy proč, když střelu najdu, stržená není.
S Vlašinským FMJ je to lepší, s těmi se zásahy většinou dotýkají nebo překrývají, ale ta cena.
Takže další pokus poměděné LOS a i ty lítaj rovně, akorát teď nějak nevím kde se dají koupit.
Tak tedy k navážkám.

Terčovka:
Střela LOS 158gr RNFP
Prach S20 7,2grs
Zápalka SaB 4,4SP
OAL 41mm
Naměřená rychlost průměrně 380m/s
Trefuju se s nimi celkem uspokojivě. I s navážkou 8grs to lítá pěkně a rychlost: 420-424m/s

Plnotučné:
Střela LOS 158gr RNFP
Prach D036 12,5grs
Zápalka SaB 4,4SPM
OAL 41mm
Naměřená rychlost: 530-550m/s
To je asi nejvíc kam jsem se dostal.

Prach D37,1 12,5grs
Naměřená rychlost: 430-470m/s

Prach D37,2 12,5grs
Naměřená rychlost: 403-415m/s

Proč jsou takové rozdíly v úsťové rychlosti jsem nezkoumal.

No a protože k pákovce je třeba i revolveru, pořídil jsem Ruger GP100 v 6" sice je to nerez, ale co už.
Na funkci to vliv nemá. A přijde mi, že z něj lítá dobře vše co do něj nacpu.
Nicméně teď používám BA10, 5grs pod Aresy i pod LOSy.
Takže:

Střela Ares 158grs SWC
Prach BA10 5grs
Zápalka SaB 4,4SP
OAL 41mm
Naměřená rychlost průměrně 305m/s

To samé, ale s S11, rychlost 270-274m/s, horší rozptyl a plameny před hlavní
To samé s Vectanem AS, rychlost 308-309m/s, horší rozptyl bez plamenů

A ty našláplejší:
Střela LOS 158grs RNFP
Prach S20 7,2grs
Zápalka 4,4 SP
OAL 41mm
Naměřená rychlost 328-334m/s
Horší rozptyl, plameny před hlavní
Ale třeba 8grs S20 se zápalkou SPM má rychlost 362-365m/s a rozptyl je lepší. Plameny před hlavní vydatné.

Střela SaB 158grs FP
Prach D37,2 14grs
Zápalka 4,4SPM
OAL40,5mm
Naměřená rychlost 373-376m/s
To už neudržím, takže velký rozptyl.
To samé, ale se střelou LOS RNFP dá rychlost 395-405m/s

Střela LOS 158grs RNFP
Prach D037,1 12,9grs
Zápalka 4,4SPM
OAL41mm
Naměřená rychlost 422-426m/s
To už ale kope do ruky.

Tak nevím, jestli toho není moc najednou a jestli jsem to napsal dostatečně srozumitelně. Když tak se to nechá smazat.

2 Líbí se

Srozumitelné je to parádně, přehledné taky.

Všiml jsem si, že hodně používáš S020, taky jsem ho rád používal. Jen poslední dobou extrémně zdražil, pixla téměř za 3k. :-/

Zatím mám staré zásoby, ale co bude až dojdou zatím nevím. Ono Lovex podražil všechen, proto ta BA10. Kdysi jsem ho pořídil do .45, ale tam sypu AS. To mě zase nenadchlo v 357M.

Jen se pozastavím nad tím:

To mi dává v GRT tlak 5393 bar… Ta pákovka to asi nějakou dobu snese, ale já bych měl obavy. Netečou ti zápalky? Při 20’’ hlavni bych raději použil ten D37.1 ale nechodil bych přes 13.9 gr (už to je tlak 4000 bar - na pákovku OK, do revolveru bych se to asi bál dát).

Jinak D37.2 je IMHO pro 357 nevhodný, to je spíš prach pro 44 Magnum.

Ano, je to tak. Udělal jsem jich jenom pět zkoušku do pákovky. Ustála to, ale víc už jí netrápím.

Asi jsem to měl napsat hned. Díky za upozornění.