Ahoj, dnes jsem narazil na nabidku na allegru - 5kg objemu mi prijde na me strileni dostatecne. Mate nekdo s timto nebo podobnym typem zkusenost?
https://allegro.cz/nabidka/bubnova-lesticka-rotacni-5kg-60w-regulovatelny-cas-a-rychlost-18722925607
Ahoj, dnes jsem narazil na nabidku na allegru - 5kg objemu mi prijde na me strileni dostatecne. Mate nekdo s timto nebo podobnym typem zkusenost?
https://allegro.cz/nabidka/bubnova-lesticka-rotacni-5kg-60w-regulovatelny-cas-a-rychlost-18722925607
Za ty prachy bych to vyzkousel. Ja si svoji pracku stavel sam o neco mensimi naklady pred skoro 10 lety. A nedam na mokre prani odzapalkovanych nabojnic dopustit.
Paradoxne - moje cesta byla mokre-suche-mokre prani.
Ja jsem nekdy lehce pred 20 lety na mojizbrani dal k dobremu svou sejkovaci metodu petflaska+koralky+jar+ocet. Krasne funkcni, ale neproduktivni.
SWFoxova metoda dvojteho jeansoveho pytle a pracky na pradlo mi prisla moc brutalni vuci pracce, a pres pritelkyni beztak nepruchodna.
Suche prani v orechu me prasnosti a nedokonalosti stvalo od pocatku, nicmene dlouho jsem ho provozoval.
Mokre rotacni v nerez mediu je model ideal.
Prave, ja chtel bastlit, ale za 1400,- se proste skoro nevyplati nic vymyslet.
Jako mentalni cviceni ano, ale…
Dobre, motor z pracky zadarmo. Aliexpres zdroj 24V a asi 5 A (pouze, jede to docela na hrane, rekl bych, 10 A by bylo lepsi) asi za 150 kacek, dve gumova pojezdova kolecka - baj voko 150 kacek, soudek tusim ze 10 L - no s postou asi za 350-400…, loziska, pogumovany valec a ozubena kolecka ze stareho xeroxu za dobre slovo… jo a krabicka na zdroj, regulator otacek a nejake ty konektory… dohromady tak 250… no a jsem skoro na cene tohodle hotoveho a lepe vypadajiciho ondone.
Edit: https://youtu.be/7tkAp0hDWV8?is=kgwGn_EcQ5YEIho0
To byl zacatek, nez jsem se dostal k tomu motoru z pracky. S vrtackou to bylo moc rychle a hlucne. Ale par pracich cyklu jsem tim udelal.
Asi rok mám tu menší 3kg variantu a zatím to funguje bez problémů.
Já šel také ze začátku různými cestami, přes suché praní, přes pokusy s ultrazvukovým čištěním, ale jediná rozumná volba je opravdu mokré praní s nerezovými piny.
A protože jsem nechtěl nějak sáhodlouze laborovat se samodomo pračkami, rozhodl jsem se jít do továrního řešení a koupil jsem Frankford Arsenal Platinum Series Rotary Thumbler kit od Štrobla:
A nelituji toho. V pohodě vyperu najednou cca 1000 ks lugerů. Na sušení po vyprání a propláchnutí jsem pořídil sušičku na ovoce Sencor (předchůdce typu SFD 950SS) kam se těch 1000 lugerů také v pohodě vejde. Však celý postup přípravy nábojnic jsem detailně popsal v threadu: Héfaistosův úchylně precizní postup přebíjení ;-)
@GeorgeP a kolik nábojnic na jedno praní se v té 3 kg pračce dá vyprat?
Ta pracka je samozrejme paradni, ale osmicka mi za rotujici soudek prijde i dost. Chapu, ze jednou zaplaces a pak spokojene pouzivas, ale to si musi asi kazdej vyhodnotit sam.
mám Vevor 5kg a peru v něm 250 ks nábojnic .357. Možná by se vešlo i 300 kusů. Peru s keramickými tělísky, 1 hodinu s rozpouštěcím kompoudem, proplach a jednu hodinu s neutralizačním kompoudem. Nábojnice jsou jak nové.
Vevor funguje, pro toto množství nábojnic na jedno praní je vyhovující.
On ten „soudek“ je celý vyložen cca 5mm silnou gumou. Má to tu výhodu, že praní je relativně tiché a nijak se neopotřebovává ten jeho vnitřek. Vypral jsem v něm už desítky tisíc nábojnic a furt je vevnitř jako nový.
Ja v tom svem samodomo bazmegu delam cca 300 ks 223 nebo cca 600 Lugeru naraz. Dalo by se vic, ale to az poridim silnejsi zdroj. Teda jestli vubec. Pri me aktualni spotrebe to vubec neni… aktualni.
Tedy, cena není nic strašného, ale nepleť si objem s hmotností. 5kg zlata není 5kg lugerů. Válec je 12x17cm,to není zrovna moc velký objem, 5kg nábojnic nepojme ani náhodou.
Peru a suším takhle. Pro ilustraci, v přepravce je jedna prací dávka po cca 8-10 minutách praní. Za hodinu tedy vyperu asi 5-6 dávek, když nezapomenu jít vyměnit nábojnice po dokončení cyklu. Suším v bedničkách v průvanu, když je teplo. Za den v klidu vyperu 60-80 kg lugerů. Peru tak dvakrát do roka. Hned, jak se oteplí a než se ochladí, abych nemusel sušit v troubě. Možná ještě jednou mezi.
Peru se zápalkami. Nábojnice jdou do lisu jen na jeden průchod.
Hodinu omílat hrst nábojnic, pak vylejvat, separovat a sušit v sušičce ovoce, to by pro mě nebylo.
Bydlet někde na vesnici, peru v míchačce na beton a suším na sluníčku na plachtě. Jednou ročně.
Jaké roztoky na mokré praní používáte?
Tabletu do myčky nádobí (3v1) + asi 4 g kyseliny citrónové. Na 1000 lugerů tak akorát.
Voda, oplachovač a kyselina citronová/octová. Kdysi dávno se mi líbil šampon Head and shoulders, když jsem štěrchal kyblíkem. Výplach dal ale dost námahy. Kyselina v ultrazvuku se dá použít i hodně špinavá a navíc ani potom neoplachuji. Tablety do myček a praček se mi příliš neosvědčily.
Jde mi o maximum efektu s minimem námahy a času. Všechno jde dělat líp, ale efektivita jde do háje.
Přebíjím, abych mohl střílet, ne naopak.
Kamarád před nedávnem dělal v labině (laboratoři) a když jsme do analyzátorů hodili originál směsi na mokré praní od amerických výrobců (které jsem do té doby používal), tak jsme zjistili, že obsahují prakticky hodně obdobné prvky jako je v cca 90% pracích a čistících prostředcích. Tj. změkčovadla, stabilizátory, odmaš´tovače a různé další detergenty a inhibitory. Co vyčnívalo oproti běžným pracím a čistícím prostředkům byla snad jen drobná převaha kyselin. No a na základě těchto výsledků jsme udělali několik testů a jako vítězná kombinace se ukázala opravdu ta tableta 3v1 do myčky nádobí (1 tbl na cca 3 l vody) plus ta kyselina citronová, která mmj. skvěle narušuje pevná rezidua spalin. Ale právě kvůli ní je nutný i velmi důkladný oplach. Chemici ví…
Od té doby, co peru s touto kombinací, jsem ušetřil nemálo pěněz - koupit pytel 100 tablet 3v1 v akci, pak kilo kyseliny citronové za celých 80,- Kč (viz http://www.fima-brno.cz/userFiles/chemtab.pdf) a mám za pár kaček materiál na 100+ praní (u té kyseliny na daleko více)…
Dávám na těch 300ks .223 / 600 ks lugerů 1 /5 víčka Mr. Proper univerzál čističe (nějaký modrý sajrajt), lžíci soli do myčky a náprstek či dva octa. A ta voda do které to dávám má asi 40 stupňů. Když měla víc, povolil chemopren, kterým je v sudu nalepeno 6 gumových „pražců“. Pouštím na hodinu. Proplachuju 3x ve vlažné vodě. Suším v troubě na pekáči při 75-80 st. na horkovzduch. Sušičku na ovoce jsem taky používal, ale je to nadlouho a hučí. V troubě je za chvilku hotovo.
75-80°C je celkem dost, bez pasivace mohou tak sušené nábojnice rychle chytit vnější oxidaci či fleky (paradoxně). Já suším po zkušenostech na max 50°C a raději déle.
Mám to sesynchonizované - cca 3 hod peru (včetně proplachů) a 3 hod suším (a mezitím peru další várku). Takže udělám dělám třeba 3 série (à 1000 ks nábojnic) praní a sušení za den.
Uch, to je pro mě strašně slabá produkce.
Teploty se hlídat musí, teplota lázně přes 50 stupňů mi už černá mosaz a teplota sušení k 60 taky.
Přestal jsem používat ohřev lázně v pračce, měniče topí už tak samy dost a venkovní teploty jsou i v létě k mosazi ještě bezpečné.
Černá nábojnice ale střílí stejně jako zlatavá.