Lucansky arms Stinger 9

Včera jsem se konečně naživo podíval na tuhle zajímavou karabinu a zajímaly by mě tři věci:

1. Jaké s ním máte zkušenosti? Zajímají mě dobré, ale i špatné a případné problémy (to se z recenzí moc nevyčte).
  2. Je někde k dispozici na vyzkoušení?
  3. Lučanský začal dělat i kolimátor Stargazer. Celkem se mi zamlouvá obrazcem, cenou i velikostí, ale taky faktem, že je na něm nápis „made in Czech republic“. Máte někdo bližší info, co to konkrétně znamená? Na Stingeru to je taky, ale je známo, že je akorát v Česku skládaný z dílů vyrobených v Turecku či jinde na východě.

Také mě Stinger zajímá. Dle výtažku z ÍÁčka je na těchto střelnicích k zapůjčení:

Praha - Ranger Prague

Brno - Don Shot

Plzeň - Leiko

Hradec Králové - GunCentrum

Opava - Střelnice Devítka

O kolimu jsem dosud nevěděl, zajímavý je.

Obrátit kolim vzhůru nohama je zajímavý nápad.

Sleva 2 tisíce pro vlastníky stingeru je taky fajn.

Riser v ceně, taky fajn. Chce to ale zjistit, jestli jde montovat i bez riseru, když píšou o patici acro. Tipuji, že ne, jedině snad do lůžka pro acro.

Největší nevýhodu vidím v průhledu 19x16mm, to mi přijde málo. Nenašel jsem vnější rozměry, takže není jasné, jaký poměr plochy výhledu zabere konstrukcí. též je třeba porovnat světelnost průhledu proti konkurenci.

Další velkou nevýhodu vidím v osnově, která nemá v kruhu čárky. Jdou použít pro odhad vzdálenosti a také pro změnu náměru pro střelbu na různé vzdálenosti. Tady nejsou, takže smůla.

Chce to dobře promyslet, porovnat výhody a nevýhody…

Pokud jde o stingera, pár kousků jsem nasucho v ruce měl, u některých byla tragická spoušť. Vlastně každý nový kus, co jsem měl v ruce, měl úplně jinou spoušť. Cena je fajn, ale za podobnou cenu jsou i jiné podobné zbraně, které mohou být kombinací svých vlastností v některých případech vhodnější.

Je třeba vědět, co chci a co by mi vadilo. A to máme každý jiný. Teprve vůči požadavkům lze porovnávat…

Střílel jsem z toho, spoušť je dost špatná, bohužel se nedá měnit za ARkovou. Všechny ty ovládací prvky vypadají na papíře super, ale v reálu mi to přišlo dost přeplácané na užití.
Hezky to vypadá. Nestřílí to jako MPX/MP5, ale asi trochu příjemnější než naprosto netuněná dynamika.
Ten kolimátor stoprocentně nebude vyrobenej v ČR.

Tohle je jedna z věcí co mě na tom projektu dost sere, že se hodně mlží až lže ohledně toho, kde se to vyrábí, kde se to skládá. A ve finále i spoušť byla marketovaná jako AR15 like. nicméně s AR má společného to, že je to spoušť. Vše je na ní třeba proprietární a kontejner tam už vubec nehodíš.

1 Líbí se

Kolimec podle toho co jsem z AI dostal je pravděpodobně předesignovaná čína Focuhunter MZJ-RDP-0015.

S nejobyčejnější ar15 spouští to má mít společné pružiny. Rozhodně potřebují vyměnit a k tomu nejspíš i oleštit styčné třecí plochy. Pak to může být použitelné. Problém je trochu rozborka až na úroveň spouště, je relativně složitá. To je nevýhoda zejména pro ladění.

Hmotnost (pod 2kg) a dvě natahovací páky považuji za výhodu, stejně tak kolmé zásobníky a hromadu ovládacích prvků, byť jdou ztuha. Dvojhmota a hlavně její provedení mi přijde víc jako marketing. Ale vztahuji to k vlastním představám a vlastnímu střelivu, které bych používal.

Udělal jsem si hrubý výpočet a vyšlo mi, že průhled kolimem je 30% zabrané plochy výhledu. To by se zrovna mně vůbec nelíbilo.

Ověř si, čemu od své AI věříš.

Výroba v ČR mě přijde nepravděpodobná, mohu se samozřejmě mýlit. AI už tuplem. Viděl bych to na OEM nákup z Číny a housing vyrobený tady. Bohužel po tom, co lhali s výrobou tady se mi tomu už věřit moc nechtělo no. Já samozřejmě chápu že by to bylo uplně za jiný prachy a tak. Ale nepovažuju to za poctivou praktiku.

3 Líbí se

Já měl na mysli tu jistotu o převzatém modelu, protože já tam podobnost nevidím. AI z kvalitního obrázku (reklamního) nepozná ani značku běžné pistole.

Spíš technická specifika elektroniky. obrazce, osnovy atd. Čínani jsou extrémně šikovní poslední dobou a zakázkově dovedou své produkty upravit dle designu zákazníka. Je to řešení které přebírá i dost menších firem v US.

Ale Focuhunter zdá se nedělá žádný kolim, kde by LED i baterka byla nahoře. I obrazec je jiný. To by musel být takový redesign, že by ten kolimátor dělali prakticky od začátku…

Střílel jsem se Stingerem 8" hlaveň.

Spoušť hodně těžká, ale čitelná. Ovládacím prvkům nemám co vytknout. Za mě velké plus zásobníky - dvouřadé vyústění, tak jak to má u samopalu být.

Zklamaný jsem byl ohledně chování zbraně. Velice uskákaná. Srovnatelné se Scorpionem EVO 3. Brzděna V-AR, nebo Stribog A3 je úplně jiná liga.

Stribog je celkově fajn, jen je nutné tomu chování připočíst i to kilo navíc. Je o půlku těžší než Stinger, to nejde pominout. Z tohoto pohledu je zajímavou alternativou Kuna.

Jestli ještě do alternativ počítat Vosátku, je otázka vůči ceně. Ta už je trochu jinde. Pokud bychom opustili cenové pásmo cca 30 tisíc, tak samozřejmě možností bude fůra.

Vosátka ale je taky těžká zbraň a navíc na šikmé zásobníky Glock. Pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda…

Měl jsem v ruce jeden ze začátku produkce. Spoušť v pohodě, na danou kategorii, chování bylo čitelné lepší než EVO3, jasně MP5 to není…ale v dané cenové to za mě je to lepší volba než EVO…