Kdybyste si mohli nechat jen jednu zbraň, která by to byla?

Pri strelbe nejbeznejsim 9x19 strelivem na 150m bude vysledek uz dost zaviset i na sile vetru. Bocni vitr 5m/s zpusobi stranovou odchylky v cili okolo 30cm. Takze mozna trefis parchanta, mozna ho to ale kvuli vetru mine, a 150m dal a metr vedle trefi nekoho, kdo tam bude nahodou stat. V tomto smyslu termin „nahodne ostrelovani“ docela sedi.

1 Líbí se

Jasny ale záleželo by na konkrétním případu. Ja jen vim a bavíme se o střelbě na terč ze se to trefit dá. Kdo chci ať si to zkusí ja ještě k tomu střílím docela těžké střely tak je to spis uz takový malý minomet :grin:

To jsem chtel napsat, ze na terc o kterem vis ze je 150m daleko to tak nejak trefit muzes. Ale v realne situaci bys musel dost presne odhadovat vzdalenosti, kdyz tam uz pada pres pul metru jen mezi 100m a 150m.

Obecne je kratka v Lugeru ucinna do 50m max. Dobre SBR do 100m…

To ja chtel spis upozornit, ze 150m uz je normalni sniperina. Musi se odhadnout nejen vzdalenost, ale i smer a rychlost vetru, ktera muze byt v ruznych mistech drahy ruzna.

Jen bych podotkl, že tu už několik příspěvků neřešíme téma, jak bylo založeno. Balistika je zajímavá, ale já osobně jí budu řešit, až si pořídím ten vysněný Ruger a pak si načtu příslušné vlákno o balistice. :slight_smile:

Teď jsem zvědavý na Vaše volby, i když by to byly jen Glocky a ARka. Zas můžete vysvětlik jaký AR, od koho a jaký vnitřnosti aby to vyhovovalo jediný zbrani :slight_smile:

1 Líbí se

Osobně bych si nechal Glocka 47 ze všeho co mám, a to nejvíc a nejradši střílím steel frame Canika. Ale ten glock je overall fakt pecka. a asi bych jeho výdrži věřil o malinko víc.

1 Líbí se

Nemám moc rád obdobně nastavené hypotetické scénáře a nerad bych se loučil z jakoukoliv ze svých zbraní. Nicméně otázka neobsahuje jeden zásadní fakt, od kterého by se volba dané zbraně měla odvíjet. Je to omezení zákonem (vládou)? Nebo myšlena nějaká postapo situace? Válka? Nebo něco úplně jiného? Proč bych si „mohl nechat“ jen tu jednu jedinou? A kolik střeliva do ní můžu mít? Otázek je spousta a stejně pak i odpovědí.

V každém z desítek možných situací totiž ta volba „jedné jediné“ může být diametrálně odlišná. Od malorážky (dlouhé nebo krátké), Glocku 19, Rugera v 357 či snad 44, přes AR15 (či AK47/SA58) až po Marlina v 45-70 Govt v případě, kdyby se někde nepovedl experiment à la „Jurský park“ :wink:

Takže s lítostí musím sdělit, že na danou otázku nedokáži smysluplně odpovědět. Mám rád své zbraně všechny a nehodlám se rozloučit s žádnou z nich… :wink:

Je to jen rádoby zábavná, hypotetická otázka, forma optimalizačního problému. Nemusí na to nutně každý odpovědět, otázka je položená tak jak je položená. Co za tím kdo vidí je jeho věc a někteří si to dokonce přiohli i k obrazu svému a taky se nic nestalo:)

Jasan, já jen, že bez alespoň nějakých základních rámcových podmínek „proč“, je nemožné nějak rozumně odůvodnit „proto“. :wink: Například kdyby šlo o maximální možnou formu skrytí zbraně, zvítězil by (z mnou nyní vlastněných) asi ten SW Bodyguard 2.0. Zjistil jsem, že ho nosím daleko častěji, než jsem si myslel, že ho nosit budu. Naopak jako jedinou krátkou na Aljašku bych zvolil asi Ruger Redhawk. Atp… :wink:

1 Líbí se

Pokud by to nebylo omezeno zákonem, tak by se mi jako jediná zbraň líbil Glock 18 + nějaká konverze.

V tom případě už raději rovnou nevykastrovanej Heckler & Koch MP5. Ten sice nemám, ale jen proto, že jako jednoranka mi nedává smysl, nemá ten „fun factor“ FA. (O skutečné „praktičnosti“ FA pomlčme :wink: )

1 Líbí se

Skrz toto téma pro zábavu mě napadla otázka - kdybyste si mohli nechat fakt jen 1 zbraň, byla by to krátká nebo dlouhá? Neřeším typ.

Okrajové podmínky bych dal jen „aktuální situace“.

Já osobně bych asi volil krátkou. Sice dlouhá má prakticky všechny výhody na své straně (kromě nositelnosti, i když i to asi jde ošéfit), ale v normalním provozu člověk krátkou používá (nosí) víc a při prů… by se pomocí krátký mohl k dlouhý dostat. Samozřejmě myslivci to budou mít asi jinak.

Jaký máte názor?

Co je to ten pripadny pru…? Tedy v ramci aktualni situace?
Jestli uz postapo, tak uz to neni aktualni situace a zmenily se vychozi podminky.
Jestli jen neco jako aktivni strelec, asi bych se v tu chvili nesnazil pomoci kratke dostat ke dlouhe…

Nevim, asi je celá škála různých scénářů, ale na vymýšlení jsou tu jiní.

Proto přemýšlím nad aktuální situací a zajímá mě, jestli by se člověk spíš vzdal dlouhý nebo krátký.

Kdyby zitra prisel z PCR pokyn odevzdej vsechno krome jedne, necham si kratkou ( ten x-trim).

kdyby zítra přišel z PCR pokyn, nechal bych si 9mm PCC, v mém případě EVO.

v případě scénáře typu postapo tak své krátké ar-15, protože v takovém případě už asi skryté nošení roli nehraje

2 Líbí se

Otázka ho neobsahuje, protože ho nemusí obsahovat. Kterou jednu zbraň by sis nechal, je zcela legitimní dotaz, a je na každém soudruhovi, aby si vybral, a svůj výběr zdůvodnil, třeba právě účelem, nebo něčím jiným. Účel je každopádně jen jednou z možností, jak se k odpovědi postavit.

Kterou jednu zbraň by sis nechal, pro nějaký konkrétní účel, je jiná otázka (taky legitimní), která ale na té první nemá žádnou závislost a nutně vede k jiným odpovědím (už jen proto, že účel je v tomto případě rozhodujícím faktorem).