Jak trénujete?

Z toho terče, co jsi sem dal, se to, co jsem popsal, zrovna moc dobře číst nedá. Budou tam různé věci různě.

Chápu ze když neslouží oči je to nic moc ale spoléhat na 7 m nevím. Rad si třeba střelím Dicken drill na YouTube je to pěkné natočeny.
Kdo chce ať si to střelí je to dobrý další výzva.

Ale jedu i na krátké vzdálenosti třeba takový terče 6 nábojů na 5 zásobníku přeci jen ta 43 nemá takovou kapacitu :flushed_face:

Dickens je uz dva roky soucasti Hodnocenych streleb na Olesku. A chci dostat od statu 500 naboju na trenovani, takze musim proverky nastrilet kazdy rok. Tim chci rict, ze 35m pro me neni takovy problem. Loni jsem to dokonce z frajeriny nastrilel bez dioptrickejch brejli, tam mi teda prvni ctyri vystrely trvalo zjistit kterej ten flek vzadu cinka, ale i tak jsem tech 10 zasahu mel na 14 vystrelu. Tim chci rict, ze i tech 35m zvladam a trefim, dokonce i v klece z krytu, ale jinak pro sebeobrannou strelbu neshledavam prilis prinosne trenovat na vzdalenost na kterou nedokazu identifikovat hrozbu. Takze trenovat dalku ano, ale primerene jejimu vyznamu pro sebeobranu. Mam spoustu jinej dulezitejsich veci co trenovat s vetsim praktickym vyznamem pro sebeobranu. A (a to je mozna jadro pudla) strelnici, kde je trenovat muzu, takze se radsi venuju jim. Jina vec je, pokud jsi myslivec, sportovec, pripadne te dalka proste bavi a prakticka vyuzitelnost neni to, co resis.

Kdysi, před dávnými časy, v předaleké… ehm… prostě když jsme hned po revoluci z tehdy čerstvě volně prodejných perkusních revolverů i pušek stříleli „na ranči“, stříleli jsme s tehdejší partou velice zábavné situace (jak by se tomu říkalo nyní). Šest plechovek na rychlost, střelba od boku, střelba v noci jen za svitu ohně apod. Ale také jsme hodně stříleli „ostrostřelecké“ situace, takže s revolverem sestřelit pivní plechovku na 50 m a s puškou trefit pivní tácek na cca 150 m. Samozřejmě s dobovými mířidly.

Ovšem největší výzvou bylo přestřelit provázek u zavěšené a rozhoupané petky, na cca 15 m. A i to se čas od času někomu povedlo.

Jen takové mírné „jak jsme trénovali“ OT okénko do doby před více jak třiceti lety… :wink:

1 Líbí se

Píšeš že trénuješ sebeobranu chápu. Dá se říct že já se také snažím střílet obrannou střelbu různé polohy a tak. Tak že když by jsi se dostal do situace co třeba byla v té Austrálii jak tam ty dva blázni stříleli z mostu jen by jsi se schoval a nic? Když vidím nějaké situace LOS tak mě to připadá vylodění v Normandii a útok na kulometné hnízdo a zákop plný nepřátel. Ano musí to ty lidi bavit ale věřím že málokdo by se sebral a běžel přímo proti útočníkovy co na tebe kouká a vidí tě. Radši si najdu dobrý kryt a v příhodnou dobu to zkusím když to půjde a nebude za ním dav dětí. Na druhou stranu jdu také na střelnici abych si to užil a bavilo mě to a někam se posouval.

A ty v sebeobranné situaci počítáš s pomalou střelbou na 50 metrů? :slight_smile: Jasně, je důležitý ovládat to, co nosíš, ale taky tak, jak to případně budeš muset použít.
Pokud někoho smahneš na 50 metrů, bude se to asi blbě obhajovat trvajícím útokem nebo tak. jasně, jsou případy jako Dickens nebo austrálie, ale drtivá většina užití zbraně je na kontaktní vzdálenost. Bill Drill nebo mozambique s tasením taky dost ukáže.

To se těžko říká chtělo by to konkrétní situaci. Předpokládám že trénuješ střelbu z poza krytu a jestli ty jsi krytý a vidíš jak někdo dělá co nemá a můžeš zasáhnout je to na tobě . A ja mám vyzkoušeno že je lepší dat nebo se snažit uklidit a dát jednu dvě přesné rány než to tam sypat a nic. A neříkejte mi že přijde na střelnici a jedu jen Bill drill a nic dál? To vás musí po nějaké přestat bavit ne jen tasím 6 ran konec. Proto jsme založil toto téma protože mě zajímá kdo jak trénuje. Viděl jsme hodně lidi mířenou nejedu nejde mu a je k ničemu dá si terč na 5 metrů a sype a sype a to je vše.

Jasně, ale to se bavíme o lidech, kteří vlastně netrénují, jen si chodí „zastřílet“ jednou za XY.
Trénovat se dá na různé disciplíny a různými způsoby, celé vlákno to spektrum myslím celkem pěkně pokrývá. Rozhodně bych ale hledal pro praktické užití spíš něco mezi, nežli mířenku protože pošlu dvě a je klid. tak to bohužel uplně nefunguje :confused:
Třeba můj poslední trénink byl:
1 mag „mířenka“ - ikdyž já na to nemám trpelivost takže rychlá :smiley:
potom na 15 metrů tasení a 1 rána, potom tasení a doubletap.
potom tasení, doubletap a přenos na další terč
pak jsem začal s pohybem mezi sériemi dvou terčů - blízký a vzdálený / přesun / blízký a vzdálený.
To jsem si různě kombinoval
a nakonec 2krát bill drill, z tasení, 7 metrů, 1,87 sekundy, nejprve 2C, potom All alpha, čas byl totožný.
Šli jsme to s manželkou, takže bylo třeba spěchat. a nevymýšlet moc složitosti. Vyšlo to cca 180 ran pro každého za 2 hodiny.

Ruzni lide si „katastrofu“ na kterou se pripravuji predstavuji ruzne (kdyz se omezime na trenink sebeobranne strelby), a od toho se pak odviji na co primarne trenuji. A vzdycky jde namodelovat situace, na ktere se pripravuji malo nebo vubec. U nas je bezpecno, pouziti zbrane je mimoradne nepravdepodobne, podle statistik tretina policistu nepouzije zbran ani jednou za celou svoji karieru, a to se jako pouziti pocita i hrozba zbrani. A pri te nepravdepodobnosti prilezitosti pouzit zbran vubec, to, ze ji budu potrebovat pouzit na desitky metru vidim jako malou pravdepodobnost v ramci male pravdepodobnosti. Takze tomu prikladam odpovidajici dulezitost v ramci sve pripravy a radeji se venuji vecem, ktere v ramci te male pravdepodobnosti povazuju za preci jen pravdepodobnejsi.
Cimz se rozhodne nesnazim rict, ze trenovat strelbu na velkou vzdalenost je skodlive. Neni. Obzvlast, pokud trenink dalkove strelby neni na ukor treninku jinych dovednosti. Jen vysvetluju, proc tomu nevenuju velkou pozornost ja. Mam jen omezene mnozstvi casu, sil a prostredku, a verim, ze jsou dulezitejsi strelecke dovednosti do nichz bych ty omezene zdroje mel investovat.
A pokud zohlednim „jdu na strelnici abych si to uzil a bavilo me to“ - strelba na terc, kterej ani nevidim me mimoradne nebavi. Ja radsi tu dynamiku. Mirenku a praci s prstem na spousti se venuju proto, ze bez toho to uplne nejde, tim ale muj zajem a nadseni pro tuto disciplinu konci.

Dan: hezky jsi to napsal a souhlasím s tebou je to tak​:+1:
DPS přesně podobné tréninky jedu taky a mam štěstí že na naši střelnici mame fakt možnosti :+1:

Přirovnání LOSu k vylodění v Normandii mě pobavilo, jen mě pak nenapadá odpovídající příměr pro IPSC. Ledaže ten LOS tam tehdy stříleli Němci a IPSC spojenci.

Mně taky někdy vadí vnímaný útočný charakter některých situací nebo dokonce celých závodů. Přestože obranný charakter situací pravidla požadují, ne každý autor závodu je schopen se požadavkům na obrannost bezezbytku podřídit. Netřeba polemizovat, proč. Například ve Skalici u České Lípy si to uvědomili a letos to už na prvním závodě bylo znát.

Pokud jde o vzdálenosti, LOS předpokládá, že terče jsou střílející útočníci. Je tedy na nich, na jakou vzdálenost na mě vedou útok, ne na mně, abych tvrdil, že to jen kvůli vzdálenosti ještě útok není. Tudíž bráním se útoku na jakoukoliv vzdálenost.

Tak samozřejmě to byla ta Normandie nadsázka. Ještě na Zbraněkvalitně se to tam trochu řešilo. Ale píšeš to taky pěkně a jsem rád že to vidí i někdo jiný. Já to nějak nezavrhuju ono v dnešní době udělat dobrý a kvalitní závod taky není jednoduchý. Ale pravdu když vidím že pípne timer a je to jako když zapíská nějaký sovětský komisař k útoku a střelec letí vpřed jeden náklon vlevo bumu bum potom vpravo bum bum letím mezi překážky kde je průzor střílím a ejhle závěr vzadu musím přebíjet a střelec pořád stojí v průzoru jako by nic a potom vyloženě letí přes otevřenou pláň vystřílet ten zákop??
Měl jsem štěstí udělat pár závodů ale bylo to jen pro ozbrojené složky Policie, vojáci, strážníci MP. Dal jsem si tu práci a udělal tajnou situaci a to byl tedy nářež. Nečekal jsem že ze 34 lidí to nezvládl nikdo. Ten nejlepší byl nějaký kluk od městské co chodí i střílet a ten udělal jednu chybu že vystřelil na takzvaného pašáka a střela šla dál a trefila nezúčastněnou osobu ale je fakt že jsem to tam dal tak schválně aby museli trochu koukat. Ale třeba bojaři od PČR ty stříleli jak přes kopírák otevřít dveře a bum bum a braly všechno taky pěkný :grinning_face:
Tak IPSC je jasný to je sport a o to tam jde.

1 Líbí se

Lidi, co střílí LOS, by na takové situaci měli úspěšnost mnohem vyšší než běžní policajti.

1 Líbí se

Policie, vojáci, strážníci MP … Nečekal jsem že ze 34 lidí to nezvládl nikdo

Radovi policiste tohle necvici. Kdyz cvici zakrok proti pachantovi v budove, tak jedna ze vstupnich informaci je, v ktere mistnosti ho najdou.

2 Líbí se

Dobře ale policejní bojaři co je cvičí střelbu a taktiku?

Policajt není závodní střelec. Je to hlavně poslušná univerzální pracovní síla na udržování pořádku. Střelecké dovednosti jsou pro výkon služby velmi okrajové. Je to vidět i na rozsahu střeleckého tréninku. Výsledky tomu odpovídají a nelze to posuzovat tak přísně. Zbraň a náboje jsou pro policajta většinou jen zbytečná přítěž, kterou ještě navíc musí hlídat.

Jak píše Jarda, policajti sice mají zbraň tak nějak u sebe, ale tím to většinou končí. Ti, kteří skutečně hodně nechtějí trénovat, střílí naprosto okrajově. A proto to tak i vypadá. Oni za to nemůžou, u spousty to s jejich reálným zaměstnáním naprosto nesouvisí.
Spíš je taková utkvělá představa že když policajt, tak musí umět s pistolí.

1 Líbí se

To je velmi indovidualni. Pro tvoji predstavu - radovy Policista za rok vystrili 200 naboju, prvosledove hlidky dvojnasobek. Jen specialni utvary vic. A uroven vycviku zalezi na konrketnim veliteli a bojari. Nezridka to neni nic jineho, nez vystrileni predepsaqneho poctu statickou mirenkou.

Paradoxne zanedlouho na tom pravdepodobne budou lip Mestske/Obecni Policie, protoze tem pomerne cerste upravil povinny vycvik zakon. Takze to nemuze byt nemuze to byt mirenka, je predepsano co vsechno musi soucasti vycviku byt. Minimalne.